DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34228470.84639%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

250 okunma

Kimler GMSİ Beyannamesi Vermez?

ABONE OL
15/03/2016 09:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Bilindiği gibi, kira geliri elde edenler bu kira gelirlerini 2015 yılı için 3.600 TL’yi geçmesi halinde 2016 Mart ayı içerisinde bu kira gelirlerini beyan etmek zorundadırlar. Aşağıdaki kimseler kira gelirleri açısından beyanname vermek zorunda değildir.

  • Elde edilmeyen kira gelirleri için GMSİ beyannamesi verilmez.
  • Elde edilmeyen işyeri veya konut kira gelirleri açısında da beyanname verilmeyecektir.
  • 3600 TL ve altında kalan konut kira gelirleri için kira GMSİ beyannamesi verilmez.
  • Tevkifata ve istisnaya konu olmayan GMSİ gelirlerinde 2015 yılı için 1500 TL’yi aşmayan gelirin elde edilmesi halinde kira GMSİ beyannamesi verilmeyecektir. Örneğin, bir işyerinde basit usulde vergilendirilen kiracı tarafından mal sahibine ödenen kira gelirleri. Bir konuta karı ve kocanın ortak sahip olmaları halinde istisna tutarı olan 3600 TL her birey için ayrı ayrı dikkate alınır.
  • Konutların maliki tarafından eş ve çocukları veya anne ve babasının ikametgahına tahsis edilmesi halinde ise yine kira GMSİ beyannamesi verilmesi söz konusu değildir.  (Bkz. GVK md.73)
  • İşyeri kira geliri elde edenler açısından 2015 yılında elde edilen kira gelirlerinin 29000 TL’nin altında kalması halinde mülk sahibi tarafından yıllık GMSİ beyannamesi verilmez.
  • Para faizsiz işyeri veya konut kirasız yöntemine göre başkalarının kullanımına terk edilen işyeri veya konutlarda emsal bedel üzerinden kira beyanı zorunludur.
  • Kiracılar tarafından işyerinin bakımı amacıyla bedelsiz olarak kiracılara emanet edilen konut veya işyerleri için ise, kira geliri tahsil edilmeyeceği için bu gibi yerlerde de mülk sahipleri tarafından kira geliri beyanı yapılmayacaktır. Ancak, kiracı tarafından gayrimenkulün genişletilmesi veya ekonomik değerini sürekli bir şekilde arttırıcı mahiyette yapılan ilave katkılar nedeniyle kiracının bu konutu tahliye etmesi sırasında mülk sahibi açısından bu değerler “tahsilat” hükmündedir.
  • Gelecek yıllara ait peşin olarak tahsil olunan kiralar ilgili bulundukları yılların tahsilatı sayılır.
  • Geçmiş yıllarla ilgili tahsil edilen kira gelirleri tahsil edildikleri yılın kira geliri olarak mal edilerek o yılı izleyen ertesi yılın mart ayında kira GMSİ beyannamesi verilir.
  • Kira olarak doğan bir alacağın bir başka şahsa temliki halinde bu temlik edilen tutar mülk sahibi açısından tahsilat sayılır.
  • Kira gelirlerinin beyanı kağıt beyanname biçiminde vergi dairesine elden verilebilir (örnek form no:1954-j) veya elektronik olarak mali müşavir veya muhasebeciler tarafından vergi dairesine yollanır. Yaşlı insanlar ve 65 yaşını dolduranlar açısından vergi dairesine bildirmek kaydıyla randevu sistemi ile beyanname vergi dairesi tarafından doldurulabilir. Bunun için vergi dairesinden bu konu için önceden randevu alınması gerekir. (Bkz. gib.gov.tr)

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP