DOLAR 34,0809 0.05%
EURO 37,7675 -0.9%
ALTIN 2.760,210,64
BITCOIN 20754883.3534%
İzmir
33°

AZ BULUTLU

19:49

AKŞAMA KALAN SÜRE

James Webb Uzay Teleskobu, Perseus Moleküler Bulutu’nda 6 “başıboş gezegen” keşfetti
67 okunma

James Webb Uzay Teleskobu, Perseus Moleküler Bulutu’nda 6 “başıboş gezegen” keşfetti

ABONE OL
29/08/2024 14:00
James Webb Uzay Teleskobu, Perseus Moleküler Bulutu’nda 6 “başıboş gezegen” keşfetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – CNN’in haberine nazaran, 6 “başıboş gezegen” yahut rastgele bir yıldıza bağlı olmayan gök cismi, Perseus Bulutu içinde yer alan ve Dünya’ya yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıktaki “NGC 1333” bulutsusunda keşfedildi.

Astronomlar, JWST’nin kızılötesi kameralarıyla görüntülenen NGC 1333’ün türbülanslı ortamında gaz ve tozun birleşerek yıldız ve başka gök cisimlerinin oluşumuna imkan sağladığını ve 6 “başıboş gezegenin” Jüpiter’den büyük olduğunu kaydetti.

Johns Hopkins Üniversitesinden araştırmanın baş muharriri, astrofizikçi Dr. Adam Langeveld, “Yıldız oluşum sürecinin hudutlarını araştırıyoruz. Genç Jüpiter’e benzeyen bir gök cismi varsa, hakikat şartlar altında bunun bir yıldıza dönüşmesi mümkün olabilir mi? Bu, hem yıldız hem de gezegen oluşumunu anlamak için değerli.” açıklamasını yaptı.

Bir yıldıza bağlı olmadan da gezegen oluşumu mümkün

Araştırmanın müelliflerinden, Johns Hopkins Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve astrofizikçi Prof. Dr. Ray Jayawardhana ise, “Genç bir yıldız kümesinin en sönük üyelerini aramak için Webb’in kızılötesi dalga boylarındaki gibisi görülmemiş hassasiyetini kullandık ve astronomideki temel bir soruyu ele almaya çalıştık: Bir yıldızın oluşumuna yetecek en hafif kütle ne kadar olabilir? (Araştırmada) yıldızlar üzere oluşan en küçük ‘serbest dolaşan’ cisimlerin kütlesinin, yıldızların etrafında dönen dev ötegezegenlerle örtüştüğü ortaya çıktı.” sözlerini kullandı.

Jayawardhana, yaptıkları müşahedenin gezegenlerin, merkezde bir yıldız olmadan da, gaz ve toz bulutunun büzülmesiyle oluşabildiğini gösterdiğine işaret etti.

Bulutsuda bir de “kahverengi cüce” bulundu

Araştırmada, yeni tespit edilen “başıboş gezegenlerden” birinin kütlesinin Jüpiter’in 5 katı olduğu ve bunun da yaklaşık 1600 Dünya’ya eşit olduğu kaydedildi. Kelam konusu gök cisminin etrafındaki tozlu diskin bir yıldız oluşumunu andırdığı ve burada “mini gezegenler” oluşmasının mümkün olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, “NGC 1333” içinde yeni doğan yıldızlar ile 5-10 Jüpiter kütlesinde gezegenlerin yanı sıra, çok az görülen ve “kahverengi cüce” ismi verilen bir gök cismi ile yakınlarında bir gezegenin kütlesine sahip bir gök cismi daha tespit etti.

“Kahverengi cüceler”, ne gezegen ne de yıldız olan, çoklukla gezegenlerden daha büyük kütleye sahip lakin yıldızlar kadar kütle barındırmayan gök cisimleri olarak biliniyor.

Araştırma, “The Astronomical Journal”da yayımlanmak üzere kabul edildi.

Muhabir: Yavuz Aydın

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.