DOLAR 34,0353 0.17%
EURO 38,0547 0.17%
ALTIN 2.745,75-0,19
BITCOIN 2128872-2.09381%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

13:11

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Elon Musk’ın X platformunun hissedarlarının Rus oligarklarla irtibatları merak uyandırdı
55 okunma

Elon Musk’ın X platformunun hissedarlarının Rus oligarklarla irtibatları merak uyandırdı

ABONE OL
27/08/2024 09:00
Elon Musk’ın X platformunun hissedarlarının Rus oligarklarla irtibatları merak uyandırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – ABD’li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu X’in hissedarlarının Rus oligarklar Petr Olegovich Aven ve Vadim Moshkovich ile ilişkileri merak uyandırdı.

The Washington Post gazetesinin haberine nazaran, X’in eski yatırımcıları ve çalışanlarının fiyatlarını alamadıkları gerekçesiyle şirketi dava etmesi, toplumsal medya platformunun hissedarlarının kamuoyuna açılmasıyla sonuçlandı.

Temmuz 2024’te kar gayesi gütmeyen Basın Özgürlüğü için Gazeteciler Komitesi avukatları, bağımsız teknoloji gazetecisi Jacob Silverman ismine mahkemeden X’in hissedarlarının açıklanmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme, X’ten hissedarlarının tam listesini paylaşmasını istedi.

Elon Musk, Ekim 2022’de, eski ismi Twitter olan X platformunu 44 milyar dolara satın almıştı.

Yaklaşık 100 hissedarın listesi açıklandı

Mahkeme kararı kapsamında X, yaklaşık 100 hissedarının ismini açıkladı. Lakin bunların birçoğunun tıpkı firma yahut kişi tarafından denetim edilen farklı fonları temsil ettiği belirtiliyor.

Bu listede o dönemki ismiyle Twitter’ın kurucu ortağı ve eski Üst Yöneticisi (CEO) Jack Dorsey, Suudi Arabistan kraliyet ailesinden Prens El-Velid bin Telal bin Abdülaziz Al Suud, insanların datalarını toplayarak işleyen ve istihbarat alanında kullanılması için müşterilerine sunan yazılım Palantir Technologies’in kurucu ortağı Joe Lonsdale tarafından kurulan risk sermayesi şirketi 8VC, Baron Opportunity Fund ve Andreessen Horowitz üzere yatırım firmalarının ortalarında bulunduğu çok sayıda kişi ve şirket yer alıyor.

X, daha evvel finans kuruluşu Fidelity üzere yatırımcılarla ilişkilendirilmişti. Listeye nazaran, yaklaşık 30 farklı Fidelity temaslı kuruluş da X’in hissedarları ortasında bulunuyor.

X’in hissedarları ortasında “P. Diddy” lakabıyla tanınan Amerikalı oyuncu, üretimci ve rap müzisyeni Sean Combs’un yatırım şirketi Sean Combs Capital ile ünlü snooker oyuncusu Steve Davis de yer alıyor.

Rus oligarklar ile X ortasındaki ilişki

Söz konusu hissedarlar ortasında, Rus oligarklar Petr Olegovich Aven ve Vadim Moshkovich’in oğullarıyla kontaklı risk sermayesi şirketi olan 8VC, Musk’ın o dönemki ismiyle Twitter’ı satın almasında rol oynadı.

ABD merkezli bir fon olan 8VC’nin çalışanları ortasında Rusya’nın siyasi seçkiniyle olan bağlantıları nedeniyle Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus oligarklar Aven ve Moshkovich’in oğulları da yer alıyor.

Forbes mecmuasına nazaran 8VC, ABD Savunma Bakanlığı ve NATO için kontratları yerine getiren şirketlere yatırım yapıyor.

Ancak 8VC’nin kurucusu Lonsdale, kelam konusu aile bağlarının, bu şahısların Batılı iş teşebbüslerine katılmasını engellemediğini savunuyor.

Lonsdale, babalarının tartışmalı geçmişlerine karşın, ne Jack Moshkovich’in ne de Denis Aven’in babalarının Rusya’daki işlerine ya da siyasi bağlarına dahil olmadığını belirtiyor.

Mevcut bağlantı, soru işaretleri oluşturuyor

Vadim Moshkovich’in oğlu Jack Moshkovich 2018’de ve Petr Olegovich Aven’in oğlu Denis Aven de 2022’de 8VC’de çalışmaya başladı.

8VC’nin Rusya irtibatlı işçisiyle birlikte Musk’ın Twitter’ı satın almasına dahil olması, Rusya’nın global piyasalardaki tesirine dair soruşturmalar nedeniyle ilgi uyandırdı.

Rus oligarkların oğullarının önde gelen bir ABD risk sermayesi şirketindeki varlığı, Rusya’nın Batılı finans etraflarında bilhassa de teknoloji dalındaki tesirinin boyutları hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Rus seçkinlerini izole etmeyi ve Batılı finans ağlarına erişimlerini kısıtlamayı amaçlayan Batı yaptırımları kapsamında Aven ve Moshkovich’in oğullarının büyük bir Amerikan yatırım şirketindeki varlığı bu sebeple sorgulanıyor.

X’i satın almasının akabinde siyasi görüşlerini daha açık söz eden, ABD başkanlık seçimlerinde eski Lider Donald Trump’a takviye vererek mevcut Lider Joe Biden’ı amaç alan, İngiltere, Avustralya ve Venezuela’daki idarelerle aksi düşen Elon Musk, tartışmalı bir figüre dönüştü.

X hakkında Rusya ile irtibatlı mali dayanakla ilgili ortaya çıkan bu yeni durum, bilhassa Batılı ülkeler Rus oligarkların gücünü ve tesirini azaltmaya çalışırken, bir öteki baş karışıklığına yol açıyor.

Platformun söz özgürlüğü için kritik bir araç olduğunu sav eden Musk, artık dolaylı da olsa Rus oligarşinin çıkarlarıyla olan münasebeti nedeniyle potansiyel bir incelemeyle karşı karşıya bulunuyor.

Muhabir: Muhammet Nazım Taşcı

En az 10 karakter gerekli