DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 2162974-1.15264%
İzmir
33°

AÇIK

04:44

SABAHA KALAN SÜRE

Deniz suyu sıcaklığı palamudun tartısını olumsuz etkiledi
109 okunma

Deniz suyu sıcaklığı palamudun tartısını olumsuz etkiledi

ABONE OL
21/08/2024 06:40
Deniz suyu sıcaklığı palamudun tartısını olumsuz etkiledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

SINOP (AA) – Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Eserleri Avlama ve Sürece Teknolojisi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, AA muhabirine, tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de sıcaklık rekorlarının kırılmaya başladığını anımsattı.

Kırılan rekorlarla birlikte sıcaklık oranlarında yaşanan artışın, karada yaşayan canlılar kadar denizde yaşayan canlıları da etkilediğini vurgulayan Samsun, bilhassa yağış ölçüsündeki düşüşün balıkların büyüme performanslarında olumuz tesirlere neden olduğunu kaydetti.

Samsun, deniz suyu sıcaklığı artışının palamut ve hamsi üzere balıkların büyüme ve gelişme performanslarına olumsuz tesirler yaptığını yavaş yavaş görmeye başladıklarını belirterek, şunları lisana getirdi:

“15 Ağustos prestijiyle küçük uzunluktaki palamutların, çapari ile 1 Eylül’e kadar avlanmalarına yasal olarak müsaade verildi. Bu balıklar ağustos ayı ortalarında, yani bugünlerde 200-250 gram ağırlığındalar. Eski yıllarda bu balıklar yağan yağmurlarla birlikte bir haftada 350-400 grama, bir ay sonrasında ise yarım kiloya ulaşabilmekteydiler. Lakin o vakit haftada bir tertipli yağmur yağmakta idi. Artık bu yağmurlar yağmadığı için bu balıkların büyüme performanslarının olumuz etkilendiğini söyleyebiliriz.”

– “Eti daha az olan hamsi ile karşılaştığımızı biliyoruz”

Palamudun yanı sıra hamsinin de deniz suyu sıcaklığından olumuz etkilendiğini anlatan Samsun, “Aynı biçimde hamsi avcılığında da daha kısa mühlet bizim kıyılarımızda bulunması, kondisyon faktörü dediğimiz besin kıymetlerinin düşük olması üzere durumlar kelam konusu. Halkımızın çok güzel bildiği eski hamsilerden daha uzak, biçim olarak hamsi görünümünde ancak kılçığı var, derisi var ancak eti daha az olan hamsi ile karşılaştığımızı biliyoruz.” diye konuştu.

Besin zincirlerini etkiliyor

Samsun, sıcaklık kıymetlerindeki artışın, balıkların yanı sıra onların besin kaynakları üzerinde de olumsuz tesirler yarattığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“On binlerce yıl atmosferde sabit kalan dünya ortalama hava sıcaklığının artması, elbette kentleri, köyleri, karaları, denizleri, bütün tarım alanlarını etkilediği üzere denizin hasadı olarak kabul edilen su avcılığını da olumsuz etkileyecektir. Bu sıcaklık artışları fizyolojik olarak balıkların yanı sıra onların beslendiği, gözle görülemeyen besin yığını canlılar var, onların da hepsi bundan etkileniyorlar.”

Muhabir: Gökhan Gücüklüoğlu

En az 10 karakter gerekli