AA
ANKARA (AA) – Yönetmelik, OSB ve EB’lerin güç idaresinde daha fazla esneklik kazanmasını ve bu bölgelerdeki yatırımcıların güç muhtaçlıklarının daha faal bir biçimde karşılanmasını amaçlıyor. Bu sayede, bölgelerdeki güç tedarik zinciri güçlendirilerek, sanayi ve sanayi dallarında sürdürülebilir bir güç idaresi destekleniyor.
EPDK’nin “Organize Sanayi Bölgelerinin ve Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine Ait Yönetmeliği” çerçevesinde, ilgili kaideleri sağlayan OSB’ler, şirket kurma mecburiliği olmadan EPDK’den üretim yahut dağıtım lisansı alarak onaylı sonları içinde üretim yahut dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecek.
Bu kapsamda üretilen elektrik gücü OSB onaylı sonlar yahut EB içerisinde tüketilecek. Bu bölgelerde üretilen elektriğin sisteme verilmesi durumunda, bu güç için rastgele bir bedel ödenmeyecek ve bu güç Yenilenebilir Güç Kaynakları Destekleme Sistemi’ne (YEKDEM) bedelsiz katkı olarak pahalandırılacak.
Ayrıca, dağıtım lisansı sahibi olmayan OSB’nin yahut EB’lerden sorumlu hükmî bireylerin, OSB onaylı hudutları yahut EB içindeki dağıtım faaliyeti, bölgedeki dağıtım şirketi tarafından yürütülecek. Bu hukuksal bireyler iştirakçi yahut yatırımcılarının elektrik gücü yahut kapasitesi gereksinimini karşılamak gayesiyle özgür tüketici sıfatıyla elektrik gücü temin edebilecek.
Uzmanlar, bu yeni yönetmeliğin, sanayi bölgelerinde güç maliyetlerini düşürmeye ve güç arz güvenliğini artırmaya yönelik kıymetli bir adım olduğunu belirtiyor.
“Yönetmelik, sanayi altyapısının güçlendirilmesine kıymetli katkılar sunacak”
Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. OSB Bölge Müdürü Cüneyt Çalık, AA muhabirine, düzenlemenin OSB’ler açısından son derece olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Çalık, yeni düzenlemeyle OSB’lerin güç temini ve dağıtımında dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen faaliyetlerin ayrıntılarının düzenlendiğini ve bu süreçte üretim ile depolama faaliyetlerine değerli kolaylıklar sağlandığını söz etti.
Serbest tüketici hakkını kullanan OSB’lerin tek bir tedarikçiden güç temin edebilme konusunun yönetmeliğe eklendiği bilgisini paylaşan Çalık, “Eski yönetmelik ile kıyaslandığında, OSB’lerin kendi sonları içinde güç üretimi için ön lisans almak suretiyle süreçlerinin daha süratli yürütülmesi sağlanmış ve depolama faaliyetleri için uygulama metotları ayrıntılandırılmış. Böylelikle eski yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılan meseleler azaltılmış ve daha kolay uygulanabilir hale gelmiştir.” dedi.
Çalık, yönetmeliğin güç arz güvenliği konusundaki tesirlerine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Bu yeni düzenleme ile OSB’lerin güç arz güvenliği ve bilhassa ‘Teknik Kalite’ konusunda daha sağlam bir konuma gelmesi için ilgili mevzuata yapılan açık atıflar ve düzenlemeler, sanayicimizin üretim süreçlerinde kesintisiz bir akış sağlanması açısından değer arz etmektedir. Bu da endüstrimizin uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme yakalaması için kritik kıymete sahip.
Genel olarak bu yeni düzenlemeyle eski yönetmelikte de tarifli lisanslı faaliyetlerde yaşanan aksaklıklar giderilerek, OSB’lerin lisanslı faaliyetlerinden kaynaklanan hak ve yükümlülükleri daha net bir formda tanımlanmıştır ve bu konu sanayicilerimiz lehine bir düzenleme olmuştur. Ayrıyeten bu yönetmelikle EB’lerde faaliyet göstermek isteyen endüstricinin hakları teslim edilmiştir. EPDK’nin bu yeni yönetmeliğinin OSB’lerde uzun vadeli büyümeyi destekleyeceğine ve sanayi altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.”
Muhabir: Gökçe Topbaş
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce