DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1983859-1.62146%
İzmir
28°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İklim değişikliği ve kuraklık şeker pancarı üretimini olumsuz etkiliyor
591 okunma

İklim değişikliği ve kuraklık şeker pancarı üretimini olumsuz etkiliyor

ABONE OL
22/08/2024 00:20
İklim değişikliği ve kuraklık şeker pancarı üretimini olumsuz etkiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KONYA (AA) – Şeker pancarı ekim alanının yüksek olduğu kentte, iklimsel aksilikler, randıman ve kaliteyi düşürüyor. Olgunlaşma devrinde, güz sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, bitkinin şeker oranının yükselmesini engelliyor.

Çiftçilerin, randımanı ve kaliteyi yakalayabilmek için uyguladığı teknikler ise emeği ve maliyeti artırıyor. Yağış yetersizliği nedeniyle de daha fazla yer altı suyuna gereksinim duyulması, kaynakları olumsuz etkiliyor.

“Kök randımanında, şeker oranında büyük düşüşler yaşanıyor”

Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, AA muhabirine, son yıllarda, ünite alandan hasat edilen pancardan, elde edilen şeker ölçüsünde düşüş gözlemlendiğini anlattı.

İklim krizinin, bu ve bir sonraki yüzyıl için en büyük felaketlerden olduğuna dikkati çeken Baştaş, “Küresel ısınmaya bağlı olarak artan sıcaklıklar ve kuraklık, bitki gelişimindeki aksilikleri, randıman ve şeker oranındaki düşüşleri beraberinde getiriyor. Buna bağlı artan hastalıklar ve zararlılar önemli kayıplara neden oluyor.” diye konuştu.

Baştaş, üretim periyodunda, sıcaklıkların, pancarın iklim isteklerinin çok üzerinde seyrettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“30 derecelerin üzerine her çıktığımızda kök randımanında, şeker oranında düşüşler yaşanıyor. Güz devri sıcakları da olgunlaşma sürecinde soğuklanma isteğini yaşattırmıyor. Bu yüzden kökün şeker bağlaması, hasat vaktine sarkıyor ve istenen seviyeye ulaşmıyor. Pancar yüksek ölçüde su isteyen bir eser. Yer altı sularımız daima çekiliyor. Üreticilerimiz, aslında iklim değişikliğine bağlı problemlerle çaba ediyor. Bunlara suyun olmayışı da eklenince sıkıntılar büyüyor. Farklı prosedürleri, sulama biçimlerini, karbon emisyonunu azaltıcı faktörleri devreye sokmazsak, pancarının kalitesi ve randımanı düşmeye devam edecek.”

Üretim zorlaşıyor, kaynaklar azalıyor, maliyetler artıyor

Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi’nde 25 yıldır çiftçilik yapan İsa Çakır da yağış yetersizliğinden sulama gereksiniminin geçmişe nazaran iki kat arttığını, kuyularındaki suyun da giderek çekildiğini lisana getirdi.

Güz aylarının eskisi üzere soğuk olmadığı için bitkinin düşük kalan şeker oranını, gübrelerle yükseltmeye çalıştıklarını anlatan Çakır, üretim maliyetlerinin de arttığını söyledi.

Boruktolu Mahallesi’nde yıllardır pancar üretimi yapan İbrahim Mert ise 10-15 yıl evvel üretimin çok daha kolay olduğunu vurguladı.

Gelecekten dertli olduklarını belirten Mert, her yıl yaşadıkları zorlukların katlandığını, iklimden ve susuzluktan ötürü üretemez duruma gelmekten korktuklarını tabir etti.

Muhabir: Serhat Çetinkaya

En az 10 karakter gerekli