AA
ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Atina’daki görüşmesinin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Mevkidaşı Yerapetritis’in gösterdiği misafirperverlikten ötürü teşekkür ederek kelamlarına başlayan Fidan, Atina’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Fidan, “Türkiye ile Yunanistan ortasındaki ilgiler olumlu tarafta ilerlemekte. Çok boyutlu işbirliğimiz giderek güçleniyor. Ticaret, iktisat ulaştırma, turizm ve kültür üzere alanlarda daima bir arada değerli adımlar atıyoruz.” diye konuştu.
Görüşmede, iki ülke ortasında yeni alanlarda işbirliği yapılabileceğinin ele alındığını ve buna yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Fidan, “Birbirimizi kritik mevzularda daha güzel anlamak için uğraş gösteriyoruz. İçinde bulunduğumuz bölge, çok sayıda sorun barındırmakta. Bu sıkıntı coğrafyada Türkiye ve Yunanistan’ın karşılıklı inanç içinde hareket edebilmesi gerekiyor.” biçiminde konuştu.
Fidan, kazan-kazan yaklaşımıyla halkların refahına ve huzuruna katkı sağlanabileceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in bu istikametteki siyasi iradelerini açık bir biçimde ortaya koyduğunu hatırlattı.
“Önümüzdeki tarihi fırsatı kıymetlendirmeli ve ülkelerimiz ortasındaki olumlu iklimi kalıcı hale getirmeliyiz. Ebedi komşumuzu ebedi dostluğa dönüştürmeliyiz. Bu amaca, samimi ve yapan bir anlayışla ulaşabileceğimizden hiç kuşkum yok.” tabirlerini kullanan Fidan, bugünkü görüşmede ikili bağların kapsamlı bir formda ele alındığını söyledi.
Fidan, ilerleyen aylar için, yol haritasının gözden geçirildiğini lisana getirerek, 2025’in birinci aylarında Ankara’da yapılması planlanan, başkanların iştirakiyle gerçekleştirilecek, 6. Yüksek Seviyeli İşbirliği Kurulu toplantısının hazırlıklarının ele alındığını anlattı.
Bu toplantı kapsamında, imzalanabilecek mutabakatlar üzerine çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Fidan, şöyle devam etti:
“Bakanlıklarımız ortasındaki siyasi diyalog ve olumlu gündem ortak aksiyon planı toplantıları ise önümüzdeki ay Atina’da gerçekleştirilecek. Başka bakanlıklarımız ortasındaki temaslar da devam ediyor. Başta ulaştırma ve turizm alanlarında olmak üzere ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız yakın devirde bir ortaya gelecekler.”
Fidan, ulaştırma işbirliği kapsamında, İpsala Kipi Hudut Kapısı’nda ikinci köprünün yapılmasına yönelik hazırlık çalışmalarının devam ettiğini, köprünün inşaatının ilerleyen devirlerde başlamasının planlandığını aktardı.
“Bildiğiniz üzere Ege’de görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek”
İki ülke ortasındaki ticaret hacminin maksadının 10 milyar dolar olduğunu hatırlatan Fidan, bu maksada ulaşmak için ortak gayretlerin sürdürüldüğünü belirtti.
Fidan, “2023 yılında 5,8 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin bu yıl sonunda 6 milyar doları geçmesini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz aylarda tesis ettiğimiz ortak iş kurulunun ticari ve ekonomik bağlarımız bakımından değerli bir adım olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Görüşmede, Yunan mevkidaşı Yerapetritis ile Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki konuların, milletlerarası hukuk ve âlâ komşuluk prensipleri temelinde kapsamlı bir halde ele alındığını kaydetti.
Bakan Fidan, “Bildiğiniz üzere Ege’de görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Gerçekçi davranmamız ve problemlerimize hakikat teşhisler koymamız gerekiyor, üzerinde çalışmamız ve tahlil aramamız gereken Ege’de birbiriyle kontaklı pek çok sorun var. Bunları yalnızca kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge problemine indirgeyemeyiz. Gerginlik ve kriz yaratma potansiyeli olan tüm meseleleri, karşılıklı hürmet ve işbirliği temelinde ele almalıyız.” diye konuştu.
Bu çerçevede tekrar başlatılan itimat artırıcı tedbirler toplantılarının son çeşidinin 6 Kasım’da İstanbul’da düzenlenmiş olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
“Türkiye olarak Doğu Akdeniz’de hakça paylaşım ülkesini savunmaya devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere önderlerimiz yaklaşık bir yıl evvel, 7 Aralık’ta, geçtiğimiz yıl dostça ilgiler ve uygun komşuluk hakkında Atina Bildirgesi’ni imzalamıştı. Bildirgenin lafzı ve ruhu doğrultusunda hareket etmemizin görüş ayrılıklarımızın aşınmasını kolaylaştıracağına inanıyoruz.”
“Kıbrıs Adası’nda iki tarafın da güvenliği, özgürlüğü ve refahı için yeni bir ruha gereksinim var”
Yerapetritis ile Kıbrıs problemini de görüştüklerini belirten Fidan, bu hususta Türkiye’nin tavrının aşikâr olduğunu ve Kıbrıs problemini adadaki gerçekler temelinde ele almaya devam edeceklerini tabir etti.
Fidan, federasyon modelinin adada artık geçerli olmadığının vakit içinde ispatlandığını kaydederek, “Adada hem Türklerin her Rumların güvenliğini, özgürlüğünü ve refahını mümkün kılacak yeni bir ruha muhtaçlık vardır.” dedi.
Türkiye ve Yunanistan’ın ortak tarihle birbirine bağlı olduğuna dikkati çeken Fidan, bu ortak tarihin modülü azınlıkların da iki ülke için birer zenginlik ve çeşitlilik kaynağı olduğunu vurguladı.
Fidan, mevkidaşıyla görüşmesinde Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığın ve soydaşların problemlerini, talep ve beklentilerini gündeme getirdiklerini anlatarak, “Onların hak ve özgürlüklerini huzur içinde kullanabilmelerine büyük ehemmiyet veriyoruz. Yüzyıllara yayılan ortak geçmişimiz birebir vakitte bizlere kültürel zenginliklerimizi birlikte yaşama fırsatı sunuyor. Bu bedelleri, daima bir arada geleceğe aktarabiliriz.” biçiminde konuştu.
Bu prestijle Yunanistan’daki Türk kültürel mirasının korunmasını önemsediklerini aktaran Fidan, Türkiye’nin Osmanlı yapıtlarının onarımında her türlü dayanağa hazır olduğunu ilettiğini ve bu bahiste karşılıklı işbirliği yapılabileceğini tabir etti.
Türkiye, terörle gayrette Yunanistan’la faal işbirliği bekliyor
Fidan, Yerapetritis ve heyetiyle görüşmede, FETÖ, PKK ve DHKP-C başta olmak üzere terör örgütleriyle gayrette komşu Yunanistan’la daha faal işbirliği görmeyi beklediklerini söylediklerini aktardı.
Terörle uğraş mevzularını da ele aldıklarını kaydeden Fidan, bunun iki ülkenin de menfaatine olduğunu lisana getirdi.
Fidan, sistemsiz göçle gayret konusunda birlikte hareket etmenin ehemmiyetini vurguladıklarını belirterek, ilgili kurumların uyumundan memnuniyetlerini lisana getirdiklerini, bunu karşılıklı ziyaretlerle nasıl artırabileceklerini görüştüklerini anlattı.
Bakan Fidan, her alanda olduğu üzere sistemsiz göçle uğraşta işbirliğini ilerletmeyi istek ettiklerini söyledi.
“İsrail’e baskı artmazsa Netanyahu bölgeyi kana bulamaya devam edecek”
İkili münasebetlerin yanı sıra bölgesel ve global gelişmeleri de tartışma ve görüş alışverişi yapma imkanı bulduklarını aktaran Fidan, Orta Doğu, Ukrayna ve Balkanlar başta olmak üzere bilhassa yakın coğrafyadaki gelişmeleri karşılıklı değerlendirdiklerini tabir etti.
Fidan, Türkiye’nin bu mevzudaki tavrına ait, “Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş, gözyaşı ve dram görmek istemiyoruz. Filistin probleminde iki devletli tahlil vizyonu doğrultusunda Orta Doğu’da sükunetin bir an önce sağlanmasını istiyoruz. Bu maksatla memleketler arası toplumun İsrail’e yönelik gerçek ve önemli bir baskıyı artırarak devam ettirmesi gerekiyor. Aksi takdirde (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu fanatizmi bölgeyi kana bulamaya maalesef devam edecek.” diye konuştu.
Ukrayna’da ise bu ülkenin toprak bütünlüğü çerçevesinde adil bir tahlilin bulunması gerektiğini savunduklarına işaret eden Fidan, Balkanlar’da barış ve istikrarın daha geniş bölge için son derece değerli olduğu konusunda Yunanistan’la hemfikir olduklarını lisana getirdi.
Fidan, stratejik ehemmiyete haiz bu bölgede işbirliğini geliştirmeyi de dilek ettiklerini kaydederek, “Komşumuz ve müttefikimiz Yunanistan’la diyaloğumuzu daha da güçlendirmeyi umuyorum. Görüş ayrılıklarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara hürmetle, milletlerarası hukuk temelinde çözebileceğimize yürekten inanıyorum. Yeni kuşaklara kalıcı bir işbirliği ve sükunet ortamı bırakmak bizlerin misyonu. Bunun iki tarafın da ortak maksadı olduğuna inanıyorum.” tabirlerini kullandı.
Muhabir: Tuğba Altun,Sümeyye Dilara Dinçer
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce