AA
AYDIN (AA) – “İncirin başkenti” olarak bilinen Aydın’da yaklaşık 40 bin hektarda üretim yapılıyor. Üretilen 190 bin ton eserin bir kısmı taze olarak tüketiliyor. Kurutulan yaklaşık 70 bin ton incirin değerli bir kısmı, çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Nazilli, Kuyucak, Köşk ve Germencik başta olmak üzere birçok ilçede kuru incir hasat mesaisi, bu yıl erken başladı.
Gün aydınlanmadan meskenlerinden çıkan personeller, kısmından kuruyarak düşen inciri tek tek topluyor. Daha sonra stantta güneşin altında 4 gün bekletilen incir, sürece merkezine götürülüyor. Burada kalitesine nazaran ayrılan incirler pazara sürülüyor.
Dalında kuruyor
AA muhabirine açıklama yapan Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, kendisinin de incir üreticisi olduğunu, tüm kentte hasat heyecanın başladığını söyledi.
Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklardan ötürü erken olgunlaşan incirde hasadın 20-25 gün erken başladığını aktaran Anlıak, “Aydın’da kuru incirin olmasının esas sebepleri akşamları deniz yelinin, sabahları poyraz yelinin esmesidir. Hem çok sıcaklar hem de poyrazın çok esmesinden ötürü hasadımız 20-25 gün erkene çekildi. Ancak kalitemiz geçen yıllara nazaran sahiden çok hoş.” diye konuştu.
Sıcağın incir ağaçlarının kurumasına ve incirin kolda erken kurumasına yol açtığını, bu nedenle rekoltede düşüş beklediklerini anlatan Anlıak, şöyle devam etti:
“30 yıldır bu türlü sıcak görmedim. Buna karşın dünyaya, Aydın’ın incirini tattırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sabahın birinci ışıklarıyla başlayan gayret 13.00’e kadar devam ediyor. Daha sonra da sergileme kurutma süreçleri başlatılıyor. Sarı lop incirin en büyük özelliği kısmında kurumasıdır. Yere düşen incirleri topluyoruz, sonra standa gidiyor. Yani ağacında tazeyken toplayıp kurutma süreci mümkün değil, olmaz.”
Anlıak, hasadın erken başlaması nedeniyle ihracat müsaadesinin de erkene çekilmesi gerektiğini kaydederek, bunun çiftçinin mağdur olmaması, iktisadın ziyana uğramaması açısından değerli olduğunu söyledi.
Üreticilerden Yasin Arı da hasatta üç haftalık bir erken gelme olduğunu lisana getirerek, “İncirler tonaj olarak geçen seneye nazaran daha az lakin kalite olarak daha hoş.” dedi.
Hasatta çalışanlardan Şule Aydın da sıcakta çalışmanın zorluğunu anlattı.
Muhabir: Ferdi Uzun
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce