DOLAR 33,7019 0.2%
EURO 37,0456 0.1%
ALTIN 2.667,390,40
BITCOIN 1967405-0.0309%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Çok sıcaklar klima satışlarında hareketlilik yarattı
67 okunma

Çok sıcaklar klima satışlarında hareketlilik yarattı

ABONE OL
16/08/2024 07:40
Çok sıcaklar klima satışlarında hareketlilik yarattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Lideri Mehmet Şanal, split klimalarda iç pazar satış adedinin bu yıl 2 milyonu bulacağının varsayım edildiğini söyledi.

Şanal, AA muhabirine, global iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığını, Türkiye’nin birçok bölgesinde 40 derecenin üzerine çıkan çok sıcakların hayat şartlarını zorlaştırdığını belirtti.

Özellikle büyük kentlerde ve kıyı bölgelerinde yaşayanların serinleyebilmek için klimaya yöneldiğini aktaran Şanal, “Ülkemizde çok sıcakların tesiriyle klimaya olan talepte yaşanan patlama hem hane halkını hem de ekonomik ve çevresel dinamikleri derinden etkiliyor. Klimanın sağladığı konfor ve sıhhat yararları, bu aygıtları çağdaş hayatın vazgeçilmez bir kesimi haline getiriyor.” diye konuştu.

İklim değişikliğinin tesiriyle sıcaklıklarda yaşanan süratli artışın Türkiye’de de ömrü önemli formda etkilemeye başladığını vurgulayan Şanal, bu yıl split klimalarda iç pazar satış adedinin 2 milyonu bulacağının kestirim edildiğini söyledi.

Şanal, “Özellikle bu yaz, sıcaklıkların rekor düzeylere ulaşmasıyla split klimalara olan talep adeta patlama yaptı. Yaz periyodu prestijiyle artan talebin tesiriyle split klima bayileri ve satış noktalarında bilhassa 12.000 BTU, 18.000 BTU ve 24.000 BTU hacmindeki aygıtlarda tedarik derdi yaşanıyor.” dedi.

“Montaj hizmeti için tüketicilerin en az 15 gün beklemesi gerekebiliyor”

Teknik servis altyapısı bakımından iklimlendirme kesiminin genel olarak kâfi kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Şanal, yaz aylarında split klima montajında yaşanan ani talep artışı nedeniyle yetersizliklerin anlattı.

Şanal, “Mevcut tabloda montaj hizmeti almak isteyen tüketicilerin en az 15 gün beklemesi gerekebiliyor. Bu noktada tüketicilere yaz dönemi başlamadan split klima alımı yapmalarını öneriyoruz. Böylelikle daha uygun bütçe ve daha kısa montaj bekleme mühletleri ile alım gerçekleştirebilirler.” tabirlerini kullandı.

Servislerin yaşadığı genel problemlere bakıldığında uzman işçi eksikliğinin öne çıktığına işaret eden Şanal, şunları kaydetti:

“Sektörümüzdeki kurumsal firmalar yaz aylarındaki yoğunluğu yönetebilmek için mevsimsel işçi alımları ve teknik eğitim programları ile servis kapasitelerini artırmaya çalışıyor. Münasebetiyle tüketicilerin profesyonel bir hizmet alarak meselesiz ilerleyebilmesi ismine korsan servislerden kaçınıp sadece yetkili servislere başvurmaları büyük ehemmiyet taşıyor. Ayrıyeten bakır boru tedarik sorunu yaşayan servisler de mevcut. Bu nedenle tüketiciler, yetkili servislerden keşif dayanağı almadan montaj yaptırmanın yanlışlı montaj riskini artırabileceğini göz önünde bulundurarak dikkatli olmalılar.”

Sıcaklar devam ettikçe talep de birebir biçimde artacak

Şanal, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu sürece, tüketicilerin ömür kalitesini korumak için yöneleceği birinci tahlil aracının split klima olmaya devam edeceğini söyledi.

Sıcak çarpması, dehidrasyon ve sıcaklıklara bağlı başka problemlerin, bilhassa yaşlılar ve çocuklar için büyük tehlike arz ettiğine işaret eden Şanal, şöyle konuştu:

“Split klimanın sağladığı serin ortam, bu çeşit problemlerin önüne geçmekte büyük rol oynuyor. İç pazardaki yoğunluğun devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kuşkusuz split klima talebindeki artış, iklimlendirme bölümünde değerli bir ekonomik hareketliliği de beraberinde getiriyor. Split klima üreticileri ve satıcıları, artan talebi karşılamak için üretimlerini artırıyor ve stoklarını genişletiyor. Tıpkı vakitte, split klima bakım ve tamirat hizmetleri de ağır talep görüyor. Bu durum, istihdam yaratma ve ekonomik büyümeye katkı sağlama açısından da olumlu tesirler doğuruyor.”​​​​

Muhabir: Muhammet Fatih Kabasakal

En az 10 karakter gerekli