Türkiye’de bulunan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu ile Fethiye Belediyesinin bu yıl ikincisini düzenledikleri “2. Uluslararası Türk Halk Kültürü Kurultayı”, 3-6 Aralık tarihlerinde, Muğla’nın doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Fethiye’de gerçekleşti.
Kurultay’a Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kıbrıs, Türkiye, Nahçivan, Estonya, İran, Irak, Mısır, Moldova, Özbekistan, Polonya, Çuvaşistan, Dağıstan, Kabardin-Balkar, Tataristan, Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nden delegeler katıldılar. Kurultayda Batı Trakya Türklerini Işık Sadık Ahmet ve İbrahim Baltalı temsil ettiler. Bulgaristan Türklerinden Kurultay’da Şumnu Türk Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi ile Kaynak Dergisi sahibi Sabri Alagöz yer alırken Kosova’yı da Anayasa Mahkemesi üyesi Altay Suroy temsil etti.
Kurultay saygı duruşu, İstklâl Marşı, katılımcı ülkelerin tanıtımına yönelik sinevizyon gösterisi ve gönderilen mesajların okunmasıyla ile başladı. Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın yaptıkları açılış konuşmalarıyla Kurultay’a geçildi. Açılış bildirileri Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Işık Sadık Ahmet ve Prof. Dr. Necati Demir tarafından sunuldu. Daha sonra da Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Nagiyev’e verildi. Ödülü Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı verdi. Bu arada Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu da Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı tarafından plaketle ödüllendirildi. Kurultay üç gün boyunca toplam sekiz oturumda gerçekleşti ve kırk iki bildiri sunuldu. Kurultay’ın bu yılki konusu ise Türk kültürünün dünya kültürüne etkisiydi. Üç gün boyunca sunulan bildirilerde Türk kültürünün dünya kültürüne etkileri tartışıldı. Toplantıda alınan kararlar ve geniş bir değerlendirme sonuç bildirgesinde yer alacaktır. Yapılan konuşmalar önümüzdeki günlerde bir kitap halinde de yayınlanacaktır. Kurultay’da ayrıca Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Mustafa Aslan’ın ebru sergisi de yer aldı.
Kurultay’ın son gününde ise kapanış konuşmaları yapıldı. Türk Halk Kültürü Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu yaptığı konuşmada bildirilerin tamamının içerikli olduğunu, Avrasya denilen coğrafyadaki Türk kültürünün başka kültürlere etkileri ile Türk kültürünün başka kültürlerden etkilenme durumlarını dile getirildiğini belirtti. Nasrattınoğlu’nun, “Bugün gerçek Türk tarihi yazılmış mı? Bence yazılmadı. Bizim tarihimizi başkaları yazdı; Çin kaynaklarından, Arap ve Fars kaynaklarından esinlenerek yazıldı bizim tarihimiz. Bizim tarihimizi bizim tarihçilerimizin yazması lazımdır. Bizim tarihçilerimiz derken Türkiye’deki tarihçileri kastetmiyorum, Türk Dünyası tarihçilerini kastediyorum” sözleri dikkat çekti. Nasrattınoğlu daha sonra da Rodop Rüzgârı dergisi sahibi İbrahim Baltalı’ya yapılan saldırıya değindi. Nasrattınoğlu bu konuda şu görüşleri dile getirdi: “Batı Trakya’dan gelen gazeteci, araştırmacı İbrahim Baltalı’ya yapılan saldırıya kısaca değinmek istiyorum. Bu da tabii ki sonuç bildirgesinde yer alacak, Dışışleri Bakanlığı’mıza ve Yunanistan’ın elçiliğine duyurmak şartıyla bu görevi de yerine getirmiş olacağız. İbrahim Baltalı 19 Kasım 2009 günü Dedeağaç Mahkemesi’nde bir duruşmayı izlemeye gittiği zaman bir kaç “palikarya” tarafından ki tabiri mazur görün darp ediliyor, dövülüyor. Polise gidiyor, ifade veriyor. Daha ömcekilerde olduğu gibi ben şahsen bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Ama kamuoyumuzu bu konularda aydınlatırsak faydalı olacağı kanaatindeyim. Rahmetli Sadık Ahmet’in başına gelenler diğer soydaşlarımızın başına gelmemeli. Bu tür olayları protesto etmek suretiyle sesimizi duyurmalıyız, duyurmak durumundayız. Olmamalı böyle şeyler. AB üyesi olan ve bizim AB’ye girmemizi engelleyen bir ülkenin bize öğreteceği bir şey yok, ama onların bizden biraz insanlık dersi alamaları gerektiği kanaatindeyim.”
Fethiye Belediye Başkanı Dr. Behçet Saatçı da yaptığı konuşmada Türk Dünyası’ndan gelen konukları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Saatçı, “Türk Dünyası artık uçmaya başlamıştır. Bizim hükümran olduğumuz dönemlerde hak kiminse ona verilmiştir, hak güçlünün olmamıştır. Adaletin uyguşandığı günler olmuştur. İnşallah Allahü Teâlâ bu şerefli millete tekrar bu ulvi görevi vakfeder. Bu görevi alan insanlarda bu dünyayı kan gölünden çıkarıp yaşamaktan keyif alınan bir dünyaya dönüştürürler.” Saatçı son olarak da bütün Türklerin ortak olarak bir şey daha yapmaları gerektiğini belirtti ve sözlerini şu görüşlerle sonlandırdı: “Ortak alfabe konusunda herkesin çalışma yapması gerekiyor. Dilimizdeki yabancılaşmanın ortadan kaldırılması ve ileride tek dil etrafında toplanabilmemiz için bütün Türk topluluklarından bu işe gönül vermiş insanların bir araya gelerek çalışmalar yapmalıdırlar. ”
Kurultay’ın son gecesinde ise konukları bir sürpriz bekliyordu. Belediyenin tiyatro ekibi “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyunu büyük bir başarıyla sergiledi ve izleyiciler tarafından yoğun bir şekilde alkışlandı.
2. Ulslararası Türk Kültürü Kurultayı Fethiye Belediyesinin mükemmel düzenlemesiyle gerçekleşti. Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatcı Türk kültürüne ve Türk Dünyası’na gönül vermiş bir insan. Halk Kültürü Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu gibi Türk Dünyası’nın sorunlarını kendi dağarcığında yoğuran ve bunu daha sonra tüm insanlarla paylaşan çok değerli bu iki insanın bir araya gelmeleri mükemmel faaliyetlerin yapılmasını sağlamıştır. Kurultay’da herşey çok güzeldi. Güzel olmayan tek bir şey vardı o da havanın yağmurlu olmasıydı. Yağmur adeta Fethiye’yi bizlerden gizledi ve önümüze perde çekti. Üç gün boyunca yağan yağmur sonucunda maalesef Fethiye’nin o doğal güzelliklerini göremedik.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
9 gün önceHABERLER
13 gün önce