Futbolun Fizyolojisi

16 Nisan 2024 - 17:54

Futbolun Fizyolojisi

Futbolda elit sporcuların üst düzeyde müsabakaların gerektirdiği fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip olmaları gerekir.

Son Güncelleme :

17 Ocak 2021 - 20:42

1.273 okuma


(Last Updated On: 17/01/2021)

 

 

Futbolda elit sporcuların üst düzeyde müsabakaların gerektirdiği fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip olmaları gerekir. Bu özellikler maç ve antrenmanlar sırasında tamamen futbola özgü koşullarda yapılan ölçümlerle saptanabildiği gibi, saha ve egzersiz laboratuvarında yapılabilen testlerle de prtaya konulabilmektedir.

Futbolda fiziksel ve fizyolojik özellikleri orta derecede olan bazı futbolcular, teknik ve taktik özelliklerini üst düzeyde kullanarak başarılı olabilmektedir.Teknik ve taktik becerileriyle fiziksel açıklarını kapatmaktadır.

Fakat başarılı olabilmede hem fiziksel hem teknik ve taktik becerilerin birlikte çok iyi seviyelerde olması en arzu edilen durumdur.

Takımda bazı pozisyonlara göre de oyuncuların fiziksel ve fizyolojik olarak farklılaştıkları gözlenmektedir.Elit futnolculardaki fiziksel ve fizyolojik özelliklerin bilinmesi, kendi oyuncularımızda olması gereken düzey konusunda da bize önemli bilgiler sağlayacaktır.

Bir futbol maçında harcadığımız enerjinin çoğu aerobik yoldan sağlanır.

Futboldaki aktivitelerin büyük bölümünü, topla oynayan oyuncuya boş alan yaratma veya rakibi aldatma veya rakibin koşarak izlenmesi gibi aerobik özelliği fazla olan topsuz hareketler oluşturmaktadır.

Oyuncular topla birlikteyken ve sonuca gitmek için yapılan hareketlerde de anaerobik performans ön plana çıkar.

Bir maçta bir oyuncu 90 saniye bir sprint, her 30 saniyede bir de yüksek şiddette eforlar yaparak anaerobik enerji kaynakları kullanırlar.Futbolda gerekli olan enerji çoğu aerobik yoldan elde edilmekte birlikte, futbolda asıl sonucu belirleyen hareketlerdeki enerji daha çok anaerobik yoldan sağlanır.

Futbolda kas kuvveti topa vurmada, ikili mücadelelerde ve fiziksel teması karşılamada önemli rol oynar.Patlayıcı güç ( birim zamanda oluşan kuvvet) ise kısa sprintlerde, hızlanmada, topu kazanmak için yapılan hamlelerde ve hava toplarında performansı etkileyen önemli faktörlerden biridir.

Sporcu maksimal efpra çıktığı bir-iki dakika daha çalıştırılarak maksimal düzeydeki oksijen kullanma özelliği saptanır.

Bu maksimal VO2 şeklinde ifade edilir.Sporcuların ve takımların birbirleriyle kıyaslanmasında kilo başına değerler kullanılır.

Elit futbolcularda yapılan araştırma sonuçlarına göre saptanan fiziksel ve fizyolojik özellikler, sporcular farklılık göstermektedir.

O yüzden sporculara yapılacak testler ile ilgili başarı planları yol haritası doğru şekilde ilerlemede başroldür…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.