a

Plastik sanayicileri, “plastik pipet” kararının bölüme ivme kazandırmasını bekliyor

.

ziraatbank

AA

.

İSTANBUL (AA) – Kelam konusu kararın dünyadaki büyük plastik üreticilerinden biri olan Türkiye’ye olumlu katkı sağlaması beklenirken, yasaklamak yerine çözümsel bir bakış açısının her kesim açısından çok daha yararlı olacağı tabir edildi.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Lideri Ömer Karadeniz, AA muhabirine, Trump’ın kağıt pipet kullanımının yaygınlaştırılmasını eleştirdiğini hatırlatarak, “Trump, tekrardan plastik pipet kullanılacağını söyledi. Kağıt pipetlerin işe yaramadığını çabucak bozulduğunu söz eden Trump, plastik pipetlerin çok daha sağlam olduğuna dikkati çekti. Bu açıklamayı, Türkiye’nin en kıymetli ihracatçı dallarından biri olan plastik sanayisinin geleceği açısından kıymetli buluyoruz.” diye konuştu.

Kağıttan üretilen pipetlerin besinle temas ettiği anda çabucak deforme olup besinlere ziyan verebildiğine dikkati çeken Karadeniz, şöyle devam etti:

“Ekolojik nizamın bozulmaması ismine tabiat dostu tahliller kesinlikle araştırılmalı. Elbette ki etrafa atılan pipetlerin her türlüsü tabiata ziyan veriyor. Lakin plastik pipetlerin geri dönüştürülebilmesi başka gereçlere nazaran daha mümkün. Geri dönüşümle elde edilecek kaynaklar hiç elbet ki ülke iktisadına de katkı sunacaktır.”

.

Karadeniz, besine uyumlu olan plastik pipetlerin kullanımının sürdürülebilir bir dünya için ülkü bir seçim olacağını düşündüklerini belirterek, “Burada dikkat edilmesi gereken en kıymetli konu, sıfır atık prensibiyle hareket edip, plastik pipetlerin çöpe değil geri dönüşüme gönderilmesidir.” dedi.

Yasak yerine çözümsel bir bakış açısının her kesim açısından çok daha yararlı olacağını vurgulayan Karadeniz, “Bilinçli insan modeline yönelik çalışmalar yapılmalı, gerekirse kamu spotlarıyla tüketiciler bilinçlendirilmeli. Bildiğiniz üzere pandemi periyodunda plastiklerin ehemmiyeti bir sefer daha ortaya çıkmış ve insan sıhhati açısından tek kullanımlık plastik gereçlerin hayat kurtardığı anlaşılmıştı.” tabirlerini kullandı.

“Kağıt pipetlerin üretim maliyeti plastik pipetlere kıyasla daha yüksek”

Karadeniz, kağıt pipetlerin üretim maliyetinin plastik pipetlere kıyasla daha yüksek olduğuna aktararak, “Bu durum, kimi işletmelerin maliyetleri düşürmek için öbür alternatifler aramasına neden oluyor. Örneğin, bambu yahut metal üzere yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir pipetler, kağıt pipetlerin bir öbür alternatifi olarak bedellendiriliyor. Fakat yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir bir pipetin ne kadar hijyenik olduğu sorgulanabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

.

İstanbul Kimyevi Unsurlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği datalarına nazaran ocakta 749 milyon 779 bin dolar ihracat yapan Türkiye plastik dalının en çok ihracatını 170 milyon dolarla Slovenya’ya yaptığını hatırlatan Karadeniz, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Ocak’ta en çok ihracat yapılan birinci 10 ülke Slovenya, İspanya, ABD, Hollanda, Romanya, Almanya, İtalya, Rusya, Irak ve Lübnan oldu. Türkiye’nin ihracatında üçüncü sırada yer alan ABD’ye ocakta toplamda 122 milyon 166 bin dolar ihracat yapıldı. Bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 2,47’lik ihracat artışı sağlayan kesimde amaç daha yükseklere ulaşabilmek.”

“Türkiye büyük plastik üreticilerinden biri”

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik pipetlerin kağıt pipetlere oranla daha hafif olduğunu belirterek, “Kaynak tüketimi çok daha az, karbon emisyonu hesaplamasında daha çok ağacın kesilmemesi sebebiyle doğal manada bir artısı var. Tek dezavantajı plastik pipeti tabiata atarsanız orada kalıyor.” dedi.

Bir kağıt pipetin, plastik pipetin yedi katı daha değerli olduğuna dikkati çeken Eroğlu, “Çok daha kıymetli bir eseri yalnızca insanların bir kısmı tabiata atıyor diye siz herkese zarurî olarak bunu kullandırıyorsunuz. Kağıt pipetlerde tüketici tecrübesi çok berbat. Kağıt pipet bir mühlet sonra ıslandığında içeri hakikat çöküyor. Kağıt pipetler 8 tane kağıdın birbirine sarılmasıyla yapılıyor ve tutkal kullanılıyor. Kağıt pipet üretiminde Çin birinci sırada.” diye konuştu.

Eroğlu, plastiğe dönüşün sırf pipetle sonlu olmadığını anlatarak, “Trump ‘plastiğe geri dönüyoruz’ dedi. Bir plastik eserin karbon emisyonu daha uygunsa, birileri yalnızca tabiata atıyor diye bunu yasaklamak çok mantıklı bir şey değil. Onun yerine atmasını engellemek, yasaklamak, ceza vermek olabilir. Şu anda dünyada bilhassa bu ekonomik süreçlerin getirdiği sıkılaşmayla birlikte birçok insan bu hesapları yapıyor ve bu türlü baktığında da bu eserlere geçiyor.” tabirlerini kullandı.

Bu durumun Türkiye’ye tesirine pahalandıran Eroğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’ye tesiri olağan ki olumlu olacak. Zira Türkiye dünyada büyük plastik üreticilerinden biri. Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci en büyük üretici Türkiye. Geçen yıl 10 milyon tona yakın plastik mamul ürettik. Hasebiyle Kuzey Amerika ihracat pazarımız ismine da Avrupa’da bu bahsettiğim değişimler ismine da Türkiye’ye ihracat pazarında büyük bir fırsat da sunuyor. Türkiye’de yıllık yaklaşık 8-10 milyar adet pipet üretiliyor.”

Muhabir: Aylin Rana Aydin Kuş

0 0 0 0 0 0
.
YORUMLAR

s


En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 56 terörist etkisiz hale getirildi