DOLAR 34,3503 0.01%
EURO 37,3923 -0.02%
ALTIN 3.020,16-0,06
BITCOIN 2331284-1.21392%
İzmir
16°

AÇIK

06:06

SABAHA KALAN SÜRE

Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü Bafa, kuraklığın tesiriyle 30 metre çekildi
294 okunma

Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü Bafa, kuraklığın tesiriyle 30 metre çekildi

ABONE OL
05/10/2024 11:40
Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü Bafa, kuraklığın tesiriyle 30 metre çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUĞLA (AA) – Muğla ile Aydın sonlarında yer alan ve “Latmos” olarak bilinen 8 bin yıllık kaya fotoğraflarının bulunduğu Beş Parmak Dağları’nın gölgesindeki Bafa Gölü, doğal hoşluğu, biyolojik çeşitliliği ve etrafındaki tarihi kalıntılarıyla memleketler arası kıymete sahip sulak alanlar ortasında yer alıyor.

Havzasında 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 göğüslü cinse de konut sahipliği yapan Bafa Gölü, ortalarında flamingoların da bulunduğu jenerasyonu tehlike altında olan birçok kuş tipine üreme ve kışlama ortamı sağlıyor.

Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü olan Bafa’da, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sular 30 metre civarında çekildi.

İç kısımlarında hala flamingo ve öbür kuş çeşitlerinin beslendiği görülen Bafa Gölü’nün tekrar eski günlerine dönmesini bekleyen bölge sakinleri kuraklıktan tasa ediyor.

Fotoğraf: Osman Akça/AA

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Kısmı Su Kaynakları Ana Bilim Kısmı Lideri Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, AA muhabirine, antik çağda Latmos Körfezi olarak anılan Bafa Gölü’nün su düzeyinin, giren ve çıkan akıma bağlı olarak değiştiğini söyledi.

Bafa Gölü’nü besleyen Büyük Menderes’in getirdiği kirleticiler nedeniyle vakit zaman kirlilik yaşandığını belirten Özçelik, “Son yıllarda Bafa Gölü kuraklık nedeniyle hayli sıkıntı periyotlar yaşıyor. Bu her yıl gitgide artıyor. Aslında kuraklık büyük Menderes Havzası’nın tamamında kelam konusu. Bölgedeki barajlarda da su düzeyleri gerilemiş durumda.” dedi.

Göle giren suyun azalmasıyla buradaki su düzeyi ve oksijen ölçüsünün da azaldığını vurgulayan Özçelik, bununla birlikte göldeki lokal kirleticilerin olduğu küçük ırmakların ağzında da ağır kirlenme görüldüğünü kaydetti.

“Su tahsisi ve su idaresini havza bazında yapmamız gerekiyor”

Yaşananların göldeki balık çeşitleri başta olmak üzere göçmen kuşlar ve öteki canlı ömrünü da etkilediğine dikkati çeken Özçelik, şöyle konuştu:

“Bizim burada su tahsisi ve su idaresini havza bazında yapmamız gerekiyor. Bu, yalnızca gölün kendisi için değil bu bölgenin doğal ve kültürel hoşluklarının de korunması için epey değerli. Yaz aylarında yağış azlığı nedeniyle Büyük Menderes Havzası’nda da önemli manada akış eksikliği kelam konusu. Bu noktada sanayi tesisleri ve tarım alanlarından dönen atık sularda konsantrasyon artıyor ve kirlilik ağırlaşmış oluyor. Bu kirlilik ağırlaşması ve suyun azalması göle giren suyun ölçüsünü da azaltıyor. Bu nedenle su kaynakları idaresi, göle giren su bütçesinin ve su kalitesinin denetim edilmesi ve göl etrafındaki kirleticilerin denetim altına alınması epeyce değerli.”

Ekim ayıyla kurak periyodun sonuna geldiklerini ve yeni su yılına girdiklerini tabir eden Özçelik, kış yağışlarının gelmesiyle birlikte göle giren su ölçüsünde da önemli manada artış yaşanacağını, bu sayede gölün kendisini toparlamasını beklediklerini kelamlarına ekledi.

Muhabir: Durmuş Genç,Osman Akça

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP