DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 2174313-0.20466%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İstanbul’da balıkçılar yeni dönemde palamut bolluğu bekliyor
85 okunma

İstanbul’da balıkçılar yeni dönemde palamut bolluğu bekliyor

ABONE OL
25/08/2024 13:40
İstanbul’da balıkçılar yeni dönemde palamut bolluğu bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL/SAKARYA (AA) – Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının sona ereceği 1 Eylül’ü bekleyen Poyrazköy Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçılar, sıcak sıcaklıklara karşın yeni dönem için hummalı eğitim sürüyor.

Balıkçılar, teknelerin paslanan kısımlarının perdahlanıp boyanması, motor aksamlarının tamiri, halat ve ışıkların denetimi işleriyle meşgul oluyor. Eskiyen ağlar ise balıkçılar tarafından tek elle dikilerek onarılıyor.

Genel hazırlıkların denetim edilmesinin akabinde ağustosun son süreçleri ise dönem boyunca tekneyle denize açılacak tayfalarının barınağa gelmesi bekleniyor.

Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Davut Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkların denizde üreyip büyümesi için 4,5 ay boyunca av yasağına riayet uygulandığını söyledi.

Eylül ayında yeni döneme başlamalarını anlatan Toker, “Şimdi o kadar ağır bir hazırlık var ki vakitle yarışıyoruz ve yetiştiremiyoruz. Teknelerin, makinelerin bakımları var. Düşünebiliyorsanız bir teknede 13 makine var. 4 çeşit ağ var, onların tamiri var.” diye konuştu.

Tekne hastalığının olağanda Ordu’dan geldiğini belirten Toker, son hazırlıklardan sonra birlikte denize açılmalarını söz etti.

Denizin sıcaklığı, soğukluğu ve oksijen ölçüsünün düzgün olması durumunda balıkların haziranda Ege’den gelip Karadeniz’e havyarını döktüğünü anlatan Toker, denizde uygun şartların oluştuğunda yavruların büyümesiyle o sene çok balık çıkışını kaydetti.

“Taban fiyatına konulsun, aşağıdan satılmayacak densin”

Toker, Türkiye’de balıkçılığın beşinci büyük kesime işaret ederek, “Lüfer balığı, havyarını Karadeniz’de döktükten sonra boğazlardan geçiyor. Ege, Akdeniz, Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya’nın kucağına sarfiyat. Bu bir göç balığıdır, havyarını denize döktükten sonra hiçbir şey olmaz” Lüfer balığı en çok da Boğaziçi’nde, boğaz köylerinde ağa gelirken iki sene evvel olduğu üzere. bir olay mı bu?” tasarruf kullanıldı.

Balıkçılığın zorda olduğunu lisana getiren Toker, şöyle devam etti:

“Balıkçılık Osmanlı Devleti’nden kalan bir düsturla yürüyor. Balık olduğu vakit para eder, çok olduğu vakit hiç pahası yok. Enflasyona nazaran bir taban fiyat karşılığı da bir de kota getirseler balık beşerler daha rahat sarfiyat. Ben de çok masraf yapmadan, yıpranmadan, tayfamı yormadan, tekneme masraf yapmadan balık tutmamı tutacağım. Taban fiyatına konulsun, ‘Bundan aşağıya satılmaz.’ Densin. Ona nazaran satılsın, dal ayakta kalsın. Yoksa bu masraflarla ayakta duramayız.”

Balık ölçüsü artınca fiyatlar düşecek

Kendileri ucuza satsa da balığın vatandaşın sofrasına gidene dek değerlenmesinin nedeninin kabzımal ve esnaf olduğunu söyleyen Toker, kendilerinden çifti 100 liraya alınan palamudun esnaf tarafından tek başına 200 liraya satıldığı aktarıldı.

Bu yıl kimi balık cinslerinde bolluk yaşanıp yaşanmayacağını çizen Toker, “Bu sene palamut haddinden fazla olacak. Daha yok lakin biz izliyoruz. Yani bilim adamları konuşmuyor, ben gerçek balıkçı olarak konuşuyorum. Bilim adamı bilemez bunu, datalarımız var. Çinekop balığı haddinden fazla olacak. , lüfer balığı. Hamsi balığı da olacak. Bu da insanlarımıza yetecek. Bunlar zati çok olan balıklar.” diye konuştu.

Toker, teknolojik kapasitenin artırılmasıyla fiyatların düşeceğinin kelamlarına sözlerine ekledi.

Sakarya ve Kocaeli’de de balıkçılar yeni dönemde palamutta bolluk bekliyor

Kocaali Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Tan, AA muhabirine, dönemden umutlu olduklarını söyledi.

Tan, 15 Ağustos prestijiyle oltayla palamut avcılığına başladıklarını belirterek, “Balıkların göç güzergahı üzerinden Karadeniz’e gerçek ilerlediklerini gördük. Bu sene iklimin hoş gitmesi, denizde gördüğümüz hareketlilik, deniz suyunun soğuk oluşu palamudun olacağına işaret ediyor.” sözlerini kullandı.

Bol ölçüde avcılığın fiyatları da düşüreceğini lisana getiren Tan, “Palamut omega-3 bakımından yararlı bir balıktır. Vatandaşlarımız tarafından tüketilmesi yararlı olacaktır.” dedi.

Karamürsel’deki balıkçılar da yeni av döneminin bereketli geçmesini bekliyor.

Marmara Bölgesi’nin en büyük toptan su eserleri satış noktalarından biri olan Ereğli Mahallesi’nde balıkçılar, denizlerde av yasağının bitmesine günler kala son hazırlıklarını yapıyor.

İlçede 25 yıldır balıkçılık yapan Hasan Ünal (44), döneme az bir vakit kala hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını anlattı.

32 yaşındaki balıkçı Hasan Burak Keyif de 12 yıldan bu yana ailecek balıkçılıkla uğraştıklarını söz etti.

Balıkçı teknesinin bakımını yaptıklarını belirten Keyif, “Buradan Marmara ve Karadeniz’e gidiyoruz, balıklarımızı avlıyor, daha sonra hangi limana yakınsak oraya yanaşıyoruz. Yakaladığımız balıkları soğuk hava kamyonlarıyla Kocaeli, İstanbul üzere büyük mezatlara gönderiyoruz. Hava durumuna nazaran 15 gün ya da bir ay üzere ortadan sonra memleketimiz Karamürsel Ereğli limanımıza geliyoruz. Daha sonra tekrar denize açılıyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Başak Akbulut Muharrir,Davut Genç,Melih Palas

En az 10 karakter gerekli