Mübadil Gelenek ve Görenekleri

24 Nisan 2024 - 11:57

Mübadil Gelenek ve Görenekleri

Gelenek: Bir toplumda çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır.

Son Güncelleme :

28 Mayıs 2021 - 10:56

609 okuma


(Last Updated On: 28/05/2021)

İnsanlar, birikimlerini, hayatlarında değer verdikleri, kendileri için önemli unsurları gelecek kuşaklara aktarmak istemişlerdir sürekli, insan topluluklarının böyle bir yol izlemesi doğal olarak bazı unsurların insan için anlamının farklı olması sonucunu doğurmuştur.

Görenek ise Türkçe” görmek” kelimesinden türetilen “görenek” kelimesine, sözlüklerde “insanların birbirlerine bakarak yaptıkları şey, adet, usul, alışılmış tarz, hareket” denir. Sözlük anlamında da görüldüğü gibi görenek, bir şeyin görülerek yapma alışkanlığının kazanılmasıyla elde edilir. Göreneğin örfe, adete, geleneğe bakarak yaptırım gücü daha zayıftır.Örfteki yapılma zorunluluğu,adet ve gelenekteki yapılmalı özelliği, görenekteki yapılabilme özeliğini alır.En yalın tanımıyla bir şeyi görüle geldiği gibi yapma alışkanlığı olan görenek,öteki sosyal alışkanlık gibi gerekli uygun görülenleri kapsar.Ama bunların mutlaka yerine getirilmesini istemez

 

Kazanılması ve benimsenmesi asırlarca süren gelenek ve görenekler Rumeli’den, Adalar’dan gelen mübadil torunlarınca günümüzde de devam ettirilmektedir.Mübadil kültüründe devam eden bazı gelenek ve görenekleri sizler için derledim.

 

1-Bebek doğunca aileden birinin kapı kapı gezip müjde vermesi komşulardan veya akrabalardan para toplaması

2-Ruba taşımak(düğün arifesi kız evine çeyiz gitmesi)

3-Yemekli düğünlerimizde pilav yemek için herkesin kaşığını evden getirmesi

4-Düğünlerde köylüden kap kacak toplanması

5-Düğünden bir gün önce damadın yakın bir akrabasında kalması ve davul eşliğinde oradan alınıp gelin evine halay çekerek gidilmesi

6- Nişanlı kıza adellez(Hıdırellez)kuzusu getirilmesi

7-Köydeki işlerde meci(İmece)yapılması

8- Düğünde yük(gelin eşyası) almaya gidilmesi

9-Damada yastık satıp para alınması

10-Düğün sonu nişan dikilip vurana ödül verilmesi

11-İlk teravi namazı sonrası davulu kim alacığı ihalesinin yapılması

12-Arife günü davulcunun ev ev gezip para toplaması

13-Yabancı damattan(Mübadil Olmayanlardan)para alınması

14-Davulcunun evli ve nişanlı gençlerin evinden havlu,çember(yemeni)istemesi

15-Kız verildiğinde,erkek evinde bisküvi(gurabiye)ve lokum ikram edilmesi

16-Düğünlerde ve eğlencelerde davul zurna eşliğinde Debreli Hasan halayının oynanması

17-Köyümüzde hastaya geçmiş olsun ziyareti,cenazeye başsağlığı ziyareti bebek ve yeni evlilere gözünüz aydın ziyaretlerinin toplu halde özenle yapılması

18-Tütün parası alınca has ekmeği ve helva alıp dağıtmak

19-Bayramlarda çocukların şeker toplaması

20-Adellezde(Hıdırellez) mısır vurmak(pişirmek)

 

 

Gelenek ve görenekleri devam ettirmek bir toplumun birlik ve beraberliğini oluşturur. Nasıl güçlü kalınacağı ve dağılmadan bütün olunacağını her zaman hatırlatan yapılardır.

Her biri toplum içerisinde farklı zamanlarda gerçekleştirilen alışkanlıklar bütünüdür.Bu gelenek ve göreneklerin çoğu bilinçli şekilde yapılırken bazı kısımları ise bilinçsiz olarak gündelik yaşamda gerçekleştirilir. Ancak genelde halkın büyük bir kesimi için geçerli olan ve çok önemli gelenek ile göreneklerdir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.