Geride bıraktığımız hafta meclis yine renkli ve hararetli olaylara tanıklık etti. Aksiyonu bol olanlardan başlayacak olursak ilk olarak; “Terör sorununun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, Meclis’in ve toplumun bilgilendirilmesi” amacıyla kurulması planlanan komisyonun görüşmeleri sırasında heyecanlı dakikalar yaşandı. Ak Parti, çözüm süreciyle ilgili kendi önergesiyle, CHP’nin İmralı görüşmeleri başlamadan önce verdiği önergenin birleştirilmesini istedi ve AK Partili 20 milletvekili, CHP’nin önergesine imza attı. Bunun zerine CHP, itiraz edip ve önergeyi geri çekmek isteyince Meclis’te sert tartışmalar yaşandı. Ak Parti’nin önergesinden sonra CHP’li vekiller imzalarını geri çektiler, ancak aynı önergeye AK Parti’den 21 vekilin imza atması üzerine Başkanlık Divanı önergelerin birleştirilmesine onayı verdi. CHP ve MHP’lilerden oluşan 100 milletvekili başkanlık kürsüsüne yürüdü. Muhalefet kanadından buna tepkiler doğal olarak sürdü; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; ”Bizim önergemizi değiştirerek, kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun” derken, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, iki önergenin taban tabana zıt olduğunu söyledi ve “Önergelerin birleşmesiyle bize gol atmaya çalışıyorsunuz, bu sizin yapınızda var” dedi. MHP’nin grup başkanvekilleri; Oktay Vural ve Mehmet Şandır’da bir basın toplantısı düzenlediler. Komisyona üye vermeyeceklerini yenileyerek, böyle bir komisyonunun kurulmasının Meclis’te oylanmasına katkı vermeyeceklerini-Meclis’te bu oylamaya katılmayacaklarının altını çizdiler. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de düzenlediği basın toplantısında; “AKP, Mehmetçik katillerine sınırı geçmesi için elden gelen her kolaylığı yerine getirmeye çalışıyor. 9 Nisan 2013; AKP’nin, halktan aldığı egemenlik hakkını bebek katili Öcalan ile paylaştığı, PKK’nın rehinesi haline geldiği tarihtir. Siyasetin silahlı güçler karşısında diz çöktürüldüğünün tarihidir. AKP, dün CHP’nin önergesinin altına saklanarak pozisyon olmaya çalışmıştır. AKP dün Meclis’te ezilmiştir” dedi. Peki bu kadar hararetli tartışmalara sebep olan önerge ne? CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 4 Mart tarihinde verdiği önerge; “Yaklaşık otuz yıldır Türkiye’nin gündemini meşgul eden kanlı çatışmalı ortama sebebiyet veren olay ve olguları araştırmak; toplumu kutuplaştıran, toplumsal barışı dinamitleyen, ülke kaynaklarını heba ettiren ve en önemlisi de yurttaşlarımızın yaşamına mal olan bu sürecin son bulması için çözüm yollarını araştırarak TBMM’ye bu bağlamda öneriler sunulması maksadıyla Toplumsal Barışı Bozan Olayları Araştırma ve Çözüm Yolları bulma amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.”
PANTOLON KRİZİ
Kadın milletvekillerinin gözü aydın, pantolon krizi çözüme kavuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, yeni içtüzüğün gerekçesine, kadın milletvekillerinin pantolon giyebileceklerinin yazılmasını kararlaştırdı. Komisyon, milletvekillerinin giyeceği kıyafeti düzenleyen maddeyi, mevcut İçtüzükteki haliyle benimsedi. Maddenin gerekçesinde de kadın milletvekillerinin tayyörün yanı sıra pantolon ve ceket giyebileceklerinin yazılması kararlaştırıldı.
DİNLEMELER
Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, eski istihbaratçıları dinledi. Kara kutulardan çok çarpıcı iddialar ve açıklamalar geldi.
Eski istihbaratçı Bülent Orakoğlu; Başbakanların geçmişte de bugün de hep dinlendiğini belirtti. Osman Ak da “Telefon santralini siz kurmamışsanız, cumhurbaşkanı bile dinlenebilir” dedi. Ak’ın iddiasına göre, Başbakan, odasındaki prize konan ve piyasada 150 liraya satılan bir böcekle dinlendi.
Ak; Telefonla haberleşmeyi sağlayan komünikasyon şirketlerinin milli olmadığını ve telefon santrallerinde güvenlik açığı olduğunu belirtti ve istenirse, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün dahi çok rahatlıkla dinlenebileceğini öne sürdü.
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanlarından Sabri Uzun’a göre de Türkiye’deki yasa dışı dinleme işlemlerinin tamamının devlet görevlileri tarafından yapılmakta ve devlet görevlisi olmayanlar tarafından yapılanlar da anında yakalanmakta.
ÇÖZÜM HALAYI
Meclisin renkli tarafında da İzmir Milletvekili Rifat Sait var. Çözüm sürecine destek olmak için geçtiğimiz günlerde 100 kişilik bir heyetle Diyarbakır-Mardin gezisi yapan sonra önümüzdeki günlerde Van’da temaslarda bulunacak olan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ile Balkan- Anadolu dernekleri temsilcilerinden oluşan heyet, TBMM bahçesinde halay çekti. İzmir Milletvekili Rifat Sait, geçen ay 100 kişilik bir ekip ile Diyarbakır’a gittiklerini hatırlatarak, “12 Mayıs’ta da Van’a gidiyoruz. Doğu ile batıyı birleştirmek istiyoruz. Çözüm sürecine destek vermek istiyoruz. Türkiye’nin her insanını kaynaştırmamız gerekiyor. Bu yüzden arkadaşlarımız burada. İzmir’den geldiler. İzmir’in bu konuda çok muhafazakâr olduğunu söylüyorlar ama İzmir insanı işte böyle güzel halaylar çekiyor, kaynaşıyor. Diyarbakır’a gidiyor, Van’a gidiyor ve çözüm sürecine destek veriyor” diye konuştu.
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce