DOLAR 34,0565 0.05%
EURO 37,5984 0.1%
ALTIN 2.754,370,07
BITCOIN 19611590.54347%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Sanat Sokağı’ndaki Sahaflar Çarşısı, 15 Eylül’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak
74 okunma

Sanat Sokağı’ndaki Sahaflar Çarşısı, 15 Eylül’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak

ABONE OL
10/09/2024 22:20
Sanat Sokağı’ndaki Sahaflar Çarşısı, 15 Eylül’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Fatih Belediye binasının çabucak yan sokağında gerçekleştirilen aktiflik, 15 Eylül’e kadar kitapseverleri konuk edecek.

Etkinliğe katılan sahaflardan Altan Akkuş, Cevat Besi ve Yusuf Başder, sahaflık geleneğinin geçmişten bugüne geçirdiği değişimini ve aktifliğe olan ilgi ve beklentilerini AA muhabirine anlattı.

“Önemli olan müşterinin istediği kitabı bulmak değil”

Aheste Sahaf’ın sahibi Altan Akkuş, 2002’de emekli olduktan sonra sahaflığa başladığını belirterek, “Büyük fuarlara katıldım. Büyük sahaflarda çalıştım. Günümüzdeki en büyük sorun sahafların gelirinin az, masrafının çok olmasıdır. Bu da kiralardan kaynaklanıyor. Bu yüzden sahafların birden fazla, merkezi yerlerdeki dükkanını kapatıp, konutunda, internette bu işi yapmaya çalışıyor. Bu da müşteri bağlarını olumsuz etkiliyor.” dedi.

Belediyelerin yer tahsis ederek sahaf aktiflikleri yapmasının ehemmiyetini vurgulayan Akkuş, her sene 4-5 şenliğe katılabildiğini söyledi.

Akkuş, kitap maliyetlerinin yükselmesinin sahaflara yönelimi artırdığını aktararak, şu bilgileri verdi:

“Sahaflıkta değerli olan müşterinin istediği kitabı bulmak değil, aradığı kitaba benzeri, tahminen daha çok bilgi içeren başka kitapları gösterip ona yardımcı olmak. İnternet satışıyla bu ortadan kalkıyor. Bütün araştırmacı ve akademisyenler, sahafların ellerindeki o eski kitaplardan faydalanıyor.”

Sahaflar Çarşısı aktifliğine geçen sene de katıldığını söyleyen Akkuş, aktiflikle bir arada panel ve sempozyum üzere programlar düzenlenirse ilginin daha da artabileceğini söz etti.

“Çarkı döndürebilmemiz için görünür olmamız lazım”

Senan Sahaf’ın sahibi Cevat Besi de sahaflığı “kültür aktarıcısı” olarak tanımlayarak, “İstanbul’un 20 milyonluk bir metropol olduğunu göz önüne aldığımızda, bence İstanbul’da gereğince sahaf yok. Mevcut olanın da sahiden sahaflık kavramını karşıladığından emin değilim. Bundan kendimi hariç tutmuyorum. Sahaflık mefhumu daha kutsal daha ulu bir şey.” tabirlerini kullandı.

Belediyeler tarafından yapılan sahaf etkinlikleriyle halkla direkt temas imkanı bulduklarının altını çizen Besi, bilhassa gençlerin sahaflarla tanışmasına ehemmiyet verdiğini lisana getirdi.

Besi, gerçek kitap tutkunlarının bu aktiflikleri takip ettiğini ve önemsediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Sahaflıkta münasebetin devamlılığı vardır. Bu etkinlikler yeni beşerler ve dostlar kazanmamıza vesile oluyor. Görünürlüğümüzün artması açısından yapılabilecek şeyler var. 2008’de Beyoğlu Belediyesi ile meydanlara çıkmaya başladık. Bu tıp aktifliklerin arttırılması gerekiyor. Çarkı döndürebilmemiz için görünür olmamız lazım. Bu cins aktiflikleri artırmalarını isteriz.”

Çınar Sahaf’ın sahibi Yusuf Başder ise kitaba ilginin azaldığını kaydederek, “Mesleğe başladığım devirdeki kitap okuma oranıyla şu anki ortasında bir uçurum var. Tekrar de gençlerden okuyanlar var.” diye konuştu.

Sahaflığa ve sahaflara olan ilginin azaldığına işaret eden Başder, “Sahaflar olarak belediyelerden fuar ya da şenlik üzere etkinlikler bekliyoruz. Hatta büyük meydanlarda yapılsa daha çok sahaf katılsa daha bir hoş olur diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Fatih Türkyılmaz

En az 10 karakter gerekli