DOLAR 34,0881 0.07%
EURO 37,5895 0.07%
ALTIN 2.754,640,07
BITCOIN 19614630.6941%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’de ithalat bağımlılığının önüne “enerji kalkanı” ile geçilecek
68 okunma

Türkiye’de ithalat bağımlılığının önüne “enerji kalkanı” ile geçilecek

ABONE OL
09/09/2024 14:00
Türkiye’de ithalat bağımlılığının önüne “enerji kalkanı” ile geçilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, ithalat bağımlılığının azaltılması gayesiyle güç ve öbür kritik emtialar üzere ögelerin yurt içinde üretimi teşvik edilecek, tüketim malı ithalatına olan talep sonlandırılacak.

AA muhabirinin 2025-2027 yıllarına ait OVP’den yaptığı derlemeye nazaran, ihracattaki artışı teşvik eden, ithalatın sürdürülebilir düzeylerde kalmasını sağlayan, hizmetler dalında ise Türkiye’nin potansiyelini daha faal kullanan bir dış ticaret siyaseti uygulanacak.

Yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacak siyasetler hayata geçirilerek memleketler arası düzenlemelere ahenk güçlendirilecek, ihracatçı firmaların dönüşümü desteklenecek.

Avrupa Birliği (AB) dijital iktisat düzenlemeleri ve Yeşil Mutabakatı doğrultusunda, rekabetçiliğin artırılması için gerekli mevzuat, dayanak siyasetleri ve milletlerarası mutabakatlara yönelik hazırlıklar tamamlanacak.

Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) türel altyapısı tamamlanarak AB Hudutta Karbon Düzenleme Sistemi’ne (SKDM) uyumlu bir yapı hayata geçirilecek.

Yüksek teknolojili eserlerin üretilmesi için işletmelere dayanak verilecek

Karbon fiyatlandırma sisteminin dallar üzerinde oluşturacağı ek maliyetlere yönelik ihracatın finansmanında kullanılan araçların çeşitliliği artırılacak.

İhracatın klasik eser ve pazar yapısı geliştirilecek, pazar çeşitlendirmesiyle yeni pazarlara ulaşmak, mevcut pazarlardaki pozisyonu güçlendirmek için ihracatçıların gereksinimlerine yönelik uygulamalar hayata geçirilecek.

Türk malı imajının güçlendirilmesine yönelik milletlerarası markalaşma faaliyetlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Dünya ticaretinde hissesi artan yüksek teknolojili ve katma kıymetli eserlerin yurt içinde üretimine yönelik potansiyel tespit edilerek, işletmeler bu alanda desteklenecek.

Dünya ticaretinde hissesi düşen ancak Türkiye’nin pazar hissesinin yüksek olduğu düşük teknolojili ve istihdam ağır eserlerde kesim içi ve kesimler ortası dönüşüme yönelik gerekli önlem ve dayanaklar, ilgili kurumlarla işbirliği içinde geliştirilecek.

İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi aracılığıyla ihracatçılar için kefalet yükü azaltılacak.

Türk Eximbank dayanakları, yüksek teknolojili ve katma bedelli ihracatın finansmanında yeşil ve dijital dönüşüme öncelik verilerek kullandırılacak.

İhracat potansiyeli yüksek coğrafik işaretli eserler için memleketler arası markalaşma stratejileri geliştirilecek.

Hedef aktif ticaret diplomasisi

Mevcut ticaret mutabakatlarının derinleştirilmesi, potansiyel ihracat pazarlarına yönelik yeni ticaret mutabakatlarının müzakere edilmesine yönelik faal ticaret diplomasisi benimsenecek.

Yürürlükteki özgür ticaret mutabakatlarının kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Afrika ve Latin Amerika’ya yönelik iştirak siyasetleri ile Türkiye’nin Asya ile ticaretinin istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını, yatırımların artırılmasını hedefleyen “Yeniden Asya Girişimi”, karşılıklı fayda ve öncelikler temelinde sürdürülecek.

Gümrük ve ticaret süreçlerinde maliyetlerin azaltılması gayesiyle bu alanda yerli teknolojinin geliştirilmesine ve aktif kullanımına öncelik verilecek.

Cari süreçler açığı maden yatırımlarıyla iyileştirilecek

İthalat bağımlılığının azaltılması da programın değerli başlıkları ortasında bulunuyor. Bu kapsamda “Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi” hazırlanacak.

Enerji ve öteki kritik emtialar üzere ögelerin yurt içinde üretimi teşvik edilecek, tüketim malı ithalatına olan talep sonlandırılacak.

Kritik maden ve minerallerin arzını ve güvenliğini sağlamaya yönelik milletlerarası direkt yatırımlar alanında Türk Devletleri Teşkilatıyla (TDT) işbirlikleri geliştirilecek.

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) maden yatırımlarıyla Türkiye’nin ithal bağımlılığının azaltılmasına ve dış ticaret istikrarı ile cari süreçler açığının güzelleştirilmesine katkı sağlanacak.

Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarına yönelik yurt içi ve dışında arama ve üretim çalışmaları artırılarak rezervler katma pahası yüksek biçimde iktisada kazandırılacak.

Maden arama faaliyetleri mevzuatta kamu faydasına faaliyet olarak tanımlanacak, madenlerin arama ve işletilmesinin cinslerine, niteliklerine ve sürdürülebilirlik unsurlarına nazaran ayrıntılı olarak ele alındığı yatırım garantisini artıracak yeni bir temel düzenleme hazırlanacak.

Nükleer güç, elektrik üretim portföyüne dahil edilecek, nükleer kapasitenin artırılmasına yönelik yeni proje ve teknolojiler geliştirilecek, nükleer santrallerde kullanılan ekipmanların yerlilik oranları artırılacak.

Metro, tramvay ve süratli tren üretimi dahil tüm raylı sistem araçlarının ulusal imkanlarla tasarımı ve yerli üretimi artırılacak.

Türkiye’yi kıymetli bir sinema üretim merkezi haline getirmek üzere memleketler arası üretimler desteklenecek.

Muhabir: Seda Tolmaç

En az 10 karakter gerekli