DOLAR 34,2057 0.11%
EURO 38,1231 -0.13%
ALTIN 2.891,32-0,98
BITCOIN 2174356-3.52584%
İzmir
23°

AÇIK

05:28

SABAHA KALAN SÜRE

Mersin’de 13 kişinin öldüğü kazada otobüs sürücüsünün ihmalleri iddianamede
67 okunma

Mersin’de 13 kişinin öldüğü kazada otobüs sürücüsünün ihmalleri iddianamede

ABONE OL
30/09/2024 19:00
Mersin’de 13 kişinin öldüğü kazada otobüs sürücüsünün ihmalleri iddianamede
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MERSİN (AA) – Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Yenice Mahallesi mevkisinde 26 Mayıs’ta meydana gelen kazaya ait Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı.

Otobüs sürücüsü tutuklu sanık Ali G. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına sebebiyet vermek” kabahatinden 22 yıl 6 aya kadar mahpus cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Tarsus 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, olay yeri inceleme, kaza tespit ve manzara inceleme tutanakları, isimli tıp raporları, müşteki beyanları, kuşkulu sözü ve takograf (hızölçer) raporu yer aldı.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora da yer verilen iddianamede, olay yerinde yapılan inceleme, hava şartları, trafik seyri ve kazanın meydana gelme durumu dikkate alınarak “yolun ve havanın gerektirdiği sürat kaidelerine uymadığı” gerekçesiyle kazada “tek ve asli kusurlu” tarafın otobüs sürücüsü Ali G. olduğu belirtildi.

İddianamede, otobüste teknik ve fonksiyonel manada eksiklik olup olmadığıyla ilgili inceleme başlatılması için görevlendirilen eksper heyetinin raporuna nazaran de araçta lastik dahil mekanik ve elektrik kaynaklı arıza tespit edilemediği bildirildi.

Otobüs kaza anında saatte 108 kilometre süratle seyrediyormuş

Otobüs sürücüsünün şartlara uygun hareket etmediği anlatılan iddianamede, şu tespitlere yer verildi:

“Bilirkişi heyeti tarafından belgeye ibraz edilen kazanın sebebine ait kati rapora nazaran, otobüs sürücüsü Ali G’nin 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 52/1-B unsurunda düzenlenen ‘Sürücüler, suratlarını kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği koşullara uydurmak zorundadırlar’ kuralını ihlal etmiş olması nedeniyle kazanın gerçekleştiği bildirilmiştir. El konulan takograf verisine nazaran, kaza anında otobüs suratının saatte 108 kilometre olarak belirlenmiştir.”

İddianamede, kazanın meydana geliş durumuyla ilgili tüm şartların titizlikle incelendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Şüphelinin havanın yağışlı olması, 108 kilometre süratle seyreden otobüsün kayıp denetimden çıkabileceğini öngörmesine karşın tedbirsizlik, dikkatsizlik, meslek ve sanatta acemilik, buyruk ve kurallara riayetsizlik göstererek, öngördüğü bu sonucun gerçekleşmeyeceğini düşünüp aracın suratını hava ve yol şartlarına düşürmediği belirlenmiştir. Evrak kapsamında kuşkulu Ali G’nin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına sebebiyet vermek’ suretiyle üzerine atılı hatası işlediğine dair kamu davası açılması için kâfi kuşku oluştuğu anlaşılmıştır.”

TAG Otoyolu’nun Yenice Mahallesi mevkisinde Star Diyarbakır firmasına ilişkin Ali G. yönetimindeki 34 SD 8821 plakalı yolcu otobüsü, karşı şeride geçerek 2 araba ve 1 kamyona çarpmış, akabinde tıpkı bölgede bir kaza daha meydana gelmişti. Birinci kazada 13 kişi hayatını kaybetmiş, 34 kişi yaralanmış, başka kazada da 6 kişi yaralanmıştı. Tedavisinin akabinde gözaltına alınan otobüs şoförü Ali G. tutuklanmıştı.

Muhabir: Serkan Avci

En az 10 karakter gerekli