DOLAR 34,5427 0.17%
EURO 36,0005 -0.65%
ALTIN 3.009,101,60
BITCOIN 34190180.74625%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Beşerler, 44 ve 60 yaşına geldiğinde iki süratli yaşlanma dalgası yaşıyor
146 okunma

Beşerler, 44 ve 60 yaşına geldiğinde iki süratli yaşlanma dalgası yaşıyor

ABONE OL
16/08/2024 13:00
Beşerler, 44 ve 60 yaşına geldiğinde iki süratli yaşlanma dalgası yaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – The Guardian’ın haberine nazaran, insanlarda ansızın ortaya çıkan kırışıklıklar, ağrı ve sızılardaki artış ve bir gecede çökme hissinin sebebi 44 ve 60 yaşlarında yaşanan yaşlanma dalgalarından kaynaklanıyor.

Stanford Üniversitesinde yapılan araştırmada, kas-iskelet sistemi sıkıntıları ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere yaşla ilgili sıhhat problemlerinde muhakkak periyotlarda ani artışlar meydana geldiği tespit edildi.

Araştırmada, 25 ila 75 yaş ortasındaki 108 gönüllüden yaklaşık yedi yıl boyunca birkaç ayda bir kan ve dışkı örnekleri ile deri, ağız ve burundan sürüntü örnekleri alındı.

Örneklerdeki 135 bin farklı molekül (RNA, protein ve metabolit) ile mikroorganizmalar (bağırsaklar ve deride yaşayan bakteri, virüs ve mantarlar) incelendi.

Araştırılan molekül ve mikroorganizmalardaki değişimin kademeli, kronolojik bir biçimde yaşanmadığı görüldü. Büyük değişimlerin 40’lı yaşların ortalarında ve 60’lı yaşların başlarında meydana gelme eğiliminde olduğu tespit edildi.

Yaşlanmadaki hızlanma cinsiyetten bağımsız gerçekleşiyor

Başlangıçta, 40’lı yaşların ortasındaki yaşlanmanın, tüm küme için sonuçları bozan bayanlardaki perimenopozal değişikliklerin bir sonucu olduğu varsayıldı. Lakin bilgiler, 40’lı yaşların ortasındaki erkeklerde de benzeri değişimlerin yaşandığını ortaya koydu.

Araştırmanın başyazarı, Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi çalışanı Dr. Xiaotao Shen, 40’lı yaşların ortasındaki bayanlardaki değişimlere menopozun katkıda bulunabileceğini kaydederek, “(Araştırma sonuçları) Hem erkeklerde hem de bayanlarda bu değişiklikleri etkileyen muhtemelen diğer, daha kıymetli faktörler olduğunu gösteriyor.” tabirlerini kullandı.

İlk değişiklik dalgasının, kardiyovasküler hastalıklarla irtibatlı moleküllerle, kafein, alkol ile lipitleri metabolize etme yeteneğinde yaşandığı, ikincinin ise bağışıklık sisteminde, karbonhidrat metabolizması ve böbrek işlevlerinde görüldüğü tespit edildi.

Deri ve kas yaşlanmasıyla ilişkili moleküllerde, her iki değişim devrinde de problemler yaşandığı görüldü.

Hızlı yaşlanma, hayat biçimi ile de ilişkili olabilir

Araştırma, yaşa bağlı pek çok hastalık riskinin kademeli olarak artmadığı, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalık riskinin 60 yaşından sonra hızlandığına dair evvelki araştırmalarla paralellik gösterdi.

Öte yandan, yaşanan birtakım değişikliklerin hayat üslubu yahut davranışsal faktörlerle irtibatlı olabileceği belirtildi.

Örneğin alkol metabolizmasındaki değişimi, gerilimli bir devir olan 40’lı yaşlarda alkol tüketiminin artmasının tetikleyebileceği öne sürüldü.

Araştırmacılar, bulguların daha süratli kas kaybı periyotlarında antrenmanı artırmak üzere tedbirlerin sıhhati muhafaza konusunda yardımcı olabileceğini kaydetti.

Stanford Üniversitesi Genom Bilimi ve Şahsileştirilmiş Tıp Merkezi yöneticisi ve araştırmanın kıdemli müellifi Dr. Michael Snyder, “Zaman içinde yavaş yavaş değişmiyoruz. 40’lı yaşların ortaları ve 60’lı yaşların başlarında, hangi sınıftaki moleküllere bakarsanız bakın dramatik bir değişim olduğu ortaya çıktı. Hala sağlıklıyken hayat usulümüzü değiştirmeye çalışmamız gerektiğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Yavuz Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP