DOLAR 34,6463 0.25%
EURO 36,3717 0.18%
ALTIN 2.909,55-0,27
BITCOIN 3246113-4.32074%
İzmir

PARÇALI BULUTLU

12:56

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kazak kültürü, 5. Dünya Göçebe Oyunları’nda dünyaya tanıtılıyor
134 okunma

Kazak kültürü, 5. Dünya Göçebe Oyunları’nda dünyaya tanıtılıyor

ABONE OL
14/09/2024 14:40
Kazak kültürü, 5. Dünya Göçebe Oyunları’nda dünyaya tanıtılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Astana’daki 5. Dünya Göçebe Oyunları stant ve aktiflik alanındaki konserlerde, dombra, jetigen üzere telli çalgılar ve kopuz üzere yaylı çalgılar yaygın olarak kullanıyor. Türk halkları tarafından kullanılan bir müzik aleti olan çift telli dombra, Kazakistan’da ulusal çalgı olarak kabul ediliyor

Üflemeli çalgılardan ağız kopuzu ise büyük ilgi görüyor. Rezonansla çalınan bir müzik aleti olan ağız kopuzu, çıkış yeri Asya olan, Orta Çağ’dan günümüze kadar gelmiş bir çalgı olarak dikkati çekiyor.

Ağız kopuzu (Shan Qobyz); temel fonksiyonu hem enstrümanın titreşimi hem de ağız boşluğu hacminin ve de nefes tarafının değiştirilerek ses meydana getirilmesi olan yaklaşık 6 bin yıllık geçmişe sahip vurmalı-nefesli çalgıdır.

Sergi ve aktiflik alanındaki bir çadırda da Almatı’daki İhlas Halk Çalgıları Müzesi’nin müzik aletleri de sergilendi.

Azamat: “Ses çıkarmak kolay lakin düzgün çalmak çok zor”

Ağız kopuzu çalan Kazak müzisyen Bakiya Azamat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kazakistan’da bin 600’den fazla müzik aleti var. Tüm Türk devletleri emsal müzik aletleri kullanıyor. Kazakistan’da en çok bilinen müzik aletlerinden biri, ağız topuzudur. Bu müzik aletinde üfleme ve parmakla çalarak ses çıkartılıyor. Aslında ses çıkarmak kolay lakin düzgün çalmak çok güç. Ses çıkarmak için çene ve gırtlak da kullanılıyor.” bilgisini verdi.

Bu müzik aletini 15 yıldır çaldığını söyleyen ve ağız kopuzunun tarihi hakkında da bilgi veren Azamat, “Kazak kültüründe birinci vakitlerde yeni evli kızlara ailesi bu müzik aletini veriyordu. Gelin, eşinin yanındayken kendi konutunu özlediği vakit ağız kopuzunu çalıyordu.” sözlerini kullandı.

“Kazak kültürü hoş bir formda tanıtılıyor”

Ağız kopuzunun birinci olarak kemikten yapıldığını aktaran Azamat, sonrasında ağaç ve demirden de yapılmaya başlandığını belirtti.

Azamat, daha evvel düzenlenen dört Dünya Göçebe Oyunları’na da katıldığını, İznik’te yapılan 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda yer aldığını tabir etti.

Kazakistan’da oyunlara iştirakin ağır olduğunu söyleyen Azamat, “Kazak kültürü hoş bir halde tanıtılıyor. Birçok ülkeden gelen turistlere kendi kültürümüzü tanıtma imkanı bulunuyoruz.” dedi.

Geleneksel sporlar, dans şovları, yemekler ve süs eşyaları

5. Dünya Göçebe Oyunları’nda, klasik kıyafetlerle yapılan spor tertipleri, dans şovları ve tanıtılan Kazak spor gereçleri, takıları ile süs eşyaları, hem mahallî hem de yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.

At etinin yaygın olarak tüketildiği Kazakistan’da etli pilav, döner, şiş kebabı üzere Türk halkları mutfağından örnekler de ikram ediliyor.

İlk 3’ü Kırgızistan’ın Çolpan Cet kentinde, 4’üncüsü İznik’te düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’nın 5’incisi, birinci defa bir başkentte yapılıyor. Astana’daki oyunları 100 binden fazla turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Oyunlar, “Dünyadaki klâsik sporların olimpiyatları” olarak 2 yılda bir yapılıyor.

Muhabir: Fatih Erel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP