DOLAR 32,8248 0.04%
EURO 35,2439 -0.18%
ALTIN 2.451,13-1,53
BITCOIN 21103760.63607%
İzmir
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

2020 Olimpiyatlarına adayız

ABONE OL
14/11/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Barışına en büyük katkı yapan olimpizm ruhunu bir ülkede yaşamanın mutluğunu tatmak spor açısından değil, insanlığa hizmet etmek açısından önemlidir. M.Ö. Antik çağ döneminde bir ara dünya üzerinde var olan ülkelerin aralarında meydana gelen savaşların sona ermesi için yaratılan Olimpiyat oyunları M.Ö. ilk defa 776 yılında bugün Yunanistan’ın Başkenti Atina’da sadece atletizmin sürat koşuları ve disk atma dallarında gerçekleşmiş olup, o yıllarda bir birleriyle savaşan ülkeler arasında antik olimpiyat oyunlarının gerçekleşmesiyle bir barış dönemine girilmiştir. M.Ö. 776 yılında Atina’da gerçekleşen ilk olimpiyat oyunları sayesinde dünya üzerinde belli bir dönem savaşlar olmamış ve olimpiyat oyunları da amacına ulaşmıştır.

Yunanistan’da yapılan Balkan Atletizm Oyunları’na katılmak için iki defa Atina’da bulunduğumuz sırada ilk olimpiyat oyunlarının yapıldığı Olimpiyat Stadı’nı gördüm. Atletizm pistlerinin uzunluğu 263 metre olup, M.Ö. 776 yılında yapılan ilk olimpiyatlarda şampiyon olan sporcuların isimleri mermerler üzerine yazılmış olarak orada bulunmaktadır. En son 2010 Eylül ayında oradaydık. Sanki ilk olimpiyat oyunlarını yaşamış gibi olduk. Antik çağlarda daha sonraları da diğer spor dallarında da olimpiyat oyunlarına gerçekleşmiş ve zaman, zaman düzenli olarak olmasa da olimpiyat oyunları diğer ülkeler tarafından da organize edilmiştir. 1894 yılında tüm dünya ülkelerinin spor yönetimleri bir araya gelmiş, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni kurmuşlar ve ilk Modern Olimpiyat Oyunları 1896 yılında antik çağda ilk olimpiyatları gerçekleştirildiği Yunanistan’ın başkenti Atina’da uluslararası belirlenen kuralların uygulanmasıyla gerçeklemiştir.

 

SAVAŞLARDA ARA VERİLDİ

 

1896 yılından başlamak üzere Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarına rastlayan dönemler haricinde her dört yılda bir olimpiyat oyunları gerçekleşmektedir.

Olimpiyat oyunları dünyanın en eski ve en büyük spor organizasyonudur.

Olimpiyat oyunları M.Ö.776 tarihinden itibaren dünya barışını sağlamanın yanı sıra dünya sporcularını bir araya getirmekle beraber, tüm insanlığın karşılıklı dostluk ve kardeşlik ruhu içerisinde daha iyi ve daha barışsever bir toplum yaratılmasına hizmet etmektedir. Her dört yılda bir ülke olimpiyat oyunlarını organize eder ve bu konuda aday olan ülkeler olimpiyat oyunlarını düzenlemek için çaba gösterirler. Uluslar arası olimpiyat komitesi aday olan ülkeler arasında değerlendirmesini yapar ve aday ülkelerden birine organizasyonu verir.

1992 yılında DYP-SHP Hükümeti’nin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Ali Yılmaz’ın gayretleriyle 2000 yılı Olimpiyat Oyunları’nı İstanbul’da gerçekleştirmek için Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne 1992 yılında müracaat edildi. 1996 yılına kadar büyük gayretler gösterildi. Zamanın Başbakanı Sayın Tansu Çiller de bu konuda büyük çabalar gösterdi. Ama 2000 yılı olimpiyatlarını biz alamadık ve Avustralya kazanarak Sydney’de gerçekleşti. 13 Ağustos 2011 tarihinde İstanbul’da Sayın Başbakan Erdoğan 2020 Olimpiyat Oyunlarının gerçekleşmesi için İstanbul’un adaylığını açıkladı. 2020 Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’da gerçekleşmesi için Türkiye Cumhuriyeti olarak başta Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yetkilileri olmak üzere tüm spor camiasının çalışması gerekiyor. Umarız bu defa 2020 Olimpiyatları’nı İstanbul’da kazanırız.

 

    En az 10 karakter gerekli