DOLAR 34,0122 -0.03%
EURO 37,6290 0.27%
ALTIN 2.757,630,18
BITCOIN 0%
İzmir
25°

HAFİF YAĞMUR

16:39

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi başbakan atadı
71 okunma

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi başbakan atadı

ABONE OL
06/09/2024 00:20
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi başbakan atadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının galip geldiği erken seçimlerin akabinde solun ortak adayını atamayı reddederek, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı ve eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’yi başbakan atadı.

Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Macron’un Michel Barnier’yi “Fransızlara hizmet edecek birleştirici bir hükümet kurmakla” görevlendirdiği bildirildi.

Açıklamada, Barnier’nin başbakan olarak atamasının, Macron’un anayasal sorumlulukları uyarınca “mümkün olduğu kadar istikrarlı” ve “çoğunluğu sağlama talihi olan” bir başbakan ve hükümet için yürüttüğü bir dizi istişarenin akabinde yapıldığı belirtildi.

Merkez sağdaki cumhuriyetçi gelenekten gelen 73 yaşındaki Barnier, daha evvel de farkı kabinelerde misyonlarda bulundu. 2004-2005 yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Barnier, 2016-2021 devrinde Avrupa Birliği’nin (AB) Brexit Başmüzakerecisi olarak misyon yaptı.

Macron, 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerinden 2 ay sonra başbakanı atadı.

Solcu NFP’nin en fazla milletvekili çıkardığı seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamış ve seçimler Fransa tarihinin en modüllü meclis tablosunu ortaya çıkarmıştı.

Macron, ülkesinin konut sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını bildirmiş ve istifasını sunan Gabriel Attal hükümetinin bir müddet daha misyonda kalmasını istemişti.

Olimpiyat Oyunları boyunca askıya aldığı müzakereleri 23 Ağustos’ta başlatan Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmiş ve müzakereleri sürdüreceğini bildirmişti.

Fransa’da erken genel seçimlerin akabinde Ulusal Meclis’in en büyük siyasi kümesini 193 milletvekili ile NFP ve temaslılar oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile çok sağcı RN ve ortakları izliyor.

Fransa Anayasası’na nazaran, cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor lakin siyasi geleneklere nazaran başbakan en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

Muhabir: Şeyma Yiğit

En az 10 karakter gerekli