DOLAR 32,9370 0.16%
EURO 35,2335 -0.23%
ALTIN 2.460,450,12
BITCOIN 20258391.38008%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

154 okunma

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü

ABONE OL
21/03/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

21march21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü’nde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı tüm dünya ve Avrupa’da şiddetle kınanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her yıl 21 Mart’ta kutlanan Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü 1960’ta aynı gün polis Güney Afrika’nın Saharpville kentinde ırk ayrımcı yasaların kaldırılması için barışçı gösteriler yapan halkın üzerine ateş açarak 69 kişinin öldürülmesinden dokuz yıl sonra 1966’da BM Genel Kurulu, 21 Mart’ı Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Günü ilan etmişti.

AGİT, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ortak bir bildiri ile sorunun önemine dikkat çektiler

Uluslararası Irk Ayrımcılığı’nın Ortadan Kaldırılması Günü dolayısı ile AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşıtı Avrupa Komisyonu (ECRI) ve Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), ortak bir açıklama yayımlayarak internette ırkçılık ve yabancı düşmanlığı odak noktası temelinde her türlü ırk ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını şiddetle kınadılar. Ortak bildiride AGİT, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ırkçı grupların interneti her zamankinden fazla kullandığını ancak bu durum karşısında ihtiyatlı olunması gerektiğini ifade ettiler.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Avrupa’da ayrımcılığın bugün temel bir problem oluşturduğunu ve ayrımcılığın sona erdirilmesinin Avrupa kıtasını yaşamak için daha iyi bir yer yapacağını söyledi. Siyasi liderlerin eşitliği teşvik etmelerinin öneminin altını çizen Hammarberg, ekonomik kriz dönemlerinde dahi devletlerin ayrımcılıkla mücadele konusunda çaba göstermekten vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Irk ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığı dünyanın hemen her yerinde olmakla birlikte bugün Avrupa’nın en önemli sorunlarından biri… Yaşamın her alanında varlığını hissettiren ayrımcılık Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin bütün insanların özgür ve hak ve onur açısından eşit olarak doğdukları hükmüne aykırı… Ayrımcılıkla mücadele konusunda ise asıl görev hükümetlere düşüyor. Hükümetler istisnasız her dönemde ayrımcılıkla etkin şekilde mücadele etmeliler. Hammarberg’in söylediği gibi ekonomik kriz dönemlerinde dahi ayrımcılıkla mücadele göz ardı edilebilecek bir konu değil… Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı için ayrımcılık günlük yaşamın bir parçası… Ancak bu sorunun çözülmesinde hükümet özel koruma önlemleri alarak azınlıkla diyalog içerisinde hareket etmeli” açıklamasında bulundu.

    En az 10 karakter gerekli