AA
MERSIN (AA) – Mersin’de senaryo gereği 4 ilin etkilendiği 7 büyüklüğündeki zelzelenin bölgesel tatbikatı başladı.
Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, senaryo gereği merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde zelzele meydana geldi.
Deprem nedeniyle Mersin, Niğde, Adana ve Konya’da çok sayıda bina yıkıldı.
Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığınca Mersin’de başlatılan arama kurtarma çalışmaları için Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir’den destek takımlar yönlendirildi.
1500 arama kurtarma işçisi katıldı
Kentte çeşitli enkazlarda yapılan tahliye çalışmalarına 23 afet kümesinden 1500 işçi ve 300 araç katıldı.
Toroslar ilçesi Korukent Mahallesi’nde zelzelede yıkılan bir okulun enkazındaki yaralılar, gruplar tarafından kurtarıldı.
Yıkılan binalardan tahliyesi sağlanan yaralı afetzedeler, ambulanslara alındı.
Vali Ali Hamza Pehlivan ve başka ilgililer, kent genelinde süren tatbikattaki arama kurtarma çalışmalarını takip ediyor.
“Adeta bir zelzele olmuşçasına misyon yapılıyor”
Vali Pehlivan, gazetecilere, Mersin’de daha evvel 2 vilayet merkezli düzenlenen bölgesel tatbikattan birinin yapıldığını söyledi.
Tatbikatın senaryo ve simülasyona istinaden gerçekleştiğini lisana getiren Pehlivan, 7 büyüklüğünde meydana gelen bir zelzelede neler yaşanabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı.
Pehlivan, tatbikatın yarın sabah saatlerine kadar süreceğini belirterek, “Gerçekçi ve adeta bir zelzele olmuşçasına tüm işçimiz birinci andan itibaren vazifesini titizlikle yerine getiriyor. Birçok afet riskiyle karşı karşıya olan bir coğrafyadayız. Zelzele bunların içinde en çok yaşadığımız afetlerden biri. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli zelzeleleri yaşadık. 11 vilayetimizi, 14 milyon insanımızı etkiledi. O periyot çok büyük bir zelzele felaketi yaşadık.” diye konuştu.
Tatbikatların kıymetine dikkati çeken Pehlivan, şunları kaydetti:
“Tatbikatlar, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde misyon tevdi edilmiş olan tüm kurum ve kuruluşların reflekslerini ölçmemize vesile oluyor. Bu tatbikatları yapmamızdaki temel amaç, Allah korusun bir sarsıntı afeti yaşandığında hangi kurumun en kısa müddette neyi ve nasıl yapacağını ölçmek. Bu tatbikatları ne kadar faal ve gerçekçi biçimde yaparsak, yarın bir zelzele meydana geldiğinde afetin yaralarını sarma konusunda o kadar başarılı oluruz.”
Muhabir: Serkan Avci,Yakup Sağlam
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce