DOLAR 34,5574 0.22%
EURO 36,0854 -0.46%
ALTIN 2.991,511,01
BITCOIN 33714410.23521%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:48

AKŞAMA KALAN SÜRE

Seçmenler, Gazze sıkıntısına yansılarını sandıkta göstermek istiyor
175 okunma

Seçmenler, Gazze sıkıntısına yansılarını sandıkta göstermek istiyor

ABONE OL
14/09/2024 02:40
Seçmenler, Gazze sıkıntısına yansılarını sandıkta göstermek istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – AA’nın “ABD seçimlerinde Gazze etkisi” başlıklı haber paketinin birinci kısmında Gazze nedeniyle oluşan yeni hareketlerin ABD seçimlerine nasıl tesir edeceği ve kararsız oyların tesiri mercek altına alındı.

Washington idaresinin İsrail’in Gazze’de yürüttüğü akınları fonlaması, birçok kararsız seçmen ve siyasetçide öfkeye neden oldu. Filistin yanlısı açıklamalarıyla bilinen Demokrat Senatör Bernie Sanders’ın Ulusal Demokrat Kongredeki konuşmasında kalıcı ateşkesten kelam ettiği anda salonda alkış kopması da bunun bir göstergesiydi.

Kasım 2024’te yapılacak seçimlerde kararsız hareketler, kendilerini sandıkta besbelli biçimde göstermek isterken Toplumsal Siyaset ve Anlayış Enstitüsünün (ISPU) nisan ayındaki “Müslüman Oylarını Kazanmak: Salıncak Eyaletlerde Bir Siyaset Öncelik Analizi” başlıklı araştırmasına nazaran, ABD’de Demokratların yüzde 78’i Gazze’de kalıcı ateşkesi destekliyor.

Müslümanların ortasında Demokratlara oy vermeyi planlayanların yüzde 89’u, Cumhuriyetçilere oy vermeyi düşünenlerin yüzde 72’si, salıncak eyaletlerdeki Müslüman seçmenlerin ise yüzde 91’i, Kasım 2024 seçimleri için aday kim olursa olsun Gazze’de kalıcı ateşkesin bir adaya oy verme olasılıklarını artıracağını söylüyor.

Ayrıca Reuters/IPSOS’un Nisan 2024’te ABD’nin tamamında yaptığı ankete nazaran, Amerikan halkının yüzde 77’si iktisat siyasetlerinin, yüzde 55’i ise dış siyasetin yanlış yolda olduğunu düşünüyor. Bu durum, adayların kazanmasında ve kazandıktan sonraki siyasetlerinde Gazze’nin belirleyici etkenlerden biri olduğunu gösteriyor.

Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin lider adaylarının İsrail yanlısı siyasetleri nedeniyle Müslüman-Amerikalıların birden fazla sandıkta kararsız oy kullanmayı veya üçüncü parti adaylarını desteklemeyi planlıyor.

Müslüman Amerikalılar ile kararsız hareketler, Gazze konusunda Kongre ve etrafında epey tesirli rol oynadı. Kongrenin açıldığı günden itibaren 4 gün boyunca “Bir bomba daha istemiyoruz” sloganıyla kalıcı ateşkes ve silah ambargosu taleplerini bina etrafında bir ortaya gelerek duyurmaya çalıştı.

Bu toplantılara Minnesota’dan Temsilcisiler Meclisi Üyesi Demokrat Ilhan Omar, Georgia’dan temsilci Ruwa Rumman, Pennsylvania’dan Temsilciler Meclisi Üyesi Summer Lee üzere isimler de iştirak etti, konuşmalar yaptı ve dayanaklarını gösterdi.

Tüm dikkatler salıncak eyaletlerin üzerinde

Ulusal Kararsızlar Hareketi ve AbondonBiden (Biden’ı Terk Et) hareketleriyle ABD’de birçok eyalette örgütlenen Müslüman Amerikalılar, öteki kararsız hareketlerle birleşerek sandıkta Amerikan idaresinin Gazze konusundaki tavrına reaksiyonunu göstermeyi hedefliyor.

Özellikle başkanlık seçiminin yazgısını belirleme özellikleriyle bilinen “salıncak eyaletlerde” ağırlaşan Müslüman nüfusun tesiri, tüm dikkatleri bu eyaletlerin üzerine çekiyor.

AbondonBiden hareketinin kurucusu ve Minnesota Üniversitesinde sosyoloji profesörü Hassan Abdel Salam, AA muhabirine, “Bizim bir stratejimiz var ve bu strateji Başkan’ı (Joe Biden) ve Lider Yardımcısı’nı (Kamala Harris) cezalandırmak ve sonra bunun kabahatini yahut sorumluluğunu üstlenmek, böylece bizi asla görmezden gelmeyecekleri bir güç haline gelmektir.” dedi.

Bunun daha sonra bir uyanışa, Demokrat Parti içinde bir hesaplaşmaya ve Cumhuriyetçilerin davranışlarını tekrar gözden geçirmeye zorlayacağı değerlendirmesini yapan Abdel Salam, “Çünkü bu iki parti de sorumlu. Bu ikisi de bu milleti yönetiyor.” tabirlerini kullandı.

Abdel Salam, Demokrat Partiden ABD Lider Yardımcısı Kamala Harris’ın adaylığının katılaşması sonrasında “‘Harris’i terk et’ üzere bir fikre geçmemizin sebebi, her Amerikalıya bu kişiyi desteklemenin soykırıma ortak olmak manasına geldiğini açıkça göstermektir.” diyerek, AbondonHarris (Harris’ı Terk Et) hareketinin işaretini verdi.

Üçüncü parti adaylarına yönelim var

ABD Müslüman toplumunun önde gelen isimlerinden, Dallas merkezli Yaqeen Enstitüsünün Lideri Dr. Ömer Süleyman da “Gazze’yi önceleyen birçok Müslüman Amerikalının bu iki adaydan da hayal kırıklığına uğradığını, üçüncü parti adaylarına yöneldiğini düşünüyorum ve üçüncü parti adaylarının ikisi bu yıl hakikaten ilginç.” yorumunu yaptı.

Yeşil Parti lider adayı Jill Stein ve Halkın Partisi lider adayı Cornel West’in Müslüman lider yardımcısı adaylarının bulunduğunu, her ikisinin de Filistin konusunda neredeyse “referandumdaymış” üzere yarıştıklarını, soykırımı açıkça kınadıklarını ve İsrail’in hesap vermesini istediklerini belirten Süleyman, “Ulusal bir oy kampanyası, üçüncü bir parti adayı ya da öteki bir şey, ne olursa! Lakin Gazze ve Filistin için sandıkta gösterilmesi gereken bir şeyler olmalı.” sözlerini kullandı.

ABD’nin en büyük Müslüman sivil hakları örgütü Amerikan-İslam Alakaları Kurulu CAIR’in Hükümet İşleri Yöneticisi Robert McCaw da “Anketlerde bu seçim periyodunda Müslümanların daha evvel hiç olmadığı kadar üçüncü parti adaylarına dayanak verdiğini ve ülke genelinde 700 binden fazla seçmenin protesto hedefli kararsız oy kullandığını görüyoruz. Bunların büyük çoğunluğu Müslüman. Müslüman Amerikalılar, Amerikan siyasetinin gidişatından müthiş derecede hayal kırıklığına uğradılar. Değişim görmek istiyoruz. Değişimin sesi olan adaylar görmek istiyoruz.” diye konuştu.

“Bazı eyaletlerde Müslüman nüfus belirleyici olabilir”

Müslüman Amerikalılar, ABD’nin Gazze siyasetini değiştirmesi için ellerindeki tüm araçları kullanarak seçimlerde seslerini duyurmak ve güçlerini göstermek istiyorlar. Bilhassa salıncak eyaletlerdeki Müslüman nüfusun seçimlerde kritik rol oynaması bekleniyor.

CAIR’in Michigan’da yaptığı anket, Müslümanların yüzde 94’ünün ön seçimlerde kararsız oy kullandığını ortaya koydu. AbondonBiden hareketinin kurucusu Abdel Salam, salıncak eyaletlerin kritik tesirini şöyle açıkladı:

“ABD, ülkedeki tüm insanların çoğunluğunu elde ettiğiniz vakit lider olabileceğiniz bir demokrasi değil. Gerçekte kimin lider olacağını belirleyen kritik eyaletler var. Sayıları yaklaşık 5 ila 9. Bunlara salıncak eyaletler deniyor ve iki üst seviye aday ortasındaki fark hayli ince. Kritik eyaletleri kazanırsanız o vakit lider olursunuz.”

Hassan Abdel Salam, salıncak eyaletlerden Wisconsin, Arizona, Michigan, Georgia ve Minnesota’da kâfi Müslüman nüfusunun bulunduğunu, bu eyaletlerde kimin tekrar kazanacağını sahiden belirleyebileceklerini tabir etti.

CAIR Hükümet İşleri Yöneticisi McCaw da buradaki Müslüman nüfusun seçim sonucunu etkileme ihtimaline dair şunları söyledi:

“Müslüman Amerikalılar, bir dizi kıymetli çekişmeli eyalette bulunuyor. Pensilvanya, Wisconsin, Michigan, North Carolina, Georgia, Arizona, Nevada. Tüm bu eyaletler, Müslüman nüfusa göz dikmiş durumda. Natürel tüm oyları değiştiremeyebilirler lakin sıkı bir yarışta sonuçları katiyetle değiştirebilirler.”

Oy kullanmamayı düşünenler çok

Kuzey Carolina Üniversitesinde tarih alanında doktora yapan ve yerleşke protestolarına katılarak Amerikan polisiyle karşı karşıya gelen Filistin destekçilerinden Abdul Basith Basheer de bu eyaletlerdeki Müslüman seçmenlerin kararsız oy kullanabileceklerini veya üçüncü parti adaylarını destekleyebileceklerini söz ederek, şunları kaydetti:

“Birçok insan, aslında bu seçimde oy kullanmamaya çok kararlı zira birçok insan her iki partinin, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Partinin ve her iki adayın bilhassa Filistin sorunu ve Gazze’de devam eden mevcut savaşla ilgili olarak artık çıkarlarımızı sahiden temsil etmediğini düşünüyor. Çok sayıda insan, neredeyse büyük çoğunluk, oy vermemenin en güzel seçenek olduğunu düşünüyor.”

Muhabir: Halil İbrahim Ciğer

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP