DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 2174313-0.20466%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

30. Saraybosna Sinema Şenliği’nde mükafatlar sahiplerini buldu
105 okunma

30. Saraybosna Sinema Şenliği’nde mükafatlar sahiplerini buldu

ABONE OL
25/08/2024 12:00
30. Saraybosna Sinema Şenliği’nde mükafatlar sahiplerini buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

SARAJEVO (AA) – “Saraybosna’nın Kalbi” ismiyle verilen mükafatlar, başşehir Saraybosna’daki Ulusal Tiyatro binasında, kırmızı halı geçişinden sonra düzenlenen merasimle sahiplerini buldu.

16 Ağustos’ta başlayan SFF’de uzun metrajlı sinema, kısa sinema, belgesel sinema ve öğrenci sinemaları kategorilerinde 57 sinema yarıştı.

“En Düzgün Uzun Metrajlı Film” kısmında mükafatı Emanuel Parvu’nun “Three Kilometres to the End of the World” sineması kazandı. Yorgos Zois ise “Arcadia” sinemasıyla en uygun direktör mükafatına layık görüldü.

“En Düzgün Erkek Oyuncu” mükafatını “Holy Week” sinemasındaki rolüyle Doru Bem alırken, “En Güzel Bayan Oyuncu” mükafatı ise “Village Next to Paradise” sinemasındaki rolüyle Anab Ahmed Ibrahim’e verildi.

“En Yeterli Belgesel” mükafatına direktör Olga Chernykh’in “A Picture to Remember” yapıtı layık görüldü ve “En Âlâ Kısa Belgesel” mükafatı de direktör Norika Sefa’nın “Like a Sick Yellow” belgeseline verildi.

Yönetmen Anna Rubi “Your Life Without Me” yapıtıyla “İnsan Hakları Ödülü”nü, direktör Daphne Heretakis ise “What We Ask of A Statue is That It Doesn’t Move” sinemasıyla “Jüri Özel Ödülü”nü aldı.

“En Güzel Kısa Film” mükafatını “Noksan” sinemasıyla Cem Demirer alırken, “En Âlâ Öğrenci Filmi” kolunda mükafatı ise “The Smell of Fresh Paint ” sinemasıyla direktör Nada Petrovic kazandı.

Program, ödül merasimine katılanların sahnede toplu fotoğraf çekilmesinin akabinde sona erdi.

Türk sinema ve dizi oyuncularından Filistin’e destek

SFF’de kısa metrajlı sinema kategorisinde yarışan “Zemberek” filminin yönetmeni Recep Çavdar ve üretim ortağı Celal Al, yaptıkları açıklamalarla Filistin’e takviye verdi.

Aynı vakitte dizi ve sinema oyuncusu da olan Çavdar, gazetecilere yaptığı açıklamada, seyircilerden âlâ tepki aldıklarını lisana getirerek, bunun kendileri için kıymetli olduğunu söz etti.

SFF’de genç direktörlerin müsabakasını istediklerini kaydeden Çavdar, “Bu akşam ödül alsaydık, bunu Filistin’e adayacaktık. İnşallah Zemberek sineması yoluna devam edecek, burada Avrupa prömiyerimizi yaptık. İnşallah yeni şenliklerde mükafatları alır ve bunu Gazze’deki kardeşlerimize adarız.” diye konuştu.

Oyuncu Celal Al ise SFF’nin 30 yıl evvel Bosna Hersek’teki savaş sırasında düzenlenmeye başladığını belirterek, Gazze’de tıpkı şeylerin yaşandığını söyledi.

Filistin’de ağır bir soykırımın sürdüğünü vurgulayan Al, “Elimizden geldiğince biz Türk milleti olarak her vakit mazlumların, Filistinlilerin yanındayız. Bu şenlikte hem şahsım olarak hem de üretim ortağım Recep kardeşimle bir arada bu hassasiyeti burada lisana getirmeye çalıştık. Bizim için Balkanlar ne ise Filistin aynısıdır.” dedi.

Çavdar’ın sinemanın asıl mimarı olduğunu belirten Al, ellerinden geldiğince Türkiye’yi temsil ettiklerini lisana getirdi.

SFF, sinema ve medya dünyasının ünlü isimlerini konuk etti

Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşın izlerini silmek ve başşehir Saraybosna’yı kültür ve sanatın merkezi haline getirmek gayesiyle çeyrek asırdan fazladır düzenlenen SFF, dünyaca ünlü birçok ismi ağırladı.

SFF’ye bugüne kadar Robert de Niro’dan Angelina Jolie’ye, Brad Pitt’ten Orlando Bloom’a, Daniel Craig’den John Malkovich’e, Morgan Freeman’dan Nuri Bilge Ceylan’a kadar sinema dünyasının kıymetli isimleri katıldı.

Onlarca ülkeden 250’den fazla sinemanın gösterildiği şenlikte, “Saraybosna’nın Kalbi” Onur Mükafatı, Amerikalı sinema oyuncusu Meg Ryan’ın yanı sıra Filistinli direktör Elia Suleiman’a, oyuncu, senarist ve direktör John Turturro’ya, direktör Paul Schrader’e, direktör ve üretimci Alexader Payne’e de takdim edildi.

Festivalde daha evvelki yıllarda çok sayıda Türk üretimi da ödül aldı.

Muhabir: İsmail Özdemir

En az 10 karakter gerekli