DOLAR 33,8705 0.36%
EURO 37,6830 0.6%
ALTIN 2.734,410,66
BITCOIN 19975300.86746%
İzmir
33°

AZ BULUTLU

20:03

AKŞAMA KALAN SÜRE

Yurt içinde gözler TCMB’nin para siyaseti kararlarına çevrildi
90 okunma

Yurt içinde gözler TCMB’nin para siyaseti kararlarına çevrildi

ABONE OL
20/08/2024 13:40
Yurt içinde gözler TCMB’nin para siyaseti kararlarına çevrildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Global piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın perşembe günü başlayacak Jackson Hole İktisat Siyaseti Sempozyumunda faiz indirimlerine yeşil ışık yakacağı beklentisiyle müspet bir seyir izlenirken, bugün gözler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para siyaseti kararlarına çevrildi.

Dünya genelinde bir müddettir devam eden enflasyonla uğraşta sona yaklaşılırken, resesyon dehşetlerinin da tesirli olduğu ABD’de Fed’in gelecek devirde atacağı adımlara ait sinyaller yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.

Dün ülkede açıklanan datalara nazaran temmuz ayı öncü göstergeler endeksi yüzde 0,6 azalışla öngörülerden daha düşük gerçekleşti.

Perşembe ve cuma günleri ise Kansas City Fed Başkanlığı’nın mesken sahipliğinde gerçekleşecek Jackson Hole İktisat Siyaseti Sempozyumunda Fed başta olmak üzere merkez bankası yetkililerinin kelamla yönlendirmelerinin varlık fiyatlarının tarafı üzerinde tesirli olması bekleniyor.

Öte yandan, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari dün yaptığı açıklamada risk istikrarının değiştiğini belirterek, Eylül ayında potansiyel bir faiz indirimini tartışmanın uygun bir seçenek olduğunu kaydetti.

Para piyasalarında Fed’in eylülde faiz indirimine gidilmesine kesin gözüyle bakılırken, faiz indiriminin büyüklüğüne ait fiyatlamaların değişiklik göstermesi Powell’ın açıklamalarının değerini daha da artırıyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,88’de dengelenirken, dolar endeksi ise dün yüzde 101,85’le 2 Ocaktan bu yana en düşük seviyeyi test etmesinin akabinde, şu sıralarda 102,0 düzeyinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı yeni günde yüzde 0,1 azalışla 2 bin 502 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı evvelki kapanışın yüzde 0,9 altında 76,7 dolarda seyrediyor.

Söz konusu gelişmelerle dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,97 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,39 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne de yükselişle başladı.

Dün yaşanan yükseliş sonrası Dow Jones endeksi 5 günlük, S&P 500 endeksi ve Nasdaq endeksi 8 günlük rallisini sürdürmeye devam etti.

Avrupa borsalarında dün müspet bir seyir izlenirken, gözler bugün Avro Bölgesinde açıklanacak enflasyon bilgilerine çevrildi.

Analistler, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek ay açıklayacağı para siyaseti kararında 25 baz puanlık bir faiz indiriminin beklendiğini belirterek, bankanın gelecek devirde atacağı adımlarda bugün açıklanacak enflasyon bilgilerinin belirleyici olabileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,54 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,70 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, İngiltere hariç yeni güne de yükselişle başladı.

Asya tarafında yeni günde karışık bir seyir izlenirken, Çin’in gösterge faizi fonksiyonu gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) da değişiklik olmadı.

Çin’deki 18 bankanın, Merkez Bankasının borçlanma faizi üzerine koydukları kar hissesi bildirimlerine nazaran belirlenen LPR, 2019’dan bu yana ülkenin gösterge faizi fonksiyonunu görüyor. 1 yıl vadeli kredi faiz oranı kurumsal krediler için, 5 yıllık faiz oranı ise emlak kredileri için referans kabul ediliyor.

Analistler, 5 yıllık kredi faiz oranı geçen ay yüzde 3,95’ten yüzde 3,85’e indirildiğini belirterek, Çin Merkez Bankasının (PBoC), piyasalardaki büyümeyi teşvik edici mali genişleme beklentisine rağmen ihtiyatlı para siyasetini sürdürdüğünün gözlendiğini söyledi.

Öte yandan Dolar/yen paritesi yüzde 0,2 artışla146,9 düzeyinde seyrederken, kelam konusu seyir Japonya’daki hisse piyasasını destekliyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7 artarken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 geriledi

Dün alış yüklü bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü evvelki kapanışa nazaran yüzde 2,36 artışla 10.054,20 puandan tamamlarken, yurt içinde bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıklayacağı para siyaseti kararlarına çevrildi.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, ağustos ayında TCMB’nin siyaset faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor. Ekonomistlerin yıl sonu siyaset faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplandı.

Analistler bugün açıklanacak para siyaseti kararında TCMB’nin gelecek periyotta atacağı adımlara yönelik ipuçlarının takip edileceğini bildirdi.

Dolar/TL, dün yüzde 0,2 artışla 33,7542’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyirle 33,7568 düzeyinden süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB’nin faiz kararının yanı sıra milletlerarası yatırım durumu ve Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), yurt dışında ise Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesinde cari süreçler istikrarı ve enflasyon bilgilerinin takip edileceğini lisana getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.200 düzeylerinin direnç, 9.900 ve 9.700 puanın takviye pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı milletlerarası yatırım pozisyonu

10.00 Türkiye, temmuz ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)

11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı cari süreçler dengesi

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

14.00 Türkiye, ağustos ayı TCMB’nin faiz kararı

Muhabir: Mahmut Çil

En az 10 karakter gerekli