DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21718411.79616%
İzmir
33°

AÇIK

21:24

YATSIYA KALAN SÜRE

Putin ve Aliyev, Bakü’de görüştü
130 okunma

Putin ve Aliyev, Bakü’de görüştü

ABONE OL
20/08/2024 06:00
Putin ve Aliyev, Bakü’de görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BAKÜ (AA) – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüştü.

Aliyev, Putin’i resmi merasimle karşıladı. Merasimde, iki ülkenin ulusal marşları okundu. Merasimin akabinde Putin ve Aliyev, ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede konuşan Aliyev, Azerbaycan’la Rusya ortasındaki etkileşimin düzeyinden çok şad olduklarını söyledi.

Aliyev, 2022’de imzaladıkları müttefiklik bildirgesinin muvaffakiyetle uygulandığını, hem siyasi hem de ekonomik alanda çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Rusya ile hem güç hem de ulaştırma alanında işbirliği yaptıklarını aktaran Aliyev, insani bağlara de özel kıymet verdiklerini kaydetti.

Aliyev, Putin’in ziyaretinin Azerbaycan ile Rusya alakaları açısından yararlı olacağını tabir etti.

Putin de iki ülke ortasındaki ilgilerin 2022’de imzalanan müttefiklik bildirgesi temelinde muvaffakiyetle geliştiğini söyledi.

Aliyev’in nisanda Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ikili bağlantıların gelişmesine ivme kazandırdığını lisana getiren Putin, ekonomik ve ticari alakaların muvaffakiyetle geliştiğini vurguladı.

Putin, ülkesinin başta Ukrayna olmakla birtakım krizlerle karşı karşıya bulunduğunu hatırlatarak, “Fakat, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki tarihî varlığı, son yıllarda burada yaşananlara katılmamızı zarurî kılıyor. Doğal ki bunu tarafların istediği ölçüde yapıyoruz.” dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan ortasındaki barış sürecine de değinen Putin, şunları kaydetti:

“Azerbaycan ile Ermenistan ortasında barış mutabakatının imzalanması için bir şeyler yapabilirsek, süreci iki ülke ortasında hudutların belirlenmesine ve lojistik sınırların açılmasına götürebilirsek bundan çok keyifli olacağız. Azerbaycan ziyaretim sonrasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la irtibat kurarak ziyaretimin sonuçları hakkında bilgilendireceğim. Azerbaycan’ın bu sürecin tamamlanmasına ve tahlil elde edilmesine odaklandığını çok güzel biliyorum.”

Putin, Rusya ile Azerbaycan ortasındaki yıllık ticaret hacminin 4 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyerek bu sayının yeterli olduğunu ancak iki ülkenin imkanlarının potansiyeline uygun olmadığını söz etti.

Azerbaycan’da 300 okulda Rusça eğitim verildiğini hatırlatan Putin, bu ülkede Rus lisanına verilen değerden memnuniyet duyduklarını kelamlarına ekledi.

Muhabir: Ruslan Rehimov

En az 10 karakter gerekli