DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1982312-1.41816%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Piyasalar, Powell’ın Jackson Hole’de yapacağı konuşmayı bekliyor
595 okunma

Piyasalar, Powell’ın Jackson Hole’de yapacağı konuşmayı bekliyor

ABONE OL
22/08/2024 00:00
Piyasalar, Powell’ın Jackson Hole’de yapacağı konuşmayı bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

NEW YORK (AA) – Her yıl dünyanın en kıymetli merkez bankacıları ve finansal piyasa iştirakçilerini Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında bir ortaya getiren sempozyumda, bu yıl “Para siyasetinin aktifliğinin ve iletiminin tekrar değerlendirilmesi” teması ele alınacak.

Kansas City Fed’in konut sahipliğinde 1978’den bu yana düzenlenen sempozyumun bu yılki teması kapsamında, global ekonomiyi etkileyen birçok kıymetli gelişme tartışılacak.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın vereceği iletilerde ise bankanın temmuz ayındaki toplantısının akabinde açıklanan datalar ve gelişen ekonomik görünüm ışığında alacağı para siyaseti kararlarına dair ipuçları aranacak.

Eylülde faiz indirimi sinyali

Yüksek enflasyon karşısında Mart 2022’de sıkılaştırma döngüsünü başlatan Fed, 11 defa faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faizi toplam 525 baz puan artırmıştı.

Bankanın siyaset faizi, kelam konusu artışlarla 2001’den bu yana en yüksek düzey olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.

Temmuz ayındaki toplantısında ise Fed, siyaset faizini sabit bırakmış, böylece arka arda 8 toplantıda faizi değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bırakmıştı.

Fed Başkanı Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyon konusundaki itimadın artması ve iş gücü piyasasının gücünü muhafazası halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini söz etmişti.

Artan işsizlik oranı resesyon kaygılarını alevlendirmişti

ABD’de istihdam artışının temmuzda beklentilerin altında kalması ve işsizlik oranının yaklaşık 3 yılın en yüksek düzeyine çıkmasının akabinde ay başında piyasalarda resesyon kaygıları yaşanmıştı.

Söz konusu kaygılarla Fed’in eylül ayında daha agresif faiz indirimine gidebileceği fiyatlanmaya başlamıştı.

Geçen hafta ABD’de açıklanan enflasyon datalarının fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesi ve perakende satış bilgilerinin tüketici harcamalarının güçlü kaldığını ortaya koymasıyla piyasadaki tasalar bir ölçü yatışmıştı.

Bu gelişmelerle para piyasaların Fed’in eylülde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, bankanın eylülde siyaset faizini yüzde 72 ihtimalle 25 baz puan ve yüzde 28 ihtimalle 50 baz puan indireceği fiyatlandı.

Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz indirim süreçlerinin başlaması ve ABD’de resesyon tasalarının devam etmesi nedeniyle Lider Powell’ın Fed’in atacağı adımlara dair vereceği bildiriler da piyasaların odağına yerleşti.

Analistler, Fed’in para siyaseti kararlarında datalara bağlı hareket etmesi nedeniyle Powell’ın yeni iletiler vermesini beklemediklerini, lakin Jackson Hole’un faiz indirimlerine başlanacağını teyit etmek için bir platform olabileceği kaydetti.

“Fed için değerli olan rastgele bir bilgi değil bilgilerin bütünü”

S&P Küresel Ratings ABD Başekonomisti Satyam Panday, Lider Powell’ın Jackson Hole’da Fed’in ileriye dönük siyaset yolunun bilgiye bağlı olduğunu vurgulayacağını, ayrıyeten Fed yetkililerinin para siyasetinin aktifliği hakkında nasıl düşündüklerine dair küçük bir pencere sağlayabileceğini belirtti.

Ay başındaki datalara piyasa reaksiyonunun “aşırı hassas” olduğuna işaret eden Panday, Fed için kıymetli olanın rastgele bir bilgi değil dataların bütünü olduğuna dikkati çekti.

Panday, gerçek datalar ile iş gücü piyasası ve enflasyondaki en mümkün ileriye dönük patikayı göz önünde bulundurarak, Fed’in bu yıl 50, gelecek yıl da 100 baz puan indirim yapmasını beklediklerini söz etti ve her çeyrekte 25’er baz puanlık faiz indirimlerinin Fed’in yumuşak inişi yönlendirmesine yardımcı olacağını söyledi.

“50 puanlık indirimin dışlanamayacağı datalar gelebilir”

ING Milletlerarası Başekonomisti James Knightley, “Fed’in para siyasetinin artık çok kısıtlayıcı olduğunu düşündüğünü ve faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini teyit etmek için Jackson Hole’un bir platform olarak kullanılması olası.” diye konuştu.

Enflasyonun daha güzel durumda göründüğüne işaret eden Knightley, bunun hayli süratli bir biçimde soğuma belirtileri gösteren iş piyasasına daha fazla vurgu yapılmasına imkan sağladığını anlattı.

Knightley, ay başındaki piyasa oynaklığı sonrasında, daha güzel perakende satış sayıları ve işsizlik müracaatlarındaki dayanıklılık belirtilerinin akabinde piyasaların Fed’in eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasını beklediğini söz etti.

Ancak, 50 baz puanlık indirimin mümkünlük olarak dışlanamayacağı manasına gelebilecek kıymetli dataların de açıklanacağına değinen Knightley, 6 Eylül’de yayımlanacak ağustos ayına dair istihdam raporunda zayıf istihdam artışı ve işsizlik oranında yükselme olursa 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimalinin yükseleceğini belirtti.

Knightley, işsizlik oranının yüzde 4,3’te kalırsa yahut yüzde 4,2’ye geri dönerse, 25 baz puanlık indirimin en mümkün sonuç olacağını bildirdi.

Knightley, 12 ay içinde siyaset faizinin yüzde 3,5’e düşürülmesini beklediklerini kaydetti.

“Powell’ın Fed’in eylülde ne yapacağını işaret etmesini bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak”

Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet, Fed’in bilgilere bağlı hareket etmesi ve Powell’ın konuşmasından sonra yayımlanacak ağustos ayı istihdam raporu nedeniyle Fed Lideri’nin konuşmasından yeni iletiler beklemediklerini anlattı.

“Fed liderlerinin Jackson Hole’daki konuşmaları, Fed’in para siyasetinde yakın vadeli değişiklikler konusunda elini açmaktan çok çoklukla büyük resme odaklandı.” yorumunu yapan Sweet, Powell’ın Fed’in eylül ayında ne yapacağını işaret etmesini bekleyenlerin “hayal kırıklığına” uğrayacağını söyledi.

Sweet, Fed’in eylülde 25 baz puan, akabinde aralıkta tekrar faiz indirimi yapmasını beklediklerini lisana getirdi.

“Gevşemenin suratı belirlenmiş değil”

American Enterprise Institute (AEI) kıdemli uzmanı Steven Kamin de Powell’ın konuşmasında, enflasyonun düştüğü ve kısıtlayıcı para siyasetinde bir ölçü gevşemenin gelecek aylarda uygun olabileceği bildirisini vereceğini söz etti.

Enflasyon sayılarının değişken olduğuna dikkati çeken Kamin, “Bu nedenle, gevşemenin sürdürülebilir bir suratı evvelden belirlenmiş değil ve Fed datalara bağımlı olmaya devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Kamin, Fed’den eylül ayında faiz indirimi beklediğini ve daha sonra da bir yahut iki faiz indirimi öngördüğünü söyledi.

Muhabir: Sevgi Ceren Gökkoyun

En az 10 karakter gerekli