DOLAR 34,6455 0.25%
EURO 36,3751 0.18%
ALTIN 2.920,360,10
BITCOIN 3249108-4.23066%
İzmir

PARÇALI BULUTLU

12:56

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

“Horasan’dan İstanbul’a: Molla Cami” etkinliğinde şairin hayatı ve yapıtları konuşuldu
83 okunma

“Horasan’dan İstanbul’a: Molla Cami” etkinliğinde şairin hayatı ve yapıtları konuşuldu

ABONE OL
09/11/2024 00:00
“Horasan’dan İstanbul’a: Molla Cami” etkinliğinde şairin hayatı ve yapıtları konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığınca (TYEK), “Horasan’dan İstanbul’a: Molla Cami” programı düzenlendi.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’ndeki etkinlikte TYEK Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz, Prof. Dr. Murteza Bedir, Doç. Dr. Ertuğrul Ökten, Doç. Dr. Kadir Turgut ve Prof. Dr. Mücahit Kaçar, Prof. Dr. Mehmet İpşirli konuşmacı olarak yer aldı.

Yılmaz, yapıtlarını her okuyuşunda hayranlık duyduğu isimlerin bulunduğunu belirterek, Molla Cami’nin de bunlardan birisi olduğunu söyledi.

Bu aktiflikleri geçmişe hürmetin sözü ve geleceğe bırakacakları mirasın taşıyıcısı gördüğünü tabir eden Yılmaz, “Bu aktiflikleri yapma maksadımız, evlatlarımızın Batılı isimlerle işgal eden zihinleri, gözleri ve gönüllerine kendi kültür, inanç, medeniyet coğrafya havzamızdan iklimimizden neler bırakabiliriz derdidir.” dedi.

“Hayatının geri kalanını İstanbul’da geçireceğini biliyoruz”

Prof. Dr. Murteza Bedir, Molla Cami’nin 15. yüzyılda yaşayan alim, mutasavvıf, şair ve mütefekkir olduğunu lisana getirerek, “Çok taraflı bir isim. Çok taraflı isimler, bizim geleneğimizde çok yaygın bir biçimde var lakin bilhassa bu periyotta ideolojinin, şeri ilimlerin, tasavvufi ve irfani geleneğin iç içe geçtiği kıymetli isimler mevcut. Bilhassa Timur Horasan’ını, Maveraünnehir’ini daha âlâ anlamamız gerekiyor.” formunda konuştu.

Doç. Dr. Ertuğrul Ökten de Molla Cami’nin erken yaşlarda ilim tahsil ettiğinin ve şiir söylediğinin bilindiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Timurlu dünyası şiir açısından çok güçlü, şiirin kültürel atmosferi oluşturduğu biliniyor. Bilhassa Herat’ta bu bu türlü olmuş. Tahsilinin birinci yıllarında Sadettin Teftazani ve Seyyid Şerif Cürcani kanalından gelen hocalardan ders aldığını biliyoruz. Bu geleneklerle karşı karşıya kalıyor. Timur, Semerkant’ta bu türlü bir ortam yaratıyor.”

Prof. Dr. Mücahit Kaçar, Molla Cami’nin İstanbul’a gelirken Fatih Sultan Mehmet’in mevt haberiyle geri döndüğünü anlatarak, “Fatih Sultan Mehmet ölmemiş olsaydı Molla Cami’nin hayatının geri kalanını İstanbul’da geçireceğini biliyoruz. Molla Cami şiirin teknik istikametini, faziletini, Kuran’la İslam’a uyumlu olup olmadığına, sevdiği şairlere, hoş ve şairin nasıl olması gerektiğine dair detaylı bilgiler verir. Her birini uzun uzun ele alır.” sözlerini kullandı.

Doç. Dr. Kadir Turgut da Molla Cami’nin yaşadığı devirde çok az kişinin elde ettiği prestije nail olduğunu, periyodunun hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmet ve Akkoyunlu Hükümdarı Sultan Yakup’un kendisine kıymet verdiklerini tabir etti.

Konuşmaların akabinde el yazması yapıtlarının yer aldığı “Horasanlı Bir Alim, Sufi ve Şair: Molla Cami’nin Eserleri” standı, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde ilgililerin beğenisine sunuldu.

Sergi, 13 Kasım’a kadar görülebilecek.

Molla Cami hakkında

Molla Cami, 15. yüzyılda en uygun Fars ve son Sufi şairlerindendir, Arap edebiyatı ve ideolojide derinleşerek İran’ın büyük alımlarından biri oldu.

Tasavvuf ideolojisi içinde kıymetli alımlardan sayılmaktadır. İdeoloji alanındaki aktifliğinin yanında Arapça şiirler yazmış, musikiyle ilgilenmiştir. Medrese eğitimi almış ve Ali Kuşçu ile matematik sorunları üzerinde durmuştur.

Sadece Maveraünnehir ve Horasan’da değil Hindistan’dan Balkanlar’a kadar uzanan geniş coğrafyada tesirli olmuş, sultanların, alimlerin, mutasavvıfların ve şairlerin hürmetini kazanmıştır.

Muhabir: Hasret Limon

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP