AA
İSTANBUL (AA) – Milletlerarası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, not görünümünü durağan olarak belirledi.
Fitch açıklamasında, olumlu gerçek faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz muhafazalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, muhtemelen dış tamponlardaki güzelleşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü belirtildi.
AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, memleketler arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in not artışı ile birlikte kendi skalasında Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” not düzeyine ulaşmasına üç kademe kaldığını belirtti.
Ancak görünümün durağana çevrilmesi ve siyaset geri dönüşleri riskine işaret edilmesinin bir sonraki not artışında çabuk edilmeyeceğini, işler yolunda giderse 2025’Teki birinci değerlendirmesinde görünümün tekrar müspete dönmesinin mümkün olduğunu düşündürdüğünü söz eden Bürümcekçi, “Bu yılın son kredi değerlendirmesi 1 Kasım’da Standard & Poor’s’un (S&P) tarafından yapılacak, görünüm olumlu olduğundan kredi notunda bir kademe daha artış görüleceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Bluebay Varlık İdaresi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de, “Fitch Ratings’in bu kararı Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve ekibinin yaptığı siyaset ayarlamasının direkt bir sonucudur. Bunun için tebrik edilmeleri gerekir. Türkiye, artık güzelleşen bir not yörüngesinde olması nedeniyle bunu hak etti. Moody’s, kredi notunu iki kademe yükseltme kararı da bunu doğruladı.” dedi.
“Merkez Bankasının rezervlerini artırması not artırımında tesirli oldu”
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise, “Fitch Ratings’in not artırımı bekleniyordu lakin natürel kesin değildi. Bunun gerçekleşmesi olumlu bir gelişme.” dedi.
Yatırım yapılabilir kategoriye çıkmak için hala üç not artışı daha gerektiğini lakin son bir yılda Türkiye’nin notunda hem Fitch hem öbür kurumların not artışlarının epey güçlü adımlara işaret ettiğini vurgulayan Aslanoğlu, “Normal şartlarda not indirimi kolay, çıkışı zordur. Türkiye’nin not artırımı görece hızlanmaya başlamış görünüyor.” diye konuştu.
Aslanoğlu, bunun dışında değerlendirmelere bakıldığında bilhassa Fitch’in para siyaseti ve onun ögeleriyle daha fazla odaklanan bir kıymetlendirme sürecinde olduğunun daha evvel de izlendiğini yeniden misal bir kıymetlendirme görüldüğünü söyledi.
Özellikle para siyasetindeki sıkılığın güçlü olmasının Merkez Bankasının rezervlerini artırmasının ve bu artırımın güçlü olmasının ve devam edecek beklentisinin not artırımında tesirli olmuş göründüğünü belirten Aslanoğlu, makro ekonomik iddialara bakıldığında bir reyting kuruluşunun bakışı açısından bu iddiaların iktisat siyaset yapıcılarının varsayımlarıyla yakınsamasının bilhassa enflasyon kestiriminin Merkez Bankası iddialarına yakınsamasının şu etapta olumlu göründüğünü lisana getirdi.
Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın akabinde “negatif”ten “durağan”a çevirmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu, bu sene mart ayında da ülkenin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.
Muhabir: Burhan Sansarlıoğlu
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce