DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20324030.02192%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

20:42

YATSIYA KALAN SÜRE

Kocaeli’de sağlıklı hayat merkezleri hastanelerin yükünü azaltıyor
73 okunma

Kocaeli’de sağlıklı hayat merkezleri hastanelerin yükünü azaltıyor

ABONE OL
15/09/2024 15:20
Kocaeli’de sağlıklı hayat merkezleri hastanelerin yükünü azaltıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KOCAELI (AA) – Kentte, sıhhate yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat stilini teşvik etmek, birinci basamak sıhhat hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak emeliyle 7 sağlıklı hayat merkezi (SHM) hizmet veriyor.

Beslenme, kronik hastalıklar ve fizikî aktivite, bayan ve üreme sıhhati, kanser erken teşhis ve tarama, ruh sıhhati, çocuk ve ergen sıhhati üzere alanlarda hizmet sunulan SHM’ler, tedavi süreçlerinin hızlandırılması ve hasta memnuniyetinin artırılmasına katkı sağlıyor.

“Sağlıklı birey ve toplum oluşturmak için elimizden geleni yapmaya hazırız”

İl Sıhhat Müdürü Yüksel Pehlevan, AA muhabirine, sıhhat hizmetleri sisteminin değerli ayaklarının başında birinci basamak sıhhat hizmetlerinin geldiğini söyledi.

Birinci basamak sıhhat hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak emeliyle kurulan SHM’lerin de birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat şeklini teşvik etmek emeliyle toplum sıhhati merkezine bağlı ek hizmet ünitesi olarak faaliyet gösterdiğini belirten Pehlevan, “En ufak bir kuşkuda, erken teşhiste, kuşkulu bir olguda hastalarımızı direkt hastanelerle organize olarak yönlendiriyoruz.” dedi.

Pehlevan, SHM’lerde verilen hizmetlerin vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını lisana getirerek, hastane ortamına girmeden pek çok sıhhat sorununun giderilebildiğini kaydetti.

İnsanları en yakındaki sağlıklı hayat merkezlerinden hizmet alma tarafında teşvik edeceklerini anlatan Pehlevan, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Kanser erken taramalarını hızlandıracağız. Kanseri erken yakalamak kıymetli. Obeziteye bağlı hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve başka nörolojik hastalıklar dahil birçok hastalığı önlemek mümkün. Münasebetiyle bu hizmet birebir vakitte sağlıklı birey, sağlıklı toplum, sağlıklı ömür, uzun ömür, konforlu hayat demektir. Sıhhat sistemimiz, dünya standartlarının üzerinde. Her türlü tedavi imkanımız var ancak en değerli şey, bu hastalıklara yakalanmadan tedbirini almak. Bunun için de en kıymetli ayak birinci basamak sıhhat hizmet üniteleri ve sağlıklı hayat merkezleridir. Daha çok ünite açarak, daha çok vatandaşın ayağına giderek sağlıklı birey, bedenen ve ruhen sağlıklı toplum oluşturmak için elimizden geleni tüm sıhhat çalışanımız ve vazifeli arkadaşlarla yapmaya hazırız.”

Pehlevan, SHM’lerin hastanelerin yükünü almaktaki ehemmiyetinden bahsedersek, “Diyetisyen, ruhsal danışmanlık, üreme sıhhati, aile planlaması, sağlıklı gebelik danışmanlık hizmeti almak için hastaneye gitmeye gerek kalmıyor. Mamografi çekimi, rahim ağzı kanser taraması için de gerek kalmıyor. Burada saptanan rastgele bir anormallikte çok kolay hastanede randevu oluşturuluyor ve hastanın nakli sağlanıyor.” diye konuştu.

Erken teşhisin kıymetine işaret eden Pehlevan, “Özellikle göğüs, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisinde yüzde 100’e yakın tedavi bahtı oluyor. SHM’lerde vatandaşların hastaneye gitmeye gerek duymayacağı hizmetler veriliyor. Hami sıhhat hizmetleri taramaları yapılıyor. Bilhassa vatandaşın hastalığa yakalanmadan evvel sağlıklı bir hayat sürmesi için gerekli yönlendirmeler, bilgilendirmeler ve uygulamalar yapılıyor. Sağlıklı birey, sağlıklı toplum oluşması istikametinde çok değerli işlev görüyorlar.” tabirlerini kullandı.

SHM’den hizmet alan aile doktoru 3 ayda 19 kilo verdi

Yaklaşık 1,5 yıl evvel Darıca Sağlıklı Hayat Merkezinden diyetisyenlik hizmeti alan Darıca ilçesi Kerimiz Aile Sıhhati Merkezi aile doktorlarından Hamit Kurbanoğlu, 3 ayda 19 kilo verdi.

Kurbanoğlu, kilo verme sürecinin, hastalarına da örnek olduğunu belirterek, kilo sorunu olan pek çok hastasını SHM’ye yönlendirdiğini kaydetti.

Diyetisyenin tavsiyeleriyle sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak kilo verdiğini anlatan Kurbanoğlu, “Hekim olduğum için bu hastalara da yansımaya başladı. ‘Nasıl kilo verdiniz, bunu nasıl başardınız?’ üzere sorularla gelen hastalarımı, SHM’ye yönlendirdim.” diye konuştu.​​​​​​​

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.