DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21220171.66423%
İzmir
25°

AÇIK

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

“6. Memleketler arası Dostluk Kısa Sinema Festivali” Michel Khleifi’nin sineması ile başladı
133 okunma

“6. Memleketler arası Dostluk Kısa Sinema Festivali” Michel Khleifi’nin sineması ile başladı

ABONE OL
05/10/2024 04:00
“6. Memleketler arası Dostluk Kısa Sinema Festivali” Michel Khleifi’nin sineması ile başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması’ndaki gösterim öncesi kısa bir söyleşi yapan direktör Khleifi, Belçika’da tiyatro kısmında okuduktan sonra sinemaya merak saldığını belirterek, “Filistin’e sevgimi ve bağlılığımı tabir etmek istedim daima. Bunu da en güzel sinemayla yapacağımı düşündüm. Direktörlük mesleğimi Filistin’i anlatmaya adamış olduğum için çok memnunum.” dedi.

Khleifi, Üç Mücevherin Öyküsü sinemasını 1995’te Gazze’de çektiğini aktararak, “Bu sinema için Gazze’ye gittiğimde birinci düşündüğüm şey, Gazze’deki çocukların da özgürce oynama ve gelecek hakkında plan yapma hakları olduğu idi. Sinema çekimleri sırasında imgesel bir atmosfer oluşturmaya çalıştım ve kendi kültürümüze ilişkin masallar inşa etmeye çaba ettim.” formunda konuştu.

İsrail’in Gazze ve Filistin’e ilişkin her şeyi yok etmek istediğine vurgu yapan Khleifi, “Filmde de göreceksiniz, Gazze, ben çekimleri yaptığım vakitlerde çok hoş bir bölgeydi. Lakin şu an o hoşluktan geriye hiçbir şey kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Festival başkanı Faysal Soysal da gösterimin akabinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’de çekilen birinci uzun metrajlı sinemayla şenliğin açılışını yapmanın gururunu yaşadıklarını lisana getirdi.

Michel Khleifi’nin şenliğin özel konuğu olduğunu aktaran Soysal, “1981’de çektiği Fertile Memory sineması, Cannes’ta gösterilen Filistin bahisli birinci sinema. Kendisinin anlattığı kadarıyla şenlik komitesi Belçika sineması olarak göstermek istemiş ancak Michel bunu kabul etmemiş. Birinci sefer Belçika-Filistin ortak üretimi olarak literatüre girmiş o sineması.” sözlerini kullandı.

“İlk kere bu kadar Filistin sinemasını bir ortaya topluyoruz”

Gazze’de yaklaşık bir yıldır süren soykırıma dikkati çekmek için şenliği Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlediklerini belirten Soysal, şunları söyledi:

“Gazze’de çocuk, bayan, hayvan demeden ve hiçbir canlıya müsaade edilmeden, külliyen ömürle bağlı ne varsa yok ediliyor. Taş taş üstüne bırakılmıyor. Dünyada bu türlü bir suça teşebbüs edecek bir yapı bugüne kadar çıkmadı. Medyası, sineması, siyaseti, hatta Müslüman ülkelerindeki sistemleriyle bütün ülkeleri ve idarecileri denetimi altına almış. Dünya külliyen Gazze’deki insanları terk etmiş. Bir şeridin içerisinde hapsolmuş ve günden güne yok oluşlarını izlediğimiz bir arena haline getirmiş. Bizler sinemacılar, sanatkarlar olarak bu yapılan zulme, bu hatalara asla kayıtsız kalamayız. Bu sebeple de bu türlü bir şenliği yapmaya çaba ediyoruz. Tahminen de dünyada birinci kere bu kadar Filistin sinemasını ve Filistinli yönetmeni bir ortaya toplamaya çalıştık. Direktörler, hayatlarını tahminen de tehlikeye atarak gelmeye çalıştı. Zira eli kolu bağlı oturmak ve olanları izlemek, sanatkarın asla kabul edemeyeceği bir şey. Biz siyasetçi, savaşçı da değiliz. Yapabildiğimiz tek şey dolaylı yoldan eserlerimizle bütün insanlarda empati yoluyla bir farkındalık oluşturmak ve vicdanlarını harekete geçirmek. Bu sebeple Ürdün’deki uçuşlar iptal olmasına, hayati riskleri olmasına karşın Filistinli direktörler zorlukla buraya geldi. Kimileri gelemedi, iptal oldu. Yeniden İran’dan ve farklı ülkelerden, Orta Doğu’daki savaş sebebiyle ıstıraplar yaşayarak gelen direktörlerimiz oldu.”

Filistin ve dostluk temalı 56 sinema, izleyiciyle buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü takviyesiyle gerçekleştirilen, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat’ın tertibine imza attığı şenliğe Filistinli direktörler Michel Khleifi, Darin J. Sallam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Youssef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohir Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi katılacak.

Filistinli direktörler, Grand Pera Emek Sahnesi’nde bugün düzenlenecek panelde, Filistin sinemasını ve Gazze’de yaşananları konuşacak.

Cannes ödüllü direktör Khleifi, yarın aynı salonda festival başkanı Faysal Soysal’ın yönettiği ustalık okuluna konuk olacak.

Son bir yılda çekilen Gazze ve Filistin temalı üretimlerin da ortalarında bulunduğu 56 sinema, AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak.

Festival kapsamındaki paneller, ustalık okulu eğitimleri, özel gösterimler ve müsabaka seçkisi gösterimleri Taksim bölgesinde gerçekleştirilecek.

Toplam 100 bin lira ödül

Tarık Tufan’ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak sinemalar Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından kıymetlendirecek.

Kazanan üretimlere toplam 100 bin lira para mükafatı ile 50 bin lira kıymetinde Fono Sinema Post Yapım Mükafatı verilecek.

Bu yılki onur mükafatları Filistin’de yaşanan drama çizgileriyle dikkati çeken müellif ve çizer Hasan Aycın ile Filistinli direktör Michel Khleifi’ye verilecek.

Festival, 6 Ekim’de AKM Tiyatro Salonu’nda yapılacak gala ile sona erecek.

Muhabir: Ömer Faruk Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.