a

Bakan Ersoy: Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 49,2 milyon şahsa ulaştı

.

AA

.

TBMM (AA) – Bakan Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komitesinde, Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ait sunumunda, turizmde Türkiye markasını daha da pahalı kılmak ismine çok önemli bir mesai harcadıklarını söz etti.

Turizme ait istatistikleri açıklayan Ersoy, “2024 yılı Ocak-Eylül periyodunda ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı evvelki yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 8,7 oranında artarak 49,2 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılı Ocak-Eylül devrinde turizm gelirimiz bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 6,6 oranında artarak 46,9 milyar dolara yükselmiştir. 2017 yılında gelen ziyaretçi sıralamasında dünyada 8’inci olan Türkiye, 2023’te Fransa, İspanya, ABD ve İtalya’nın akabinde 5’inci sırada yer almıştır.” diye konuştu.

Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm geliri sıralamasında 2023 yılında 7’nci sıraya yükseldiğini belirterek, yıl sonu prestijiyle hedeflenen 61 milyon toplam ziyaretçi ve yaklaşık 60 milyar dolarlık toplam turizm geliri sayılarına emin adımlarla yaklaşıldığını kaydetti.

Kararlı biçimde takip ettikleri tanıtım stratejisinin global ölçekli mecralarda üst düzeyde karşılık bulduğunun kıymetli örneklerine birebir şahit olduklarını belirten Ersoy, CNN’de gösterilen ABD başkanlık seçim gecesi boyunca yayımlanan tanıtım sinemalarının haber olduğunu ve ürettiği katma bedelle ülke itibarına değerli katkı sağladığını söyledi.

.

Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından 71 ülkede yapılan, 27 sinema ve il-deneyim içerikli 111 farklı dijital bağlantı çalışması sonucu, 2024 Ocak-Ekim devrinde toplam 11,3 milyar gösterim, 1,5 milyar izlenme ve tıklama sayılarına ulaşıldığını bildirdi.

Türk Hava Yolları ile bu sene ABD’de başlattıkları ortak kampanyanın sonuçlarının da gözle görülür biçimde sayılara yansıdığını belirten Ersoy, Türkiye’nin son 4 senede global seviyede gerçekleştirdiği aktif tanıtım çalışmaları ile dünyada önder ülke pozisyonuna eriştiğini söyledi.

5 yeni fiyatsız girişli halk plajı yapılması planlanıyor

Bakanlık olarak turizm merkezlerinde altyapı uygulamalarını yaptıran lokal idarelere maddi ve teknik dayanak verdiklerini anlatan Ersoy, kış ve termal turizm altyapı çalışmaları, atık su tesisleri ve ilişkili altyapıları, fiyatsız girişli halk plajları üretimi ve etraf düzenlemesi üzere işler için yaklaşık 1,3 milyar lira ödenek ayrıldığını tabir etti.

.

Ersoy, 2024-2025 yıllarında 5 yeni fiyatsız girişli halk plajı yapılmasının planlandığını belirterek, muvaffakiyetlerinin en kıymetli göstergelerinden olan Mavi Bayrak mükafatına sahip 567 plaj ile Türkiye’nin bu yıl dünya sıralamasında üçüncülüğünü koruduğuna işaret etti.

“Geleceğe Miras Projesi ile 60 yılda yapılanlara eş kıymet işi 4 yılda yapacağız”

Bakan Ersoy, Geleceğe Miras Projesi’ni, 2023 yılı Ekim ayında “Geleceğe Miras Efes” ile başlattıklarını, bu proje çerçevesinde kapsamını genişlettikleri arkeolojik kazıların çalışma müddetlerini 175 hafriyat alanında 12 aya çıkardıklarını söyledi. Ersoy, şunları kaydetti:

“Geleceğe Miras Projesi ile arkeoloji alanında son 60 yılda yapılanlara eş bedel işi 4 yılda yapacağız. 224 kazımızı projeye dahil ettik. 2024 yılı sonunda, yürütülen tüm hafriyat çalışmalarının sayısı yıllık 765’e ulaşmış olacak. Bu sayıyı 2026 yılına kadar yıllık 800’e çıkarmayı hedefliyoruz. Elbette ki öncelikli gayemiz arkeolojik çalışmalarımızı yalnızca nicelik olarak değil, nitelik olarak da en üst düzeye çıkarmaktır. Nicelikteki bu artışın nitelikli sonuçlar vermesi için de Geleceğe Miras Projesi’ne dahil olan arkeolojik hafriyat, onarım ve etraf düzenleme çalışmaları için aktarılan bütçeyi tarihimizde görülmemiş düzeylere çıkardık. Bu yıl için ayrılan ödenek 6 milyar lirayı bulacak.”

Ersoy, Neolitik Çağ Araştırma Projesi kapsamında da Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe, Mendik Zirve, Harbetsuvan ve Gürcütepe’de hafriyat çalışmaları yapıldığını anlattı.

Gece müzeciliği kapsamında 310 bin ziyaretçi

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Bakanlığın, Hitit çivi yazılı tabletlerin okunmasında yapay zeka teknolojisini kullandığını ve dijital arşiv oluşturduğunu belirterek, “Proje, ülkemizde eskiçağ lisanları alanında uygulanan birinci proje olma özelliğini taşımaktadır. Bir öteki projemiz ise Anadolu’nun Kaya Anıtları ve Yazıtları Projesi’dir. Bu kapsamda ülkemizde bulunan kaya anıtları ve yazıtlarının kataloglanması, 3D taramalarının yapılması ve kayıt altına alınarak belgelenmesine yönelik altyapı çalışmalarını sürdürmekteyiz.” halinde konuştu.

Bugün prestijiyle 217 müze ve 146 düzenlenmiş ören yeri ile hizmet verdiklerini, Bakanlığın kontrolünde faaliyet gösteren özel müze sayısının da 429’a ulaştığını belirten Ersoy, “MüzeKart uygulaması, hayata geçirildiği 2008 yılından bugüne kadar yaklaşık 26,7 milyon vatandaşımızla buluşmuştur.” dedi.

Turizm dönemine katkıda bulunacak olan gece müzeciliği uygulamasına ait de bilgi veren Ersoy, Efes, Hierapolis, Patara, Side ve Kapadokya üzere kıymetli kültür destinasyonlarında projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Bakan Ersoy, Olympos, Syedra, Perge ve Aspendos’ta da bu çalışmaların devam ettiğini ve gece müzeciliği kapsamında müzelerin 310 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydetti.

Haydarpaşa ve Sirkeci garları çalışması

Bakan Ersoy, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nin müze ve kültür merkezine dönüştürülmek üzere onarım çalışmalarına başlandığını ve 2025 yılı içerisinde vatandaşların ziyaretine açacaklarını bildirdi.

İstanbul’da biri 152, başkası 134 yıllık bir tarihi barındıran, dünya kültür ve sanayi mirasının da nadide örneklerinden olan Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında onarım sürecini başlattıklarını anlatan Ersoy, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu yapılar, müze, kütüphane, stant ve fuar alanları, şov sanatları merkezi, tiyatro salonu, açık hava müzesi, atölyeler, eğitim üniteleri ve arkeopark ile 7’den 70’e toplumun her kesitine, 16 milyon nüfuslu megakent İstanbul’a hitap edecek bir komplekse dönüşecek. Gar alanlarının demir yolu fonksiyonlarını sürdürmesini de sağlayacağız. Tarihi binaların onarımını, millet bahçesini, stant alanlarını ve arkeoloji müzesini kapsayan birinci etabın açılışını, 2026 yılı sonunda yapacağız. Projemizi tamamladığımızda, Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Alanları Kültür ve Sanat Merkezi, tarihi, kültürü, bilimi ve sanatı buluşturan bir eser olarak İstanbul’un yeni memleketler arası simgesi ve markası olacaktır.”

Tescilli taşınmaz kültür varlıkları sayısı 126 bin 552 oldu

“Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerleri 2024 yılının Ekim ayı prestijiyle, 28 milyon 643 bin ziyaretçi ağırlamıştır. Müzelerimizdeki toplam eser sayısı yaklaşık 3,4 milyona yükselmiştir” diyen Ersoy, kültür varlıklarına yönelik proje, onarım, teşhir tanzim ve etraf düzenleme çalışmalarının sayısının 2002’den evvelki 10 yıllık devirde yaklaşık 250 olmasına rağmen, bu sayısı, 2002-2024 ortasındaki devirde 10 kattan fazla artışla 2 bin 511’e çıkardıklarını kaydetti.

Türkiye’de tescilli taşınmaz kültür varlıklarının sayısının 126 bin 552’ye, sit alanlarının sayısının ise 25 bin 863’e yükseldiğini belirten Ersoy, “Bu sayılar, kültürel mirasımıza verdiğimiz kıymeti ve sorumluluk şuurumuzu de ortaya koymaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, bu yıl içerisinde, tarihinde birinci defa Ayasofya-i Kebir Camii’nin bütüncül projesini çıkardıklarını ve mümkün risklere karşı Fatih’in emanetini müdafaa çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini anlatarak, Edirne Selimiye Mescidi, Kıbrıs Lefkoşa Selimiye Mescidi, Arnavutluk İşkodra Mescidi, İstanbul Fatih Beyazıt Mescidi, İstanbul Fatih Zeynep Sultan Mescidi üzere yapıtların onarımlarının ise 2025’te bitirilmesinin planlandığını bildirdi.

“Festival rotasındaki kent sayısını 20’ye çıkarıyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, iktisadıyla, turizm imkanlarıyla ve elbette gastronomisiyle Türkiye’nin her bölgesinden, kentlerin tüm hoşluklarını, pahalarını daha da görünür ve bilinir kılmak gayesiyle yola çıkan Türkiye Kültür Yolu Şenliği’nin stantlar, söyleşiler, konserler ve her yaşa uygun etkinliklerle gençlerin, çocukların ve tüm halkın kültür ve sanatla buluşmasını hedeflediğini vurguladı.

Ersoy, “Geçtiğimiz yıl 11, bu yıl 16 kentimize yayılan Türkiye Kültür Yolu Şenliği, Avrupa Şenlikler Birliğinin resmi üyesi olmuş; ‘Kültür ve Sanatla Bütünleşmiş Bir Turizm’ vizyonu ve iştirakçi sayısıyla bugün dünyanın en büyük şenliği olma pozisyonuna erişmiş bulunmaktadır. Bu işe başlarken kelam verdiğimiz üzere 2025’te Mardin, Malatya, Manisa ve Kayseri vilayetlerini de ekleyerek şenlik rotasındaki kent sayısını 20’ye çıkarıyoruz.” dedi.

“Ülke genelinde 1300 çağdaş kütüphane ile hizmeti sürdürüyoruz”

Bakan Ersoy, toplumda kütüphane kullanımı ve okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması gayesiyle ülke genelinde 1300 çağdaş kütüphane ile hizmetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Kütüphanecilik alanındaki yatırımlarla bu yılın birinci 6 ayı prestijiyle kitap varlığının 24,8 milyona, üye sayısının 6,4 milyon şahsa ve kapalı kullanım alanının yaklaşık 700 bin metrekareye ulaştığını; böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedellerine ulaşıldığını aktaran Ersoy, tıpkı periyotta 19,4 milyonu aşan kütüphane kullanıcı sayısıyla 2024’ün yeni bir rekorla kapanacağını gösterdiğine işaret etti.

Kapadokya Bölgesi’nde eşsiz tarihi, kültürel ve doğal pahaları koruyarak, bunların gelecek jenerasyonlara aktarılmalarını sağlamak ve bölgenin dünyadaki tanınırlığını artırmak için aralıksız çalıştıklarını anlatan Ersoy, “Kapadokya Alanı’nda, Başkanlığımız kurulmadan, 2019 yılı ve öncesinde, tarihi ve kültürel dokuya ziyan veren 300, Başkanlığımız kurulduktan sonra 854 olmak üzere toplam 1154 müsaadesiz ve kaçak yapı kaldırılmıştır. Kapadokya alanında, bugüne kadar tespit edilemeyen, doğal ve kültürel 211 taşınmaz tescil edilerek müdafaa altına alındı.” diye konuştu.

Bölge için kıymetli bir yol haritası oluşturacak Nevşehir İli Turizm Master Planı’nı yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını belirten Ersoy, Uludağ için de hayati değer taşıyan, korunması ve geliştirilmesine yönelik muhtaçlıkları karşılayacak çalışmalara başladıklarını, bu çalışmanın 2025 yılı son çeyreğinde bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

“829 cemevinin aydınlatma masrafı Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır”

Ersoy, Bakanlık bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığınca, cemevlerinin muhtaçlıklarının belirlenmesi hedefiyle çalışmalar yapılarak cemevlerine takviye verilmesi, sosyo-kültürel, bilimsel ve eğitsel faaliyetler ile yayın ve yurt dışına yönelik faaliyetler yürütüldüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızca 258 milyon lira ödenekle 355 cemevimizin bakım-onarım ve tefrişat talepleri karşılanmıştır. Cemevlerinin fiziki kapasitesinin artırılması kapsamında zelzele bölgesine öncelik verilmiş ve bu bölgede bulunan 97 cemevinin talepleri karşılanmıştır. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile deprem bölgesinde 13 yeni cemevinin yapılması için altyapı çalışmaları tamamlandı. Bakanlığımız 2024 yılı içinde toplumsal, kültürel, bilimsel ve eğitsel faaliyetler kapsamında toplam 72 aktiflik hayata geçirmiş, bu süreçte 176 sivil toplum kuruluşu ve cemevinin faaliyetlerine katkı vermiştir. Cemevlerinin Aydınlatma Masraflarının Ödenmesine Dair Yönetmelik kararları çerçevesinde bugün prestijiyle toplam 829 cemevinin aydınlatma sarfiyatı Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Bakanlığımız bünyesinde Kaygusuz Abdal Alevilik-Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi de kurduk.”

“Devlet Tiyatroları, tarihinin rekor seyirci sayısına ulaştı”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Devlet Tiyatrolarının seyirci sayısının, yüzde 66 artışla 2,2 milyona yükseldiğine, böylelikle kurumun 75 yıllık tarihinde rekor seyirci sayısına ulaştığına işaret etti.

Ersoy, “2023-2024 tiyatro döneminde 105’i yerli, 119’u çeviri olmak üzere toplam 224 oyun sergilenmiş olup 6 bin 152 temsil ile 737 turne gerçekleştirilmiştir. Türk tiyatro sanatını ve edebiyatını milletlerarası seviyede tanıtmak maksadıyla 12 ülkede toplam 26 temsil verilmiş, bu alanda yüzde 117’lik bir artış olmuştur.” dedi.

Türk tiyatrosunun daha da gelişmesi için verdikleri takviyeleri devlet kurumlarıyla sınırlamadıklarını, özel tiyatrolara da çok önemli sayılarla desteklediklerini anlatan Ersoy, 2024-2025 sanat dönemi için dayanak müracaatlarını aldıklarını ve 374 özel tiyatroya takviye sağladıklarını söyledi. Ersoy, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce, 2023-2024 sanat döneminde 1009 temsil gerçekleştirildi, 614 bin seyirciye ve yüzde 90 doluluk oranına ulaşıldı. Bu sayı Cumhuriyet tarihinde bir rekordur. Bir evvelki sanat dönemiyle kıyaslandığında, temsil sayısında yüzde 39’luk, seyirci sayısında ise yüzde 63’lük bir artış sağlanmıştır. 2023-2024 sanat döneminde çocuklara yönelik 69’u eğitim olmak üzere 246 aktiflik gerçekleştirilmiş; yaklaşık 75 bin izleyiciye ulaşılmıştır. 2023-2024 sanat döneminde, opera ve bale şenlikleri kapsamında yüzde 144’lük bir artışla 56 temsil gerçekleştirilmiş; seyirci sayısında yüzde 91’lik bir artış sağlanarak yaklaşık 76 bin sanatseverle buluşulmuştur.”

Anadolu’nun güçlü kültürel dokusunu bale ve operayla bütünleştirmek ismine 1. Anadolu Opera ve Bale Şenliği düzenlendiğini belirten Bakan Ersoy, “Festivalin ilk periyodunda Şırnak, Erzincan, Kırklareli, Ardahan ve Hatay olmak üzere 5 kentte 14 temsil sunulacak. Bale, müzikal, çağdaş dans, çocuk oyunları ve konserlerden oluşan 13 farklı yapıtla sanatseverlerle buluşacak.” diye konuştu.

Sinema alanındaki takviyeler 374 milyon liraya yükseltildi

Sinema bölümünü desteklemek maksadıyla 2024 yılı Ekim ayı prestijiyle, uzun metrajlı sinema sineması, belgesel imali, senaryo yazımı, kısa sinema üretimi ve animasyon sinema imalinden oluşan toplam 156 projeye yaklaşık 257 milyon lira dayanak verdiklerini anlatan Ersoy, sinemaya giden izleyici sayısını artırmayı amaçlayan “Yerli Sinema Gösterim Desteği” kapsamında 108 sinema salonu işletmesini desteklediklerini kaydetti.

Ersoy, “Sinema alanındaki takviyelerimizi, 374 milyon lira üzere rekor bir düzeye yükseltmiş olduk. Bakanlığımızın takviyesiyle üretilen sinema sinemaları 2024 yılında da ulusal sinema şenliklerinin yanı sıra kıymetli milletlerarası sinema şenliklerinde yer almış, Türk sinemasının ve ülkemizin tanıtımına değerli katkı sağlamıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde, yalnızca bu yıl gerçekleştirilen 380 aktiflikte 785 binden fazla sanatseverin ağırladığını lisana getiren Ersoy, kelam konusu yerde, 29 Ekim 2021’den bugüne kadar ise 2 milyon 745 bin sanatseverin iştirak gösterdiği toplam 3 bin 347 aktifliğe mesken sahipliği yaptıklarını söyledi.

Ersoy, “CSO Ada Ankara’da, 2024 yılında 132 aktiflikte 132 bin 395 sanatsever ağırlanmış, açıldığı günden bugüne toplamda 1 bin 500’den fazla aktiflik gerçekleştirilerek 1,5 milyondan fazla sanatsevere ulaşılmıştır.” dedi.

Atatürk Kültür, Lisan ve Tarih Yüksek Kurumunca 1814 öğrenciye burs sağlandı

Bakan Ersoy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1936’da Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuyla ilgili TBMM’de yaptığı konuşmasında işaret ettiği “milli bir akademiye dönüşme” ana gayesi doğrultusunda, inşaatı bu yıl tamamlanan “Yüksek Kurum Yerleşkesi”nin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkanının iştirakiyle 10 Kasım Atatürk’ü Anma Merasimi öncesi gerçekleştirildiğini söyledi.

Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi’ni bünyesinde toplayan Atatürk Kültür, Lisan ve Tarih Yüksek Kurumunca bu yıl 120 bilimsel aktiflik gerçekleştirildiğini, 35 proje yürütüldüğünü, 224 eser yayımlandığını, 107 bin 795 yapıtın fiyatsız dağıtıldığını ve 1814 öğrenciye de burs sağlandığını anlatan Ersoy, “Bakanlığımıza tahsis edilen 2023 yılı bütçesi, Bakanlığımız siyaset ve maksatları doğrultusunda, tesirli, ekonomik ve verimli kullanılmıştır. 2025 yılı bütçemiz bağlı ve ilgili kuruluşlarımız dahil olmak üzere 53 milyar 202 milyon 392 bin lira olarak öngörülmektedir.” diye konuştu.

Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu

0 0 0 0 0 0
.
YORUMLAR

s


En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fidan, Filistin Başbakanı ile Gazze’de barış için görüştü