AA
TRABZON (AA) – Trabzon’da antioksidan özelliği hasebiyle iktisada kazandırılan isabella üzümünün bugünlerde hasadına başlandı.
Sinop’tan Artvin’e kadar Karadeniz’de yetişen, halk ortasında kokulu üzüm ve “ilaç üzüm” olarak bilinen isabella, bünyesinde bol ölçüde resveratrol (kırmızı üzümlerden elde edilen ve antioksidan gibisi özelliklere sahip bir bitki bileşiği) ve antioksidan bulunduruyor.
Diğer üzüm cinslerine oranla kendine has kokusu ve ağır aromasıyla ön plana çıkan isabella, bugünlerde üreticilerine ekonomik katkı sağlayan eser haline geldi.
İl genelinde üretiminin artırılması yönelik Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarım ve Orman Müdürlüğünce geçen yıl 400 dönüm alanda isabella üzümü üretimine dayanak protokolü imzaladı.
“Her yıl çiftçilere fiyatsız fidan dağıtımı yapılıyor”
Trabzon’un en büyük ikinci ilçesi Akçaabat’ta da Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 4 yıldır çiftçilere fiyatsız fide dağıtılıyor.
Her geçen gün üretimi artan isabella üzümünde hasat periyodu ekim ayına kadar devam edecek.
Sabahın birinci ışıklarında bahçeye inen üreticiler, narin yapısıyla meyvesine fazla dokunmadan bağlarda topladıkları üzümleri kasalara doldurup satışa hazır hale getiriyor.
Yöre halkı tarafından meyve, meyve suyu, pekmez olarak tüketilen ve satışa sunulan isabella üzümü, 2022’de TTSO’nun teşebbüsleriyle gece ve gündüz kremi olarak da kozmetik dalına giriş yaptı.
“Üretimde yaklaşık 20 bin tona ulaştık”
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, AA muhabirine, bu yıl 2 bin 500 civarında isabella üzümü fidesi dağıttıklarını söyledi.
Toprakla buluşan fidelerin meyve vermeye başladığını belirten Ekim, “Fideleri dağıttıktan sonra onların da eserleri gelmeye başladı. Burada özel bölümle de uyumumuz var. Çiftçimize hem topladıkları eseri özel dalda işletme hem de Akçahasat tesisimizde kıymetlendirme imkanı sunuyoruz.” diye konuştu.
Ekim, üretimde yaklaşık 20 bin tona ulaştıklarına işaret ederek, özel dalın üretilen eserlerin çabucak hemen hepsini aldığını lisana getirdi.
Kokulu üzüm üretimini artırmak istediklerini lisana getiren Ekim, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Kokulu üzümün hem meyve suyu hem de farklı eserler üretilmesinde aşikâr bir basamağa gelmesini hedefliyoruz. Kokulu üzüm bölgeye has bir eser. O nedenle gelişmesi için uğraş ediyoruz. Belediye olarak fideler üretip dağıtıyoruz. Çiftçimize bu yıl da hem öbür eserlerde hem de kokulu üzümde dağıtmalarımız devam edecek.”
“Hemen çabucak 1,5-2 ton ortasında eser alıyoruz”
Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli Mahallesi’nde babasına ilişkin üzüm bağlarında hasat için ter döken Ali Kamış da daha evvel tarla olan bahçede birinci olarak kivi üretimi yaptıklarını söyledi.
Kivide bekledikleri randımanı alamayınca bahçeye kokulu üzüm fideleri diktiklerini anlatan Kamış, “Olgunlaştıkça satıyoruz. Şu an burası 1 dönümlük alan. Meskenin yanında da 1 dönüm var. Olgunlaştıkça haftada bir topluyoruz.” dedi.
Kamış, yaklaşık 3-4 yıldır üzüm üretimi yaptıklarını kaydederek, “Hemen çabucak 1,5-2 ton ortasında eser alıyoruz. Şu anda mutluyuz.” sözünü kullandı.
Bahçeyle ilgilenildiğinde daha yüksek randıman alınabileceğine dikkati çeken Kamış, hasat sonrası üzümleri pazarcılara sattıklarını belirtti.
Kamış, hasat başlamadan eser talebinde bulunanlar olduğunu da tabir ederek, “Bu sene havalardan ötürü üzüm iki sefer vermiş oldu. Altta siyahlar, üste yeni yeşilleri var. Natürel bunlar bir iki haftaya biter, başkalarını bekleyeceğiz. Onlar hava koşullarına nazaran nasıl olur bilmiyoruz fakat hasat 3-4 hafta sürer.” diye konuştu.
Muhabir: Meltem Yılmaz Karakurum
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce