DOLAR 34,0286 0.02%
EURO 37,6622 0.28%
ALTIN 2.755,930,12
BITCOIN 1923512-0.3344%
İzmir
24°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Tanrıça Hekate’nin tapınağı ayağa kaldırılıyor
106 okunma

Tanrıça Hekate’nin tapınağı ayağa kaldırılıyor

ABONE OL
11/09/2024 04:00
Tanrıça Hekate’nin tapınağı ayağa kaldırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUĞLA (AA) – Pagan inanışının merkezi kabul edilen 3 bin yıllık Lagina Hekate Kutsal Alanında bulunan Lagina Hekate Tapınağı’nda yürütülen çalışmalarda, tapınağın en kutsal yeri olan naos ve bunun etrafındaki sütun sırasının üst yapısına ilişkin bloklar yine kuruluyor.

Stratonikeia ve Lagina Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, Lagina’da 12 ay hafriyat, onarım ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Lagina’nın, yaklaşık 8,5 kilometre uzağındaki Stratonikeia Antik Kenti’nin iki dini merkezinden biri olduğunu belirten Söğüt, antik periyodun değerli tanrıçalarından Hekate ismine yapılan tapınağın Lagina’da olmasının kutsal alanı daha da değerli kıldığını lisana getirdi.

“Osman Hamdi Bey’in Batı Anadolu’da birinci hafriyat yaptığı yerlerden birisi”

Bu yılki çalışmaların kutsal alanda sürdürüldüğünü aktaran Söğüt, Lagina’nın antik devrin en kıymetli merkezlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Hekate ismine antik devirde düzenlendiği bilinen en büyük kutsal alan ve tapınağın burası olduğuna dikkati çeken Söğüt, şöyle devam etti:

“Osmanlı devrinde Osman Hamdi Bey’in Batı Anadolu’da birinci hafriyat yaptığı yerlerden birisi de burası.1891-1892 yıllarında burada Osmanlı İmparatorluğu ismine hafriyatlar yapmıştı. Artık biz orta ara buradaki çalışmaları da sürdürüyoruz. Tapınakta hem hafriyat hem çizim çalışmaları hem de tapınağın üst yapısıyla ilgili süreksiz anastylosis (Kazı sonucu ortaya çıkarılan bloklardan bir yapının, hiçbir yeni öğe eklenmeksizin eski biçimin­de tekrar yapımı) çalışmalarını sürdürüyoruz. Böylesine değerli bir kültür merkezindeki süreci ve buraya dair antik mimariyi daha yeterli biliyor duruma geldik.”

“Çalışmalar Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülüyor”

Söğüt, Lagina Hekate Tapınağı’nın yaklaşık 2 bin 100 yıl öncesinde ilişkin bloklarını buldukça yerlerine koyduklarını tabir ederek, “Hem tapınağın naosuna (tapınağın en kutsal yerine) ilişkin olan kısımda hem de onun etrafında ‘peristasis’ dediğimiz sütunların üzerine gelen yerlerde, üst yapıyla ilgili blokları evreler halinde yerleştiriyoruz.” dedi.

Tarihi alandaki çalışmaların Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürüldüğünü vurgulayan Söğüt, gerçek manada geleceğe bir miras bıraktıklarını kaydetti.

Sadece Lagina Hekate Kutsal Alanı’nı görmek için gelen özel bir küme ziyaretçilerinin de bulunduğunun altını çizen Söğüt, çalışmaların akabinde ziyaretçi sayısının artacağını kelamlarına ekledi.

Muhabir: Durmuş Genç

En az 10 karakter gerekli