AA
GAZiANTEP (AA) – Sıhhat turizminde Türkiye’de en çok tercih edilen vilayetlerden olan ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıhhat hizmetlerine öncülük eden Gaziantep’te, ocak-ağustos periyodunda Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 136, kent hastanesinde ise 32 şahsa kornea nakli gerçekleştirildi.
Görme yetisi olmayan yahut sonradan kaybeden hastalara umut olan nakiller, beyin vefatı gerçekleşen hastaların bağışları sayesinde gerçekleştirilebiliyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Alper Mete, AA muhabirine, üniversitede yıl sonuna kadar 250 kornea nakli gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
“Bilinç her geçen gün artıyor”
Şu an kornea nakli alanında bölgede birinci sırada yer aldıklarını belirten Mete, Türkiye geneli üniversite hastaneleri baz alındığında birinci 5’in içerisinde olduklarını tabir etti.
Mete, geçen yıl listelerinde olan bir hastanın bekleme müddetinin 6 ay ve üstü olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Şu anda bu müddet bir hafta ile bir ay altına düşmüş durumda. Bize müracaatta bulunan bir hastanın şu an kornea nakil olma müddeti 1 ay civarında. Ülkemizde organ bağışıyla ilgili şuur her geçen gün artıyor. Bunun dışında kurumsal yapılanma ve morgların kullanımı, isimli tıp kurumları ile hastanelerin kornea bankalarının uyumlu çalışması çok değerli. Bu uyum sağlanınca teminler çok süratli artıyor.”
Kornea teminlerinin fazla olmasından ötürü acil durumlarda bile gereksinimlerin süratli bir formda karşılandığını anlatan Mete, sıhhat turizmi manasında bölgede en çok nakil yapan hastane olduklarını ve bu sayının daha âlâ olabileceğini düşündüklerini lisana getirdi.
45 ile 60 dakikada nakil gerçekleşiyor
Gaziantep Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Gizem Gülbostan Soysal ise nakillerin yaklaşık 45 ile 60 dakikalık bir operasyonla yapıldığını söyledi.
Korneanın, ışığı kırıcı özelliği bulunan şeffaf saydam bir dokudan oluştuğunu ve göze gelen ışığı birinci kıran yer olduğu için hal bütünlüğü ve saydamlığının görme açısından çok büyük kıymet arz ettiğini belirten Soysal, “Biz de kornea nakli sürecinde korneanın bütünlüğü, saydamlığı ve biçim bozukluğu olan hastalarımızı ameliyata alarak, donörlerden aldığımız sağlıklı kornea nakliyle süreci gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Hastaların görme düzgünleşme sürecinin, hastanın evvelki görme durumuna bağlı olarak birkaç hafta ya da birkaç ay ortasında değiştiğini belirten Soysal, büyük oranda bu nakilden yarar görüldüğünü ve görme düzeyinin üst seviyeye çıktığını kaydetti.
Muhabir: Ömer Faruk Salman
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce