DOLAR 34,3610 0.02%
EURO 37,4049 0%
ALTIN 3.019,25-0,11
BITCOIN 2347825-0.88327%
İzmir
14°

AÇIK

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İşleme alınmayan SMMM Raporları
248 okunma

İşleme alınmayan SMMM Raporları

ABONE OL
16/10/2017 12:11
İşleme alınmayan SMMM Raporları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İŞLEME ALINMAYAN SMMM VEYA YMM RAPORLARI ÜZERİNE 

Bilindiği gibi, 3568 sayılı yasaya göre unvan almış, yetki almış ve ilgili meslek odası çalışanlar listesine adını kaydettirerek görev yapan SMMM’ler veya YMM’ler kendilerine yasaların verdiği sınırlar çerçevesinde unvanlarına göre  muhtelif raporlar  düzenlemektedirler.  Örneğin, 3568 sayılı yasaya göre unvan almış  bir SMMM’nin düzenleyebileceği raporlar  kısaca aşağıda olduğu gibidir:

SGK ilişiksiz raporları

Sınırlı uygunluk denetim raporu,

Sermaye artış raporu (sermayenin ödendiği raporu)

Özvarlık tespit raporu

Talebe göre muhtelif inceleme ve doğruluk  tespit raporları

Talebe göre düzenlenebilecek ihtiyari özel  amaçlı raporlar

Bankalara sunulan kredi talep raporları

Diğer raporlar

3568 sayılı yasaya göre unvan almış YMM’ler ise düzenleyebilecekleri raporlar

kısaca  aşağıda olduğu  gibidir:

Tam tasdik raporları,

KDV iadesi – mahsup raporları,

Sermaye artış raporları

ÖTV iade raporları

SGK ilişiksiz raporları

İlaç fiyatları tespit  raporları

Ücret istisna raporları (serbest  bölgelerle ilgili)

Talebe göre düzenlenebilecek  ihtiyari özel  amaçlı raporlar

Bankalara sunulan kredi talep  raporları

Yatırım indirimi tasdik raporları

Solvent ve kimyasal maddelerle ilgili tasdik raporları

Ve diğer raporlar

Uygulamada 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik Serbest Muhasebeci Mali

Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun 12. maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan genel tebliğlerde SMMM’lere veya YMM’lere bir çok konuda rapor düzenleme yetkisi verilebilmektedir.  Özellikle YMM’ler tarafından düzenlenen raporların  gereği  vergi dairesi

tarafından süresi içerisinde yerine getirilmesi ve gereği ne ise,  bu işlem vergi dairesi tarafından derhal uygulanmalıdır.  YMM tarafından düzenlenen, tasdik, iade, mahsup vs. raporların gerekleri ne ise vergi dairesi tarafından yerine getirilmemesi halinde bunun gerekçeleri yazılı olarak YMM’ye tebliğ edilmek zorundadır. YMM’ye veya SMMM’ye ibraz edilmeyen herhangi bir belgeden dolayı 3568 sayılı yasaya göre unvan almış meslek mensuplarının sorumlulukları yoktur.  Bu konuda yüksek mahkeme Danıştay’ca verilmiş ve müstakar hale gelmiş pek çok emsal kararlar bulunmaktadır.   Ancak uygulamada, SMMM tarafından düzenlenen bir “SGK İlişiksiz Raporu” SGK tarafından işleme konulmayıp, bilahare işveren tarafından  bu  rapora göre değil de aranan asgari işçilik  nispetlerine göre haricen kuruma nakit para yatırılarak  ilişiksiz belgesi alınabilmektedir. Bu noktada,  meslek mensubuna kurum tarafından   yazılı olarak  tebligat yapılıp  raporunun  işleme alınmadığı  bildirilmektedir.   Buna karşın aradan bir müddet geçtikten sonra meslek mensubu hakkında SGK müfettişleri tarafından  “suç raporu” veya “görevi ihmal raporu”  düzenlenerek  meslek  mensubu hakkında bağlı olduğu odaya  suç duyurusunda bulunabilmektedir.   Oysaki, somut olayda meslek  mensubunun  raporu dikkate alınmamış ve rapor yok sayılmıştır.   Buna mukabil işveren gidip beyan ettiği asgari işçilik  dışında ayrıca  nakit para yatırıp kurumun  istediği  işçilik  oranını tutturup “temiz kağıdını” almış ve iş bitmiştir.   Bu  aşamadan  sonra  zaten meslek mensubu raporu  kadük olmuştur.   Kadük olan  raporun üzerinden  hareketle  meslek  mensubunun  cezalandırmanın  gereği olamaz.

ÖTV İLE İLGİLİ TASDİK RAPORU

Diğer yandan,  bir YMM tarafından   ÖTV ile ilgili  tasdik  raporunun  vergi dairesine süresi içerisinde verilmesine rağmen   bu rapora göre işlem  yapılmayıp, bilahare  vergi dairesi  tarafından  YMM’ye raporunun  dikkate alınmadığı tebliğ edilmektedir.  Durum böyle olmasına rağmen işleme alınmayan  başka bir ifade  ile, gereği yapılmayan YMM raporu  hakkında aradan belirli bir süre geçtikten sonra YMM hakkında disiplin koğuşturması  başlatıldığı  görülmektedir. böyle bir durum karşısında YMM’nin   yerel  odalarda  ifade vermesi   hatta  mahkemelerde duruşmalarda zaman kaybetmesinin bir anlamı olamaz.  Anlamı olmadığı gibi de, dikkate alınmamış, gereği yapılmamış bir YMM raporu hakkında meslek  mensubuna  maddi ve manevi yönden mağdur edilmesinin  yasal  hiçbir dayanağı olamaz.  Bilindiği  gibi, SMMM ve YMM’lerin sorumluluğu düzenledikleri  ve resmiyette işleme alınan geçerli  kabul edilen   raporlar üzerinden   tarh  zamanaşımı  süresi  içerisinde yani 5 yıl içerisinde muhtemel  rapor kapsamındaki  cezalı tarhiyatlardan   mükellefle beraber  müşterek  ve müteselsil sorumluluğu  bulunmaktadır.  İşleme alınmayan   rapordan  dolayı  3568 sayılı yasaya göre unvan almış meslek  mensupları sorumlu olamazlar.  Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede işleme konulmayan SMMM veya YMM raporlarının geri çekilebileceği yönünde idari görüş ortaya konulmuştur.  Gerçekten de işleme alınmayan veya gereği yerine getirilmeyen YMM raporları gereğince 3568 sayılı yasaya göre unvan almış meslek mensupları adına tarhiyat önerilemez.

DVDDK kararı,  21.03.2008 gün ve E:2007/319-K:2008/212 sayılı kararı.

5510 sayılı  yasa md. 59/4 ve yine 5510 sayılı yasa md. 85/5. ayrıntılı açıklamalar için bkz. BİLGİLİ  Özkan, Sosyal  Güvenlik Uygulaması, İzmir Eylül 2008, s.350.

3568 sayılı yasa md. 47, 48 ve  213 sayılı  VUK mük. md.227  ve ayrıca TCK md.257

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Özelgesi, 07.02.2001 gün ve 7497 sayılı Özelge.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP