AA
ANKARA (AA) – Kelam konusu Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna nazaran, vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak, günlük hasılat fiyatlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat meblağları tespit edilecek.
Altın, gümüş, platin ve paladyum üzere değerli madenler borsa rayici ile kıymetlenecek.
Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve gibisi ödeme araçlarıyla gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti ismine kayıtlı olmayan ödeme sistemleri yahut aygıtları aracılığıyla yapılması durumunda tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi ismine kayıtlı olan bu sistem yahut aygıtları kullandıranlara başka ayrı her bir süreç için belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı ceza uygulanacak.
En düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya çıkacak
Ticari olmayan seyahat, cümbüş, spor üzere faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım üzere hizmetlerdeki KDV istisnası ve indirimi kaldırılacak.
Yabancı devlet kurum ve kuruluşlarınca zelzele nedeniyle yapılacak yardımlarda KDV istisnası sağlanacak.
Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen karlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak.
Yaşlılık, malullük, vefat aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine belge bazında 10 bin lira olan aylık minimum ödeme meblağı 12 bin 500 liraya yükseltilecek.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, birinci sefer yaşlılık yahut emekli aylığı bağlananların, birebir iş yerinde toplumsal güvenlik takviye primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde patronlara sağlanan 5 puanlık toplumsal güvenlik takviyesi sonlandırılacak.
Yurt içi minimum kurumlar vergisi
Kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde yürütülen projelerde faaliyette bulunan kurumların karları üzerinden yüzde 30 kurumlar vergisi hesaplanacak.
Bu kurumların münhasıran anılan faaliyetlerinden elde ettikleri çıkarlara değil, tüm faaliyet karlarına kelam konusu oran uygulanacak. Karar, bu maddelere nazaran düzenlenen mukavelelere direkt taraf olan kurumlar için geçerli olacak, taşeron mukaveleleriyle alt yüklenicilerin bu kapsamda yürüttükleri faaliyetlerden elde ettikleri yararlarında kurumlar vergisi oranına yönelik genel kararlar geçerli olacak.
Hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden evvelki kurum yararının yüzde 10’undan az olamayacak. Mikro ve küçük işletme tarifine giren kurumlar vergisi mükelleflerinin teknoloji geliştirme bölgesi yarar istisnası ile birebir işletmelerin AR-GE ve tasarım indirimleri de hesaplamada kardan indirilecek.
Payları, Borsa İstanbul Hisse Piyasası’nda birinci kere süreç görmek üzere en az yüzde 20 oranında halka arz edilen kurumlar, ihracat yapan kurumlar ile sanayi sicil evrakını haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri yararlarına uygulanan indirimler nedeniyle ödenmeyen verginin yanı sıra düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten evvel Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan teşvik dokümanları kapsamındaki yatırıma katkı fiyatlarıyla hudutlu olmak üzere, mükelleflerin indirimli kurumlar vergisi uygulaması nedeniyle ödemedikleri kurumlar vergisi, minimum vergi hesaplaması nedeniyle ödenmesi gereken kurumlar vergisinden düşülecek.
Yerel ve global taban tamamlayıcı kurumlar vergisi
Nihai ana işletmesinin konsolide finansal tablosundaki yıllık konsolide hasılatı, gelirin raporlandığı hesap periyodundan evvelki 4 hesap devrinin en az 2’sinde 750 milyon avro karşılığı Türk lirası hududunu geçen çok uluslu işletme kümelerinin bağlı işletmelerinin ilgili hesap devrindeki yararları, “yerel ve global minimum tamamlayıcı kurumlar vergisi”ne tabi tutulacak.
Uluslararası deniz nakliyeciliği faaliyetinden elde edilen yararlar ile bu faaliyetle kontaklı olarak gerçekleştirilen birtakım faaliyetlerden elde edilen çıkarlar lokal ve global minimum tamamlayıcı kurumlar vergisinden istisna tutulacak.
Anılan kurumlar vergisinden istisna edilen çıkarlara ait sarfiyatlar yahut istisna kapsamındaki faaliyetlerden doğan ziyanlar, istisna dışı çıkarlardan indirim konusu yapılamayacak.
Çok uluslu işletme kümesinin ülkesel bazlı vergi yükü hesaplamasında, o ülkedeki bağlı işletmelerin hesaplanan düzeltilmiş kapsanan vergileri dikkate alınacak. İlgili ülkenin mevzuatında kurumlar vergisi oranının taban kurumlar vergisi oranı olan yüzde 15’in altında olması durumunda, “Kabul Edilebilir Finansal Muhasebe Standartları”na nazaran hesaplanan ve ertelenmiş vergi varlığı hesaplarına alınan meblağlar, taban kurumlar vergisi oranı uygulanarak tekrar hesaplanacak.
Kurumlar vergisinin uygulanmadığı ülkelerdeki işletmelere, ziyanların taban kurumlar vergisi oranıyla çarpılması sonucu tespit edilen meblağları, sonraki hesap periyotlarındaki kapsanan vergilerde dikkate alabilme imkanı verilecek.
Yasayla vergi yükünün farklı hesaplanacağı işletme kümelerine, ek cari periyot minimum tamamlayıcı kurumlar vergisi hesaplanacağı durumlara ve kapsanan vergilerin bağlı işletmeler ortasındaki tahsisatına ait düzenlemeler de karar altına alınacak.
Küresel minimum tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı yüzde 15 olacak
Küresel minimum tamamlayıcı kurumlar vergisi yüzde 15 olarak uygulanacak. Minimum kurumlar vergisi oranı ile Kanun’a nazaran tespit edilen oran ortasındaki fark, global taban tamamlayıcı kurumlar vergisi oranı olacak. Ülke bazlı vergi yükünün minimum kurumlar vergisi oranını aşması halinde ise global minimum tamamlayıcı kurumlar vergisi hesaplanmayacak.
Yurt dışına çıkan vatandaşlardan çıkış başına alınacak harç fiyatı 500 liraya yükseltilecek. Yurt dışına çıkış harcı her yıl yine değerleme oranında artırılarak uygulanacak.
Kamu Vazifelileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kararları uyarınca kamu vazifelileri sendikalarına üye olup, aylık yahut fiyatından üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine her ay aylık yahut fiyatlarıyla toplu mukaveleyle belirlenen meblağda toplu kontrat ikramiyesi ödenecek.
Muhabir: Hülya Ömür Uylaş
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce