DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20404100.10192%
İzmir
25°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İştirak yaptıkları iş insanlarını yağmaya teşebbüs etmekle suçlanan çeteye dava
83 okunma

İştirak yaptıkları iş insanlarını yağmaya teşebbüs etmekle suçlanan çeteye dava

ABONE OL
15/09/2024 05:20
İştirak yaptıkları iş insanlarını yağmaya teşebbüs etmekle suçlanan çeteye dava
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Ali Kerim Diler, Aydın Mıstaçoğlu, Ebru Genç, Hasan Çapacı, Yusuf Murat Genç “müşteki”, Ahmet Yakut ve Cüneyt Yakut’un da ortalarında bulunduğu 23 kişi “sanık” olarak yer aldı.

Ahmet Yakut’un elebaşılığını yaptığı cürüm örgütünün iş insanlarıyla “ticaret” ismi altında bağlantıya geçtiği belirtilen iddianamede, yapılan ticaret sonucunda örgütün karşı tarafı ziyana uğratacak biçimde menfaat elde etme uğraşı içine girdiği, mağdur tarafın karşı çıkması durumunda ticaretin sona erdiği belirtildi.

İddianamede, örgütte “cemaat” yahut “masa” olarak isimlendirilen oluşumlarla hukuksuz halde kararlar verildiği, yapılan toplantılar sonucunda mağdurlara kelamda masraf ismi altında yüzeysel borç çıkarıldığı anlatıldı. Mağdur tarafın çıkarılan borçları ödememesi durumunda ise direkt ve dolaylı tehdit edildiği, devamında taammüden yaralama ve taammüden öldürme hareketlerinin düzenlediği kaydedildi.

İddianamede, örgüt üyelerinin geçimini çoğunlukla cürümden elde ettikleri ve haksız çıkarlarla lüks hayat sürdürdüklerinin altı çizildi.

Mıstaçoğlu’na Kırgızistan’daki otelinde suikast iddiası

Müştekilerden Aydın Mıstaçoğlu’nun iddianamede yer verilen tabirinde, Türkiye’de elektronik gereç ithal eden bir firmanın sahibi ve birçok telekomünikasyon firmasının temsilcisi olduğunu söylediği kaydedildi.

Mıstaçoğlu’nun, Murat Varol aracılığıyla Ahmet Yakut ve oğlu Cüneyt Yakut ile tanıştığını, Kırgızistan’da ortak ticaret yaptıklarını, bu ticaretten kaynaklı yaşanan sorun sonucunda iştiraki bitirdiklerini, lakin borcunu ödemesine karşın bu şahısların kendisinden para almaya çalıştığını öne sürdüğü aktarıldı.

Mıstaçoğlu’nun, Cüneyt Yakut’un 500 bin dolar, Ahmet Yakut’un 2 milyon dolar para isteğini kabul etmeyince öldürüleceğine dair kendisine haber gönderildiğini söylediği kaydedildi.

İddianamede, sanıkların görüşme kayıtları incelenmesi sonucunda sanık Ahmet Yakut’un, çalışanı ve örgüt üyesi olan Ferat Aktan aracılığıyla silahlı taarruz düzenlemesi için sanık Sıraç Kirazlı ile irtibat kurulduğunun tespit edildiği belirtildi.

Aktan’ın 2 Aralık 2023’te Kırgızistan’a gittiği, burada Kirazlı ile görüştüğü ve kendisine silah temini ve masraflar için ödeme yaptığı ve 3 gün sonra Türkiye’ye döndüğü anlatılan iddianamede, Kirazlı’nın 26 Ocak’ta Türkiye’ye geldiğinin tespit edilmesi üzerine İstanbul Havalimanı kayıtlarının incelendiği bildirildi.

Yapılan inceleme sonucunda Sıraç Kirazlı, Ahmet Yakut ve Ferhat Aktan’ın havalimanında buluştukları ve olayın devamında üç sanığın Yakut’a ilişkin ofiste bir ortaya geldikleri ve buradaki konuşmaların da kayıt altına alındığının tespit edildiği vurgulandı.

Bu kayıtlarda Ahmet Yakut’un, Aydın Mıstaçoğlu’nun Kırgızistan’da bulunan otelinde vurulmasını istediği, eşi de burada olursa onun da vurulabileceğini söylediğinin anlaşıldığı aktarıldı.

Silahlı hareket için diğer kabahat örgütünü görevlendirmişler

İddianamede, sanıklar Ahmet Yakut ve Cüneyt Yakut’un, müşteki Ali Kerim Diler’den de haksız menfaat elde etmeye çalıştığı, sanıkların isteklerine uymayı reddeden Diler’e silahlı hareket yapılması için sanık Mehmet Nesim Eren aracılığıyla, kamuoyunda “Redkitler” olarak bilinen organize kabahat örgütünün görevlendirildi tespitine yer verildi.

Müşteki Diler’in sözünde, 23 Kasım 2022’de kaza süsü verilerek darbedilmesinden sonra iştiraki olan işletmeyi devredip borçların kapanmasına karşın Cüneyt ve Ahmet Yakut’un tehditle para istemeye devam ettiğini söylediği iddianamede aktarıldı.

İddianamede, öbür müştekilerin de tıpkı yolla yağmaya teşebbüs ettiği anlatıldı.

Ceza istemleri

İddianamede, sanıklar Ahmet Yakut ve Cüneyt Yakut’un 5 müştekiye karşı “suç örgütüne fayda sağlamak gayesiyle birden fazla bireyle yağmaya teşebbüs”, “tasarlayarak taammüden öldürmeye teşebbüs”, “suç işlemek gayesiyle örgüt kurma” hatalarından 30 yıl 6 aydan 86 yıl 9’ar aya kadar mahpusla cezalandırılması talep edildi.

21 sanığın ise “tasarlayarak taammüden öldürmeye teşebbüs”, “suç işlemek hedefiyle kurulan örgüte üye olma”, “suç örgütüne fayda sağlamak gayesiyle birden fazla şahısla birlikte yağma”, “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma yahut taşıma yahut bulundurma” ve “mala ziyan verme” cürümlerinden değişen oranlarda 2 yıl 6 aydan 84 yıl 9’ar aya kadar mahpusla cezalandırılmaları talep edildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlanan sanıklardan Cüneyt Yakut, Mehmet Soysal, Ahmet Durmaz, Emircan Ceddim, İbrahim Doğan Uzunyol, İbrahim Halil Aytar, Mehmet Nesim Eren, Yiğit Mazlum Işık ve Zeynel Abidin Şayir, mevcut kanıt durumu, üzerlerine atılı cürmün vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali dikkate alınarak görülen birinci duruşmada tahliye edildi.​​​​​​

Sanıklar Ahmet Yakut, Ferat Aktan, Muhammet Çapar, Serhat Atalay ve suça sürüklenen çocuk M.Ç’nin ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Davanın bir sonraki duruşması 11 Aralık’ta yapılacak.

Muhabir: Zeynep Yeşildal

En az 10 karakter gerekli