DOLAR 34,0091 0.07%
EURO 37,5617 0.21%
ALTIN 2.744,77-0,28
BITCOIN 1955461-0.47065%
İzmir
29°

AÇIK

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Dışişleri Bakanı Fidan: “Balkanların huzur içinde olması bir numaralı stratejimiz”
81 okunma

Dışişleri Bakanı Fidan: “Balkanların huzur içinde olması bir numaralı stratejimiz”

ABONE OL
07/09/2024 23:40
Dışişleri Bakanı Fidan: “Balkanların huzur içinde olması bir numaralı stratejimiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Balkanlar’daki tansiyon dahil Türkiye’nin meseleleri her vakit diyalog, barış ve müzakere yoluyla çözme taraftarı olduğunu belirterek, “Kosova’nın barış içinde olması, Balkanların huzur içinde olması bir numaralı stratejimiz.” dedi.

Fidan, Kosova’nın Prizren kentindeki Motrat Qirazi Okulu’ndaki programda soydaşlarla bir ortaya geldi.

Buradaki konuşmasında Türkiye’den başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamı olmak üzere kucak dolusu sevgi ve selam getirdiği belirten Fidan, Prizren’deki Türk varlığının, Balkanlar’da 600 yıldır devam eden Türk varlığının en müstesna ögelerinden biri olduğunu söyledi.

Fidan, Türkiye’nin, Prizren’deki Türk varlığı ile gurur duyduğunu lisana getirerek, “İyi ki varsınız. Türk lisanını, Türk kültürünü, Türk tarihini burada yıllardır her türlü şarta karşın yaşatıyor olmanız, buradaki varlığınız, birliğiniz, dirliğiniz ve iriliğiniz sahiden bizim için çok şey tabir ediyor. Sizlerin güzel olması, huzur içinde yaşaması, barış içinde olması, refah içinde olması sahiden bizim de en büyük kaygılarımızdan biri. Türkiye Cumhuriyeti Devleti yıllardır olduğu üzere bundan sonra da sizin yanınızda olmaya devam edecek.” sözünü kullandı.

Bakan Fidan, 600 yıldır devam eden buradaki varlığın son 20 yılında şahsi hayatında onlarla birlikte bir çabanın içinde olmaktan, bu varlığı, kültürü ve lisanı yaşatmak için bir arada çalışmaktan gurur ve memnunluk duyduğunu belirtti.

Fidan, 2003’te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına (TİKA) atandığı periyotta Kosova’daki Türk varlığına her türlü yardımı ulaştırmak için o periyot başbakanlık misyonunu yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları olduğunu söz etti.

Özellikle Prizren’deki Türk varlığı için gereken her türlü dayanak ve faaliyetin yapılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat verdiğini aktaran Fidan, TİKA olarak bilhassa Türk kültürüyle ilgili burada yürütülen faaliyet ve projelerin çok büyük tesir oluşturduğunu söyledi.

Bakan Fidan, Türk varlığının bulunduğu yerlerde hayata geçirilen projelerin, oradaki soydaşların hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmak için Türkiye’nin elinden gelen her şeyi yapmasının birer nişanesi olduğunu vurguladı.

Bunların mütevazı katkılar olduğunu belirten Fidan, “Ama daha büyük ve stratejik yaklaşım, her vakit için büyük ve tesirli olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hafızasında ve stratejisinde sizlerin var olması.” dedi.

Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan birinci ülkelerden

Kosova’yı bağımsızlığa kavuştuğu birinci günden itibaren birinci tanıyan devletlerden birinin Türkiye olduğuna dikkati çeken Fidan, “Başta Arnavut kardeşlerimiz olmak üzere buradaki bütün kardeşlerimizin ulu bağımsızlık uğraşı Türkiye Cumhuriyeti tarafından başından itibaren desteklenmiştir. Yalnızca desteklemekle kalmadı, pahalı soydaşlarım, tıpkı vakitte o günden itibaren elimizden gelen her türlü dayanağı de vermeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

Fidan, bugün Priştine’de yaptığı görüşmelerin tümünde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kosova’yı desteklemekteki iradesini hem de devlet olarak kurumların ticaret, eğitim, kültür, güç, ulaştırma, sıhhat ve güvenlik üzere çeşitli alanda Kosova’nın yanında yer aldıklarını ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurguladığını aktardı.

Kosova ile Türkiye ortasında halkların etkileşimi de arttı

Son yıllarda bilhassa Türkiye’den Kosova’ya gelen turist sayısının arttığına işaret eden Fidan, dün bulunduğu Kuzey Makedonya’da da kentin merkezinde Türkiye’den gelen çok sayıda vatandaşın olduğunu ve kimilerinin da daha sonra Kosova’ya geleceğini söyledi.

Bakan Fidan, bir paket içinde Balkanlar’daki Osmanlı tarihinin bıraktığı izi ve anıları yerinde görmek için Türk vatandaşlarının bu ülkelere geldiğini belirterek, bu etkileşimin artık yalnızca Kosova’dan Türkiye’ye değil, Türkiye’den Kosova’ya gelenlerin eliyle de olmasının yeni bir başlangıç olduğunu ve bunun artarak devam etmesini umduğunu lisana getirdi.

“Balkanların huzur içinde olması bir numaralı stratejimiz”

Türkiye’nin Kosova’ya takviyesinin süreceğini vurgulayan Fidan, “Kosova’nın barış içinde olması, Balkanların huzur içinde olması bir numaralı stratejimiz.” dedi.

Fidan, Balkanlar’da vakit zaman tansiyonun arttığına işaret ederek, Türkiye’nin her vakit sıkıntıları diyalog, barış ve müzakere yoluyla çözme taraftarı olduğunu ve bunun için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllar içinde oluşturduğu siyasi liderliğin birikimiyle bölgedeki başka siyasi önderlerle bağlantıya geçtiğini söyleyen Fidan, Türkiye’nin yükünü koyarak buradaki sıkıntıların bütün halkların lehine, ortak çıkarına ve huzuruna olacak halde çözülmesi için elinden geleni yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini lisana getirdi.

Türk lisanı ve kültürünün korunması için gösterilen çabalar

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana bölgedeki soydaşların Türk lisanını ve kültürünü yaşatmak için canlarını ortaya koyduğunu ve hudutlu imkanlarla dernekler kurarak bu uğraşlarını sürdürdüklerini anlatan Fidan, TİKA Başkanlığını yürüttüğü devirde çalıştıkları projelerde o periyotta yakılmış meşalenin bugün de devam ettiğini görmekten gurur duyduğunu söz etti.

Fidan, Motrat Qirazi Okulu’nda olduğu üzere, çocuklarını Türkçe eğitim veren okullara göndererek kendi lisanına ve kültürüne sahip çıkmalarını sağlayan ebeveynlere teşekkür ederek, “Çocuklarımızın lisanına, dinine, kültürüne ve tarihine sahip çıkmaları için verdiğiniz çaba, uğraş her türlü takdirin üstündedir. Bunu ne kadar takdir etsek tekrar de yetmez. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Çocuklarının okuması, Türk lisanı ve kültürünü öğrenmesi için çabalayan annelerin varlığının örnek teşkil ettiğini söyleyen Fidan, onlara da teşekkür etti.

Kosova’daki Türk gençler Türkiye’de eğitim alabilir

Fidan, liseyi bitiren gençlerin Türkiye’de okuma imkanı olduğunu ve aşikâr burslarla Türkiye’ye gelebildiklerini belirterek, bundan sonra sadece sınavı kazanan değil, Türkiye’deki üniversitelere her türlü kaydı yaptıran öğrencilerin fiyatlarının Türkiye tarafından verilmesi karşılığında eğitim imkanı sunma kararı aldıklarını hatırlattı.

Özellikle Prizren ve Kosova’nın öteki bölgelerinden gelen Türk gençlerinin Türkiye’de eğitim alırken tıpkı Türkiye’de okuyan gençler üzere fiyat ödememesi sistemini kurduklarını lisana getiren Fidan, “Tabii, bizim gençlerimizden tek bir beklentimiz var. Bundan sonra Türkiye’de inşallah okuyan, eğitimi bitiren gençlerimizin tekrar buraya gelmesi, cet topraklarında bayrağın bırakıldığı yerden taşınmaya devam etmesi ve daha yükseklere çıkarılması temel olacaktır.” dedi.

Kosova ile Türkiye alakaları çok yakın

Bakan Fidan, Kosova hükümetiyle örnek bir işbirliği yürüttüklerinin altını çizerek, onların ortaya koyduğu imkan ve Türkiye’nin stratejisiyle iki ülke bağlantılarının inanılmaz derecede yakınlaştığını tabir etti.

Türk iş insanlarının Kosova’da yatırımlarının giderek arttığına dikkati çeken Fidan, Türk Hava Yolları’nın haftada 14 sefer Kosova’ya uçtuğunu ve Kosova ile İstanbul ortasının neredeyse bir saate inmiş durumda olduğunu söyledi.

Fidan, bu kadar ağır bir temasın iki ülkeyi adeta tek bir ülke üzere hareket edilen bir alan haline getirdiğini kaydetti.

Muhabir: Tuğba Altun

En az 10 karakter gerekli