DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34215970.63232%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Bosna Savaşı’nda “kara gün” olarak hatırlanan Mostar Köprüsü’nün yıkılışının üzerinden 31 yıl geçti
410 okunma

Bosna Savaşı’nda “kara gün” olarak hatırlanan Mostar Köprüsü’nün yıkılışının üzerinden 31 yıl geçti

ABONE OL
08/11/2024 17:20
Bosna Savaşı’nda “kara gün” olarak hatırlanan Mostar Köprüsü’nün yıkılışının üzerinden 31 yıl geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MOSTAR (AA) – Hırvat topçu birliklerinin 8 Kasım 1993’te başlattığı ağır top atışları sonucu, 31 yıl evvel 9 Kasım’da Neretva Irmağı’nın sularına gömülen tarihi köprü, kültürleri ve medeniyetleri buluşturmaya devam ediyor.

Neretva Irmağı’nın “Osmanlı gerdanlığı” olarak nitelenen ve Evliya Çelebi’nin de “benzersiz” olarak söz ettiği köprü, 5 asırdır hem kentin iki yakasını hem de Boşnak ve Hırvatları birleştirerek kentin çok etnikli yapısını ayakta tutuyor.

Bosna Savaşı sırasında Hırvatların hücumları sonrası köprünün yıkıldığı tarih, kentte yaşayanlar tarafından “kara gün” olarak hatırlanıyor.

Ülkenin yeşillikleri ve doğasıyla ünlü Hersek bölgesinde bulunan ve Mostar kentine ismini veren sembol yapıyı bölge halkı, kendilerinin “bir parçası” olarak görüyor.

Bosna Hersek’te en çok ziyaret edilen yerler arasında

Türk-İslam mimarisinin en hoş örneklerinden biri olan Mostar Köprüsü, kentin iki yakasını yaklaşık 5 asırdır bir ortaya getirdiği üzere kentte yaşayan Boşnak ve Hırvatlar ortasındaki ilişkiyi da sağlıyor.

Osmanlı mimarlık tarihinin en değerli ismi olarak görülen Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilen köprü, Bosna Hersek’te en çok ziyaret edilen yerler ortasında.

Tarihi köprü, mimarisinin yanı sıra üzerinde yaşatılan geleneklerle de biliniyor. Bilhassa kentte yaşayan dini ya da etnik kökeni fark etmeksizin Mostarlı gözü kara gençler tarafından bir atlama platformu olarak da kullanılıyor.

Neretva Irmağı’nın en derin ve en dar yerine kurulan, tek gözlü ve sivri kemerli biçimiyle kesme taştan inşa edilmiş Mostar Köprüsü’nün en yüksek yeriyle su ortasında 21 metre ara bulunuyor.

Bugün barışın ve müsamahanın sembolü olan, kentteki farklı din ve etnik kökenlerden insanların yine yakın ilgi kurmasında değerli bir rolü bulunan Mostar Köprüsü’nün yıkılışı, her yıl 9 Kasım’da merasimlerle anılıyor.

2004’te yine inşa edilen köprü 2005’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı

Savaşta Hırvat Savunma Kuruluna (HVO) bağlı topçu birliklerinin, 8 Kasım 1993’te başlattığı ağır top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, bir gün sonra saat 10.16’da yıkıldı. Köprünün yıkılma anları görüntü olarak da kaydedildi.

Ayakta kaldığı asırlar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri birbirine bağlayan köprünün yıkılması, Bosna’daki savaşta dünya kamuoyunun en fazla yansısını çeken olaylardan biri oldu.

Türkiye’nin de ortalarında bulunduğu birtakım ülke ve milletlerarası kuruluşların dayanağıyla aslına uygun olarak tekrar inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004’te görkemli bir merasimle açıldı.

Mostar Köprüsü, iki yakasına uzanan eski Mostar kentiyle 2005’te UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne eklendi.

Muhabir: İsmail Özdemir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP