Bir İnsanlık Abidesi:Kemal Baysak

29 Mart 2024 - 14:18

Bir İnsanlık Abidesi:Kemal Baysak

Son Güncelleme :

08 Ocak 2021 - 22:01

1.515 okuma


(Last Updated On: 08/01/2021)

 

Her ölüm erken ölümdür.
Acı, hüzün, gözyaşı doludur. Anılar yüklüdür.
Ama..Güzel İzmir’in sembolü olmak ayrı bir şey..
Kaç kişi var ki, sağdan say, soldan say iki elin parmakları..
Türkiye’nin öncü sanayicisi.. Karşıyaka’nın efsane Belediye Başkanı..Tıpkı dinimizin öngördüğü gibi ‘sağ elin verdiği yardımları sol elin bilmediği’ bir gönül dostu.. Atatürk ve Karşıyaka sevdalısı..Bosnalıların yüreği sevgi dolu ‘Oscar Schindler’i..’. Acımasız kurşunlara, zalimliğe neredeyse tek başına karşı duran bir ‘cesur yürek’.. Yardımsever, hayırsever, insansever bir ‘can ağabey’.. Kemal Baysak… Hizmetleri, dostluğu, yardımları, mazluma sahip çıkan kişiliği ve zerafeti ile ‘unutulmazların unutulmazı’..
Yeri doldurulamayacak, sevgisi asla bulunamayacak bir devlet adamı..
Baba tarafından akrabayız, o yüzden yaşamım boyunca sevgi elini hep üzerimde hissettim, hep varlığı ile güç ve huzur buldum.
20 Ağustos’ta(2020) işyerinde ziyaret ettik Fırat’la..(Tartan). Ne çok sevgi birikmiş konuşacak, ne çok hasret yüklenmiş anılarla yoğrulacak.. Ve ne güzel insanlar varmış kubbede hoş sada bırakıp bizim bir saatlik sohbetimizde devleştikçe devleşecek..
Aileler, kayıplar, güzel günler özlemi, siyasette yenileşme.. Ne dolu dolu sohbet olmuştu.. Genç bir avukat olarak zorlu bir mücadeleye giren Fırat’a öğütleri herkesin örnek alması gereken türdendi:
‘Ne güzel bir mesleğin var. Hukuk herkese lazım. Hak, hukuk, adalet olmazsa toplum ve devlet olmaz. Millet yaralanır. Onun için birey olarak bu yoldaki emeklerini küçümseme. Adalet birer birer büyür, toplumun huzuru olur. Atatürk’ü rehber bil kendine..’.
Yorgundu, belinden rahatsızdı.
Kapıda karşıladı bizi, yine kapıda uğurladı, ‘inmeyin’ diye yalvarmamıza rağmen. Bu nezaket ve zerafet; Bülent Ecevit’te, Süleyman Demirel’de, İsmail Cem’de, Erdal İnönü’de, Necmettin Erbakan’da gördüğümüz türdendi, tanıdıktı.
31 Aralık günü aradım, yeni yılı kutlamak için. Döndü Hanım, ‘Biraz rahatsız, ileteceğim, çok sevinecek’dedi, hüzünlendim, dua ettim.
Ne çok anılarımız var, ne çok hizmeti.
Onurla taşıdığı Bosna Hersek hamiliği ne olacak?
Kim doldurabilecek?
Bir anı; İzmir Milletvekiliyim, TBMM İdare Amiriyim. Her zaman ki nezaketi ile ‘hayırlı olsun’a geldi Meclis’e. Bosna dramı sonrası. Acılar hala taze. Ben de Kemal Ağabeyin önderliği ile seferber oldum Bosna Hersek’in yaralarının sarılması için.. Üniversiteye yardım, bilgisayarlar, spor malzemeleri..Bosna’nın garip, acılı insanlarına ulaşan her yardım yaşam sevinciydi.. Bizi o törende de yalnız bırakmadı. Bir ara gözlerimiz kenetlendi, gözyaşlarımız hızlandı.
Hem sevinç, hem hüzün saklıydı o gözyaşlarında..
Mostar köprüsü onarıldı, önemliydi, o talebi kovalayan yine Kemal Ağabey’di. Ecevit’in duyarlılığı çok etkilemişti Onu.
Sonra benim Konak Belediye Başkanlığı dönemim.
Kadın futbol takımımız Şampiyonalar Ligi’ne kaldı.
Çeyrek final maçı Saraybosna’daydı. Yine bizi yalnız bırakmadı Kemal Ağabey. Hatta maç günü Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç’ i de ziyaret ettik birlikte.
Balkan coğrafyasının gönüllü, mütevazı Dışişleri Bakanı idi adeta.
Savaş döneminde sırtında taşıdığı yardımları mı anlatsam, Karşıyaka’da, Egekent’te garip, yalnız, öksüz Bosnalılar için tuttuğu, dayayıp döşediği, sevgiyle beslediği evleri mi?
Fakire, fukaraya katkılarını mı?
Kötü, acı günlerdeki dostluğunu, büyüklüğünü..
Anılar, anılar..
Sevgi, saygı, yücelik, insanlık..
Onlar arasında bir anıt gibi yükselen zerafet; Kemal Baysak..
Yokluğu büyük boşluk.
Kolay doldurulamayacak.

 

Dr Hakan Tartan
Gazeteci – Yazar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik E. Bakanı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hikmet Hepbaytaş 09/01/2021 / 21:04 Cevapla

Çok duygulandım , elnize sağlık başkanım.
Sevgili Kemal Baysak ağabeyimize Gani Gani Rahmet diliyorum , Mekanı Cennet inşallah. Saygı ve Sevgi ile anacağım.

Fatma Gulkan 19/01/2023 / 18:08 Cevapla

Rahmetli Kemal Baysak beyi tanıma fırsatım oldu. Adana Boşnak derneğinde yönetimde olan annem Rahmetli Dursune Elma sayesinde tanıştım. Adana derneklerine de çok destekleri olmuştu. Srebrenitsa Soykırım Anıtı açılışı gerçekleşirken de yanımızdaydı. Balkanlardan ve Ülkemizde yaptığı işlerle her zaman anılacaktır.