AA
İSTANBUL (AA) – Dünya genelinde resesyon korkusu enflasyon telaşının önüne geçerken, merkez bankalarının kelam konusu tehlike konusunda atacağı adımlar yatırımcıların odağında bulunmaya devam ediyor.
Analistler, bilhassa ABD’de tahvil piyasalarındaki fiyatlamaların ekonomilerde sakinlik devrinin başlayabileceğine ait sinyaller verdiğini kaydederek, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 2 yıllık tahvil faizi ortasındaki farkın yine olumluya dönmesine dikkati çekti.
ABD’de yaşanan neredeyse bütün resesyonlar öncesinde 10 yıllık tahvil faizinin 2 yıllık tahvil faizi altında kaldığını aktaran analistler, kelam konusu fiyatlamaların tarihteki en uzun serilerden birine imza atması nedeniyle muhtemel bir resesyonun şiddetinden de tasa edildiğini söz etti.
Analistler, bu sebeple Fed’in gelecek hafta atacağı adımın ehemmiyetinin arttığını belirterek, Fed yetkililerinin de kelamla yönlendirmelerinde gelecek devir siyaset adımlarına yönelik güvercin tonun öne çıkmaya başladığını bildirdi.
Öte yandan, New York Fed’in yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına nazaran de ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, ağustosta da değişim göstermeyerek yüzde 3 oldu.
Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ay yüzde 30 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülürken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor.
Bununla birlikte, ABD’de 5 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Kamala Harris bugün televizyon ekranlarında karşı karşıya gelecek.
Analistler, iki adayın tartışmasından çıkacak kamuoyu görüşünün varlık fiyatları üzerinde tesirli olmasının beklendiğini kaydederek, Trump’ın bilhassa kripto paralar konusundaki tavrı nedeniyle kripto para piyasasında oynaklığın artabileceğini söz etti.
Söz konusu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,72’de, dolar endeksi de yüzde 0,5 artışla 101,7 düzeyinde dengelendi.
Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 0,4 azalışla 71,4 dolardan, altının ons fiyatı evvelki kapanışa paralel 2.505 dolardan süreç görüyor.
Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,20, S&P 500 endeksi yüzde 1,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,16 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar ise yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında dün alıcılı bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.
Avro Bölgesinin en büyük iktisadı olan Almanya’da bugün açıklanan enflasyon bilgilerine nazaran, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta beklentiler dahilinde yıllık yüzde 1,9 artarken, aylık bazda yüzde 0,1 geriledi.
Para piyasalarındaki fiyatlamalar, ECB’nin siyaset faizini 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakıldığını gösterirken, bankanın yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor.
Öte yandan, Eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı ve eski İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa Birliği (AB) iktisadının global gelişmeler karşısında nasıl rekabetçi kalabileceği konusundaki raporunu dün AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e sundu.
Raporda, AB’nin ABD ve Çin ile ekonomik olarak rekabet edebilmesi için daha koordineli bir sanayi siyasetine, süratli karar alabilmeye, yatırımları artırmaya ve ortak borçlanmaya gereksinimi olduğu kaydedildi.
Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,77, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,99, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,09 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0,90 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya tarafında satış baskısının akabinde yavaş yavaş da olsa toparlanma uğraşı öne çıkıyor.
Bugün bölgede açıklanan datalara nazaran, Çin’de ağustos ayı dış ticaret fazlası 91 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, ihracat yüzde 8,7 artışla öngörüleri aştı. İthalat ise yüzde 0,5 yükselişle beklentilerin gerisinde kaldı.
Analistler ithalatta beklenenin altında gelen dataların sakinlik tasalarını beslediğini belirterek, ülkenin bölgenin en değerli ithalatçısı ve ihracatçısı pozisyonunda olduğunu anımsattı.
Ülkede emlak bölümünde süregelen sorunların de hisse piyasalarına yansımaya devam ettiğini kaydeden analistler, Çin piyasalarında temkinli duruşun sürdüğünü söyledi.
Dolar/yen paritesi, dün yükseliş eğiliminde bir seyir izleyerek yüzde 0,5 bedel çıkarıyla 143,2 düzeyinden kapanırken, şu sıralarda evvelki kapanışın yaklaşık 0,1 altında 143,1 düzeyinden süreç görüyor.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 paha kazanırken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi.
Dün satış yüklü bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü evvelki kapanışa nazaran yüzde 0,73 azalışla 9.699,56 puandan tamamladı.
Dolar/TL, dün yüzde 0,2 paha kazanarak 34,0672’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,1 artışla 34,0890 düzeyinden süreç görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı bilgilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.500 puan düzeylerinin takviye, 9.800 ve 10.000 düzeylerinin direnç pozisyonunda olduğunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler şöyle:
10.00 Türkiye, temmuz ayı sanayi üretimi
10.00 Türkiye, temmuz ayı işsizlik oranı
Muhabir: Mahmut Çil
BALKAN YEMEKLERİ
23 saat önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024