DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21685685.33479%
İzmir
33°

AÇIK

13:11

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Maduro’nun seçimleri kazandığını onayladı
153 okunma

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Maduro’nun seçimleri kazandığını onayladı

ABONE OL
24/08/2024 02:20
Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Maduro’nun seçimleri kazandığını onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BOGOTA (AA) – Ulusal basında çıkan habere nazaran, TSJ Seçim Dairesi, 28 Temmuz’daki devlet başkanı seçimi sonuçlarına yönelik iktidar partisi ile muhalefet ortasında uzun müddettir itirazlara neden olan sonuçları karara bağladı.

Ulusal Seçim Kurulunun (TSE) 29 Temmuz’da yayımladığı devlet başkanı seçimi sonuçlarının hiçbir usulsüzlük içermediğine karar veren TSJ, Maduro’nun seçimden zaferle çıktığını onayladı.

TSJ Yargıcı Caryslia Beatriz Rodriguez, açıklamasında, CNE’nin sonuç bültenlerinin sandık merkezlerinin raporlarıyla uyumlu olduğunu kaydederek, “Bu raporlar ulusal sayım merkezlerinin data tabanıyla büsbütün örtüşmektedir.” tabirini kullandı.

Seçim sürecine ait “kapsamlı” ve “derinlemesine” soruşturma yapıldığını kaydeden Rodriguez, 28 Temmuz’daki devlet başkanı seçiminin tamamlanmasının ardından CNE’nin sistemine “büyük” bir siber atak yapıldığının da kanıtlandığını belirtti.

TSJ, en son kararlar veriyor

Venezuela Yüksek Mahkemesi, ülkenin en yüksek yargı organı olarak kabul ediliyor ve Venezuela’nın maddelerine uygun olarak seçimlerin geçerliliğini onaylamakla yükümlü olduğu biliniyor.

Söz konusu seçim sonuçlarına itirazlar yapıldığında yahut sonuçlar tartışmalı olduğunda, TSJ, bu mevzuda devreye girerek en son kararı veriyor.

TSJ’nin Maduro’nun galibiyetini onaylaması, seçim sonuçlarının yasal olarak kabul edildiği manasına geliyor.

Maduro üçüncü defa kazanmıştı

Venezuela Seçim Kurulunun 29 Temmuz’da duyurduğu sonuçlara göre, Devlet Başkanı Maduro, yüzde 51,20 oyla devlet lideri seçimini üçüncü kere kazanmıştı.

Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif önder Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddetmişti.

Maduro, Yüksek Mahkeme’nin tarihi bir karar verdiğini belirtti

La Guaira eyaletinde eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in heykelinin açılış merasiminde halka seslenen Maduro, TSJ’nin 28 Temmuz seçimlerine ait kararını kıymetlendirdi.

TSJ’nin tarihi ve kesin bir karar aldığını vurgulayan Maduro, “Bizler, hukukun kararlarına, ulusal egemenliğe ve adalete mutlak hürmet duyuyoruz. Anayasaya hürmet çerçevesinde ve barış yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Bir seçim ihtilafı olduğunda, Yüksek Adalet Mahkemesi Seçim Dairesi bunu karara bağlar. Venezuela anayasası ülkedeki herkes içindir.” sözlerini kullandı.

Maduro, Chavez’in heykelinin sokaklarda şiddet olaylarına yol açan “faşistlerce” hücuma uğradığını hatırlatarak, Ulusal Meclis’in (AN) “caydırıcı” cezalar çıkartmak için harekete geçtiğini belirtti.

İsim vermeden muhalifleri gaye alan Maduro, “Ülkenin güç santrallerini sabote etmeyi ve Venezuela’yı elektriksiz bırakmayı amaçladılar. Cumhuriyete karşı hata teşkil eden ataklarda bulundular ve kimilerinin yarası ağır çok sayıda ulusal polisimiz şiddet olaylarında yaralandı. Ziyan verdikleri kamu kurumlarımızı kısa müddette tekrar ayağa kaldırdık.” diye konuştu.

Muhabir: Sinan Doğan

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.