DOLAR 34,0464 0.2%
EURO 37,6369 -0.12%
ALTIN 2.733,410,20
BITCOIN 18690391.37514%
İzmir
33°

AÇIK

19:31

AKŞAMA KALAN SÜRE

Netanyahu, ABD’nin “Gazze’de ateşkese çok yakınız” savını reddetti
119 okunma

Netanyahu, ABD’nin “Gazze’de ateşkese çok yakınız” savını reddetti

ABONE OL
06/09/2024 06:20
Netanyahu, ABD’nin “Gazze’de ateşkese çok yakınız” savını reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

WASHINGTON (AA) – İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD idaresinin “Gazze’de ateşkes mutabakatının yüzde 90’ının tamam olduğu” tarafındaki telaffuzunu reddederek, bir ateşkes muahedesinin yakın olmadığını söz etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Amerikan Fox News kanalına verdiği röportajda, Gazze’de muhtemel ateşkesle ilgili son durumu ve Tel Aviv’in sürece yaklaşımını kıymetlendirdi.

Netanyahu, “Biden idaresinin Gazze’de ateşkes mutabakatının yüzde 90’ının tamamlandığı tarafındaki telaffuzunu yanlışsız buluyor musunuz?” sorusuna net bir tabirle, “Hayır, bu gerçek değil.” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın kamuoyuna duyurduğu mutabakata da temmuz ayında gündeme gelen mutabakata da Hamas’ın “hayır” dediğini savunan Netanyahu, Hamas’ın tek isteğinin “İsrail askerlerinin Gazze’den çıkması” olduğunu argüman etti.

Geçen hafta sonu 6 İsrailli esirin hayatını kaybetmesinin akabinde hala İsrail’den taviz beklemenin yanlış olduğunu tabir eden Netanyahu, isim vermeden ABD idaresine, “bizim yerimize Hamas’a taviz vermesi için baskı yapın” bildirisini verdi.

Philadelphi Koridoru’nu denetim edeceklerini vurgulayan Netanyahu, bunu “Hamas’ın Gazze’de yine silahlanmasını önlemek” ve “esirlerin Mısır’a kaçırılmasını engellemek” gayesiyle yaptıklarını savundu.

Tel Aviv’deki kabinesinde bu mevzuyu konuştuklarını ve çabucak herkesin koridoru bırakmama istikametinde görüş bildirdiğini söyleyen İsrail Başbakanı, İsrail kamuoyunun da bu hususta kendisinin ardında olduğunu savundu ve koridordan ayrılmayacaklarını yineledi.

Şu an bir ateşkes mutabakatının yakın olmadığının altını çizen Netanyahu, tüm bu durumdan Hamas’ın sorumlu olduğunu öne sürdü.

ABD Başkanı Biden’ın “Netanyahu ateşkes için daha fazla efor göstermeli” yorumu da sorulan Netanyahu, “Başkan ne demek istedi bilmiyorum.” diye konuştu.

ABD idaresinden üst seviye bir yetkili, dün düzenlediği telekonferansta, Gazze’de ateşkes mutabakatının yüzde 90’ının temel olarak tamamlandığını, “tutuklularla esirlerin takası” ve “Philadelphi Koridoru” ile ilgili müzakerelerin ise taraflar ortasında sürdüğünü belirtmişti.

Muhabir: Hakan Çopur

En az 10 karakter gerekli