AA
ANKARA (AA) – AA muhabirinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2023 Yılı Faaliyet Raporu’ndan yaptığı derlemeye nazaran, internet ortamında karşılaşılan yasa dışı ve ziyanlı içerikler “ihbarweb.org.tr” internet sitesi yoluyla İnternet Bilgi İhbar Merkezine şikayet edilebiliyor. İhbarlar, internet ortamında yapılan yayınlar yoluyla işlenen kabahatlerle çaba edilmesine ait 5651 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında teknik ve tüzel açıdan bedellendiriliyor.
İnternet Bilgi İhbar Merkezi, başta çocukların cinsel istismarı olmak üzere internetin yasa dışı içeriğiyle gayret konusunda memleketler arası işbirliğinin geliştirilmesi hedefiyle Avrupa Kurulu tarafından desteklenen Milletlerarası İnternet İhbar Merkezleri Birliğine (INHOPE) 2011’de üye oldu.
Eğitim ve odak küme çalışmalarının da yer aldığı toplantılara iştirak sağlanarak INHOPE ile işbirliği aktif halde sürdürülüyor.
İnternet Bilgi İhbar Merkezince geçen yılın sonu prestijiyle değerlendirmeye alınan toplam ihbar sayısı 2,6 milyonu geçti.
En fazla ihbarın geldiği yıl 285 bin 588 ihbarla 2021 olurken en az ihbarın yapıldığı yıl 2 bin 483 ile 2007 oldu.
“Atatürk aleyhine işlenen suçlar” 3. sırada yer aldı
Merkeze geçen yıl 245 bin 766 ihbar yapıldı. Bunlar ortasında “kumar için yer ve imkan sağlama”, 75 bin 54 müracaatla en fazla ihbar yapılan kategori oldu. Bunu 66 bin 736 ile “yasa dışı bahis” izledi. İki mevzuda yapılan şikayetler, ihbarların yarısından fazlasını oluşturdu.
Merkeze ayrıyeten, 45 bin 402 “Atatürk aleyhine işlenen suçlar”, 30 bin 183 “müstehcenlik”, 16 bin 71 “fuhuş”, 5 bin 524 “intihara yönlendirme”, 3 bin 758 “çocukların cinsel istismarı”, 1615 “uyuşturucu yahut uyarıcı unsur kullanılmasını kolaylaştırma”, 1423 “sağlık için tehlikeli husus temini” ihbarı ulaştı.
İnternet Yardım Merkezi 8 başlıkta hizmet veriyor
İnternet Yardım Merkezi “internetyardim.org.tr” internet sitesi ve “Alo 141” İnançlı İnternet Takviye Sınırı üzerinden vatandaşların internetin şuurlu, inançlı ve aktif kullanımı kapsamında yaşadıkları sorunlara yönelik tahlil teklifleri sunuluyor.
Merkez, internetteki yasa dışı içerikler, internet ve mahremiyet, internette bilgi güvenliği ve alışveriş, toplumsal ağ platformları, inançlı internet hizmeti, dijital oyunlar, siber zorbalık, internet ve sıhhat olmak üzere 8 başlıkta internet kullanıcılarına hizmet veriyor.
İnternet kaynaklı yaşanabilecek aksilikler karşısında internet kullanıcılarını gerçek adrese yönlendirmek ve yaşanılan sorunların tahliline uzman takviyesiyle katkı sağlamak maksadıyla Merkez tarafından 2023’te yaklaşık 6 bin soru ve ALO 141 İnançlı İnternet Dayanak Çizgisine gelen 70 binden fazla davet cevaplandı.
Muhabir: Arife Yıldız Ünal
ARAŞTIRMA-İNCELEME
23 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce