DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Almanya’da koalisyon ortağı FDP, tüm bakanlarını hükümetten çekme kararı aldı
633 okunma

Almanya’da koalisyon ortağı FDP, tüm bakanlarını hükümetten çekme kararı aldı

ABONE OL
07/11/2024 09:20
Almanya’da koalisyon ortağı FDP, tüm bakanlarını hükümetten çekme kararı aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BERLİN (AA) – Almanya’da koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), tüm bakanlarını hükümetten geri çekerek koalisyondan fiilen ayrılma kararı aldı.

FDP Federal Meclis Küme Lideri Christian Dürr, Berlin’de yaptığı açıklamada, parti lideri olan Maliye Bakanı Christian Lindner’in bakanlık misyonundan alınmasının akabinde tüm FDP’li bakanların hükümetten geri çekildiğini bildirdi.

Dürr, FDP’li tüm bakanların istifalarını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e sunacaklarını belirtti.

Böylece FDP, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile olan koalisyon iştirakinden ayrılma kararı almış oldu.

FDP lideri Lindner, Başbakan Scholz’u suçladı

Görevden alınan Maliye Bakanı Linder, hükümet ortakları ortasında yaşanan tansiyona ait Federal Mecliste açıklamada bulundu.

FDP Genel Başkanı Lindner, “Başbakan (Olaf Scholz), anayasadaki borç frenini askıya almamı talep etmiştir. Misyon yeminimi ihlal edeceği için bunu kabul edemezdim. Bu nedenle Şansölye bu akşamki koalisyon toplantısında benimle ve FDP ile işbirliğini iptal etti.” dedi.

Şansölye Scholz’a, yeni bir federal hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak ve Almanya’nın hareket kabiliyetini garanti altına almak için erken seçim önerdiğini kaydeden Lindner, “Şansölye, koalisyon toplantısında bu teklifi sert bir biçimde reddetti.” diye konuştu.

FDP olarak neredeyse üç yıldır hükümet paydaşlığı sorumluluğunu taşıdıklarını belirterek “Net unsurlarımız ve inançlarımız var. Artık ülkemiz yeni bir taraf kararıyla karşı karşıya. Yeni bir büyüme, refah ve inovasyon çağına muhtaçlığımız var ve Hür Demokratlar hala bu ülke için sorumluluk almaya hazır ve gelecek yıl öteki bir hükümette de birebirini yapmak için çaba edeceğiz.” sözlerini kullandı.

Lindner, Başbakan Olaf Scholz’u, Almanya’nın yeni bir başlangıç yapmasını sağlayacak güce sahip olmamakla eleştirdi.

Partisinin vergi yükünü hafifletmeyi, pratik bir iklim ve güç siyasetini, göçmenlik üzerinde daha fazla denetim sağlamayı planladığını aktaran Lindner, bu önerilerin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller tarafından müzakere temeli olarak bile kabul edilmediğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Olaf Scholz, uzun müddettir ülkemizin yeni bir ekonomik canlanmaya gereksinimi olduğunu fark edemedi. Uzun müddettir vatandaşların ekonomik telaşlarını küçümsedi. Hatta bugün bile, vatandaşların Almanya ile tekrar gurur duymalarını sağlayacak gerekli kararları sorguluyor. Şansölye’nin teklifleri yetersiz, argümansız ve ülkemizin temel büyüme konusundaki zayıflığını aşmaya katkıda bulunmuyor. Bu halde refahımızı, toplumsal güvenliğimizi ve ekolojik sorumluluğumuzu sürdüremeyiz.”

Yeşiller Partisinden Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise hükümetin bir müddettir düzgün bir izlenim bırakmadığını bildiklerini söyleyerek “Sık sık tartıştık lakin bu akşamın bizim için yanlış ve gerçek olmadığını, neredeyse trajik olduğunu söylemek istiyorum.” dedi.

Almanya’nın Ukrayna’da barış ve özgürlük için verilen çabada rolü olduğunu belirten Habeck, “Biz Avrupa’da barış ve özgürlük istiyoruz ve burada özel bir rolümüz var. FDP, bu fırsatları değerlendirmeye, bu yollara girmeye hazır değildi.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da “Bugün ne Almanya için ne de Avrupa için düzgün bir gün. Lakin biz sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Muhalefette bulunan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ise ocak ayı ortasında değil, derhal Federal Mecliste bir inanç oylaması davetinde bulundu.

Söder, toplumsal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “Hükümet tarih oldu. Artık daha fazla vakit kaybedilemez. Almanya’nın artık süratli bir halde yeni seçimlere ve yeni bir hükümete muhtaçlığı var. Taktiksel gecikmeler olmamalı.” tabirlerini kullandı.

Hükümet krizine giden süreç

Almanya’da bir müddettir ekonomik hususlar ortasında koalisyonu oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP ortasında meseleler yaşanıyordu.

Koalisyon hükümeti, 2025 bütçesi, ikinci emeklilik paketi ve “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” ismi verilen bir büyüme paketi konusunda zorluk yaşıyor.

Özellikle FDP’nin mali açıdan şahin tavrı 2025 için hazırlanacak bütçe konusunda ortakları uyuşmazlığa düşürdü ve ülkede hükümet krizi havası oluşturdu.

Maliye Bakanı Christian Lindner ve İktisat ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ekonominin canlandırılması için farklı ve birbirlerinden bağımsız olarak teklifler sundu. Partiler ortasında koordineli bir formda yapılmayan bu teklifler koalisyonda derin bir ayrışma olduğunu gösterdi.

Yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle, koalisyon ortağı FDP’nin lideri Maliye Bakanı Christian Lindner erken seçim önermiş, bunu reddeden Başbakan Scholz ise Lindner’i bakanlıktan almıştı.

28 Eylül 2025’te yapılması beklenen genel seçimlerin, yaşanan hükümet krizi nedeniyle erken bir tarihe çekilmesi bekleniyor.

Başbakan Scholz, bu gayeyle 15 Ocak 2025’te itimat oylaması isteyeceğini duyurdu.

Scholz, inanç oyu alamaması durumunda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den seçime gitmesini isteyecek ve bu sürecin akabinde Almanya’da 60 gün içinde seçime gidilebilecek.

Almanya’da en erken 9 Mart 2025’te erken seçim yapılması mümkün olabilecek.

FDP’nin hükümette Maliye, Adalet, Ulaştırma ve Eğitim Bakanları bulunuyordu.

Muhabir: Cüneyt Karadağ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP