AA
İSTANBUL (AA) – The Washington Post gazetesinin haberinde, Bangladeş’te 7 Ocak’ta yapılan genel seçim öncesinde Hint yetkililerin ülkede seçime bağlı baskının artmasının akabinde, ABD’li yetkililerle bir ortaya geldiği öne sürüldü.
Habere nazaran, Hindistanlı ve ABD’li yetkililer 1 yıl evvel bir ortaya geldi.
Hint yetkililer, Bangladeş’teki seçimlere ait kaygılı olduklarını belirterek Hasina’nın yerine muhalefetin kazanması durumunda Hindistan’ın güvenliğinin tehlikeye gireceği görüşünü bildirdi.
Başkan Joe Biden idaresinin 2021’de Bangladeş polisi ve yetkililerine insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım kararı alması ve Bangladeş’teki seçim öncesinde yaptığı tenkitlere karşın ABD’li yetkililerle bir ortaya gelen Hindistan hükümeti danışmanlarının birinin, “Siz (ABD) bu sıkıntıyı demokrasi açısından değerlendiriyorsunuz lakin bizim için sorun çok daha önemli.” tabirlerini kullandı.
ABD ve Hindistan, Bangladeş’e yönelik siyasetlerini gözden geçirdi
Hasina’nın galibiyetiyle sona eren genel seçimin akabinde temmuzda yaşanan şiddetli protestoların akabinde ülkesinden ayrılıp Hindistan’a gitmesi, ABD ve Hindistan’ın Bangladeş’teki siyasetlerini tekrar gözden geçirmelerine neden oldu.
ABD’de birtakım yetkililer Hasina’ya karşı daha sert bir tavır sergilenmesi gerektiğini savunurken kimileri da Hasina’yı daha da yabancılaştırmanın tehlikeli olabileceğini öne sürdü.
Hindistan ise Hasina’nın güçlü kalması için ABD’ye davette bulundu.
Öte yandan, Hindistan’da kimi yetkililer, ülkelerinin Bangladeş’teki durumu yanlış değerlendirdiği ve bu yüzden Hasina’yı uzun mühlet desteklediklerini kabul ederken ABD’li yetkililer ülkelerinin, Hasina’nın ülkeyi terk etmesinde rol oynadığına dair savları kesin lisanla reddetti.
Bangladeş’te ne olmuştu?
Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda misyon alan bireylerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının akabinde temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.
Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.
Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının akabinde protestocular, bu defa de şovlarda ömrünü yitirenler için “adalet” davetiyle sokaklara dökülmüştü.
Bangladeş’teki şovlar sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.
Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Pir Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı.
Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Kumandanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve süreksiz hükümetin kurulacağını duyurmuştu.
Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip misyona başlamıştı.
Muhabir: Sercan İrkin,Lejla Biogradlija
KÖŞE YAZARLARI
1 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
20 gün önceKÖŞE YAZARLARI
21 gün önce